Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λέλα Μεντεκίδου: «Ως κοινωνία δεν έχουμε κάνει αρκετά για την έμφυλη βία»

Η σκηνοθέτης της παράστασης «ΜΑΓΙΣΣΕΣ: Αυτή η Ιστορία (δεν) είναι δική μας» μίλησε στο TyposThes

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Παίρνουν τις σκούπες τους και ρίχνουν τα ξόρκια τους πάνω στο Θέατρο Τ οι «ΜΑΓΙΣΣΕΣ» της ομάδας θεάτρου HEX έως τις 5 Μαρτίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Η Άννα Ρίζου και η Υρώ Τσάμογλου με τις αφηγήσεις τους ζωντανεύουν επί σκηνής ιστορίες όπως της Ιωάννας της Λωρραίνης, ή των μαγισσών του Σάλεμ, στην παράσταση «ΜΑΓΙΣΣΕΣ: Αυτή η Ιστορία (δεν) είναι δική μας». «Μας ιντρίγκαραν οι ιστορίες των μαγισσών», ανέφερε στο TyposThes η Λέλα Μεντεκίδου που υπογράφει τη σκηνοθεσία. Η παράσταση αναζητά τη σημασία της έννοιας «μάγισσα» και επιχειρεί να προσεγγίσει με ευαισθησία και χιούμορ σημαντικά ζητήματα της εποχής μας: Γιατί όταν κάποια γυναίκα αποκλίνει, πρέπει να την κυνηγούν; Γιατί όταν κάτι πάει στραβά, κάποια πρέπει να τιμωρηθεί;

Η κυρία Μεντεκίδου μίλησε για παράδοξη εικόνα που χτίστηκε γύρω από τις μάγισσες, ενώ πρόσθεσε πως η παραγωγή που θα δούμε ενώνει το χθες με το σήμερα, με προσωπικές αφηγήσεις και αναφορές. Παράλληλα αναφέρθηκε στην έμφυλη βία λέγοντας ότι «ως κοινωνία δεν έχουμε κάνει αρκετά».

 

-Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τις μάγισσες;

-Νομίζω ότι κάθε άτομο της ομάδας είχε διαφορετικό λόγο. Νιώθαμε ότι οι μάγισσες είναι παντού γύρω μας και θέλαμε να καταλάβουμε το γιατί. Σε στιγμές, οι ιστορίες των μαγισσών μας είχαν συναρπάσει, άλλες φορές μας συγκίνησαν βαθιά. Επίσης, η Υρώ κι εγώ αγαπάμε τις ταινίες τρόμου, παρόλο που η εικόνα της μάγισσας αποτυπώνεται  συχνά πολύ στερεοτυπικά στον κινηματογράφο. Η Άννα δεν θέλει να το αναφέρω αυτό γιατί η ίδια δεν βλέπει τέτοιες ταινίες. Πάντως, όλα τα άτομα της ομάδας συμφωνήσαμε ότι αυτό το θέμα μας ιντρίγκαρε πάρα πολύ και ότι αυτή η ιστορία θέλαμε να ειπωθεί.

-Ποια μάγισσα από αυτές που αναφέρονται στο έργο ξεχωρίζετε και γιατί;

-Πολύ δύσκολη ερώτηση, γιατί όλες έχουν ενδιαφέρον και μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Νομίζω σε κάθε παράσταση ξεχωρίζω μία άλλη ιστορία. Στην τελευταία παράσταση, έβλεπα την Άννα να αφηγείται την ιστορία της Ιωάννας της Λωρραίνης και είχα ανατριχιάσει. Πρόκειται για μία φιγούρα που χαρακτηρίστηκε ως θεόσταλτη, μετά αντιμετωπίστηκε ως μάγισσα και τώρα έχει αγιοποιηθεί. Η ιστορία κάποιες φορές είναι τόσο παράλογη.

magisses.jpg

-Σκουπόξυλα, μαύρα ρούχα και γαμψές μύτες. Πόσο απέχει αυτή η εικόνα από την πραγματικότητα; Πώς χτίστηκε;

-Χτίστηκε με πολλή επιμέλεια. Υπήρχαν πολλοί κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την εικόνα, η οποία δεν είχε βάση στην πραγματικότητα. Θα αποφύγω την  ιστορική ανάλυση, αν και το θέμα έχει απίστευτο ενδιαφέρον. Θα πω όμως ότι το βιβλίο Malleus Maleficarum, που ήταν ένα από τα κεντρικά εγχειρίδια για να εντοπίσουν τις μάγισσες, είναι γεμάτο με λεπτομέρειες τόσο συγκεκριμένες και παράδοξες που δυσκολευόμασταν να τις πιστέψουμε. Κάθε φορά που η Υρώ μιλάει για αυτό στην παράσταση, με κάνει από τη μία να γελάω και από την άλλη να αναρωτιέμαι πώς γίνεται όλα αυτά όντως να γράφτηκαν. Και κατά συνέπεια να βασανίστηκαν τόσες γυναίκες εξαιτίας τους.

-Πώς «κουμπώνει» η παράσταση στο σήμερα;

-Η παράσταση έχει μεν ιστορικά τεκμήρια, αλλά τα συνδυάζει με προσωπικές μας αφηγήσεις και αναφορές στο σήμερα. Στόχος μας ήταν να δούμε ακριβώς ποια είναι αυτή η γραμμή που ενώνει το παρελθόν και το παρόν και ποιες είναι τελικά οι μάγισσες στις μέρες μας. Και φυσικά, η παράσταση έχει και πολύ από το χιούμορ μας και πολλές αστείες στιγμές που προέκυψαν από αυτοσχεδιασμούς στις πρόβες.

hex_theatre_group_minas_tsitsis.jpg

-Ως μάγισσες κατηγορήθηκαν γυναίκες που ξέφυγαν από το καθιερωμένο, το καθώς πρέπει, την θρησκεία, την πατριαρχία. Πώς θίγει αυτό το κομμάτι το έργο σας;

-Είναι από τα κεντρικά θέματα της παράστασης. Το προσεγγίζουμε με όσους τρόπους μπορούσαμε να σκεφτούμε στις πρόβες. Αλλά νομίζω ότι τα υπόλοιπα αξίζει να τα δείτε από κοντά στην παράσταση.

-Γιατί συνεχίζει να υπάρχει η έμφυλη βία;

-Νομίζω η ερώτηση είναι τι κάνουμε για να μην υπάρχει έμφυλη βία πια. Αν δεν κάνουμε κάτι, η κατάσταση δεν θα αλλάξει από μόνη της μαγικά. Χρειάζεται  να είναι προτεραιότητά μας τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό. Δυστυχώς, ως κοινωνία δεν έχουμε κάνει αρκετά. Νομίζω κάθε μέρα πρέπει να σκεφτόμαστε ποιες σεξιστικές απόψεις έχουμε εσωτερικεύσει και τι κάνουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση. Και φυσικά, να σκεφτόμαστε και το πώς μπορούμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τα άτομα που το χρειάζονται.

-Στον τίτλο το «δεν» είναι μέσα σε παρένθεση. Γιατί αυτό το λογοπαίγνιο;

-Μας βασάνισε αρκετά ο τίτλος και κάποια στιγμή ξαφνικά έγινε το κλικ. Το «δεν» είναι σε παρένθεση γιατί κάποιες ιστορίες που ακούγονται στην παράσταση είναι δικές μας, αλλά άλλες δεν είναι. Κι όμως, στο τέλος της παράστασης γίνονται δικές μας. Παράλληλα, είναι και μια αναφορά στο πώς ερευνάμε την ιστορία και την αφηγούμαστε εκ νέου ώστε να μην αδικεί φιγούρες όπως οι μάγισσες.

magisses_1.jpg

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Λέλα Μεντεκίδου, Δραματουργία: Λέλα Μεντεκίδου, Άννα Ρίζου, Υρώ Τσάμογλου, Σκηνογραφία & ενδυματολογία: Μάγδα Δήμου, Μουσική σύνθεση: Αναστασία Γιαμούζη, Εκτέλεση τραγουδιού: Πηνελόπη Τσέλιου, Κινησιολογία: Δημήτρης Γαλανάκης, Σχεδιασμός φωτισμών: Λέλα Μεντεκίδου, Μαριλένα Ζαπουνίδη, Βοηθός σκηνοθέτιδας: Θανάσης Τζιντζιός, Σχεδιασμός αφίσας: Μάγδα Δήμου, Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης, Παναγιώτης Ασνάης, Trailer: Μάγδα Δήμου, ΛέλαΜεντεκίδου, Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου, Οργάνωση παραγωγής: Θέατρο Τ, Εκτέλεση παραγωγής: HexTheatreGroup

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ Άννα Ρίζου, ΥρώΤσάμογλου.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη

Πρεμιέρα: Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 στις 21:30

Παραστάσεις: Έως 5 Μαρτίου 2023, κάθε Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00

Διάρκεια:70’

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων& άνω των 65 | Ατέλειες κάθε Παρασκευή με σειρά προτεραιότητας και για περιορισμένο αριθμό θέσεων

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2310 854 333.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ