Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

3+1 Παρουσιάσεις βιβλίων στη Θεσσαλονίκη

Ποια βιβλία θα τα παρουσιάσουν οι συγγραφείς τους και σε ποια σημεία

Παρουσιάσεις βιβλίων θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Το TyposThes επέλεξε μερικές από αυτές και σας τις προτείνει.

«Ελληνοτρόπιο» Κώστας Ζουράρις

zoyraris_ellnotrpo.png

Την Τρίτη 7 Μαρτίου, στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν παρουσίαση βιβλίου του Κώστα Ζουράρι, με τίτλο «Ελληνοτρόπιο». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

Για το βιβλίο  θα μιλήσουν η Ολυμπιονίκης-Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε.Θεσσαλονίκη Βούλα Πατουλίδου, η Καθηγήτρια Μονωδίας & Ανωτέρων της Μουσικής Μαρία-Αλεξάνδρα Ντόβα, ο ΘεολόγοςΧρήστος Μήτσιος,  και ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Ζουράρις.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο "Ελληνοτρόπιο" ο συγγραφέας Κώστας Ζουράρις παρουσιάζει την πολιτική εξορία και την προσφυγιά οι οποίες, όπως διαπιστώνει από την προσωπική του δοκιμασία και της οικογενείας του, αποτελούν μόνιμα πολιτειακά συμβαίνοντα του ελληνικού πολιτισμού επί τρεις χιλιάδες χρόνια.

Και για τον συγγραφέα

Ο Κώστας (Κωνσταντίνος) Ζουράρις είναι Έλληνας πολιτικός, επιστήμονας και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε Νομική στο Α.Π.Θ. και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Université Paris VIII Vincennes–Saint-Denis), όπου συμμετείχε στο κίνημα του Μαΐου του 1968. Είναι επίσης πτυχιούχος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (πιάνο, θεωρία, αρμονία) και της Μουσικής Ακαδημίας «Mozarteum» του Σαλτσβούργου της Αυστρίας. Από τον Ιανουάριο του 2015 είναι βουλευτής  Α' Θεσσαλονίκης του ελληνικού κοινοβουλίου με τρεις διαδοχικές θητείες.

«Ο Ανήφορος» του Νίκου Καζαντζάκη

aniforos.png

Την Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδης (Μητροπόλεως 92) παρουσιάζεται το ανέκδοτο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, Ο Ανήφορος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

" Ο Ανήφορος" , το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη είναι ένα κλασσικό έργο, που δεν αποτελεί απλώς μια λογοτεχνική στιγμή για τη χώρα μας αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός.

Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν η Βίκυ Κατσαρού, ,συγγραφέας και υπεύθυνη έκδοσης των εκδόσεων Διόπτρα, και ο Ευριπίδης Κωνσταντινίδης. Είσοδος ελεύθερη.

 «Μακρινές γειτονιές» Γιώργος Τούλας

makrines_geitonies.jpg

Η συλλογή διηγημάτων του δημοσιογράφου Γιώργου Τούλα  «Μακρινές Γειτονιές» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

«Πρόκειται για 12 ιστορίες ανθρώπων που ζουν έξω από τα φώτα της δημοσιότητας. Άνθρωποι αόρατοι. Η ζωή τους δεν απασχολεί κανέναν. Ούτε καν όσους ζουν γύρω τους. Έρχονται και απέρχονται, σε και από αυτό τον κόσμο, χωρίς να κάνουν με κρότο αντιληπτή την παρουσία τους. Οι ιστορίες τους είναι ήσσονος σημασίας για τους πολλούς. Οι διαδρομές τους συγκεκριμένες, τα λόγια τους μετρημένα, το αποτύπωμά τους αχνό. Με την αγοραία έννοια του όρου.

Αυτές οι ιστορίες αφορούν τέτοιους ανθρώπους. Πάντα με γοήτευε να παρατηρώ την αθόρυβη ζωή τους. Να φωτίζω κρυφά με έναν φακό τις πατημασιές τους»’ αναφέρει ο συγγραφέας.

Αυτές οι ιστορίες θα φωτιστούν μέσα από μια παρουσίαση με πολύτιμους ομιλητές, την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, στο MOmus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη ΔΕΘ. Στην εκδήλωση αποσπάσματα θα διαβάσει ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης.  Με το συγγραφέα θα συζητήσει η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου.  Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, τραγουδοποιός, Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος-τ. υπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Αναστασάκης, ηθοποιός, Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός, Τάνια Τσανακλίδου, τραγουδίστρια.

Tangible Glances του Γιάννη Ευθυβουλίδη

yannis_2.jpeg

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS διοργανώνει παρουσίαση βιβλίου του ζωγράφου Γιάννη Ευθυβουλίδη, με τίτλο "Tangible Glances", καθώς και τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής που θα στεγάζεται στον ΙΑΝΟ μέχρι και τις 18 Μαρτίου.

Η έκθεση και παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

Για το βιβλίο και την έκθεση θα μιλήσουν οι:

Αλέξανδρος Βασιλείου, Πολιτικός Μηχανικός

Θανάσης Καρατσιώλης, Δικηγόρος

Γιάννης Ξενίδης, Τοπογράφος Μηχανικός

Λίγα λόγια για τον ζωγράφο

Ο Γιάννης Ευθυβουλίδης γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη, εκεί μεγάλωσε και σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, Μηχανολόγος Μηχανικός και Αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Ναυπηγική στο UCL, στο Λονδίνο.  Οι πρώτες του σπουδές όμως, ήταν για την απόκτηση επαγγελματικού Διπλώματος χειριστή πολιτικής αεροπορίας (Commercial Pilot), στη Florida, USA, όπου και δούλεψε ως πιλότος. Η ζωγραφική ανέκαθεν αποτελούσε  για κείνον έναν τρόπο έκφρασης. Μετά τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική, παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο εργαστήριο της “Στερέωσης” και μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Μανώλη Καραγιαννούδη. Αγαπημένα θέματα το γυναικείο γυμνό, τα αυτοκίνητα, τα αρχιτεκτονικά σκίτσα, τα βιομηχανικά σκίτσα, τα πορτραίτα, τα οποία αποδίδει με έναν πολύ ιδιαίτερο  δικό του τρόπο. Ιδιαίτερη σημασία δίνει στα μάτια των φιγουρών και μέσα από αυτά περνάει εντάσεις κ συναισθήματα. Η Αλήθεια, με την ευρύτερη σημασία, είναι εκείνο που τον απασχολεί, και «προσπαθεί» να αποτυπώνεται στα έργα του. Η σειρά των έργων, της σειράς, των «Συναθροίσεων» δημιουργείται στην περίοδο του πρώτου εγκλεισμού στην οποία ζωγραφίζει ασταμάτητα και δημιουργείται ο μεγαλύτερος όγκος των έργων του. Το 2021 οργανώνει την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Ρω στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Έργα του έχουν αναρτηθεί σε πολλά μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για την έκθεση από τον πρόλογο του καταλόγου

Μεγάλωσα στην Ελλάδα των δεκαετιών του 60 και του 70, ίσως την πιο ωραία εποχή της χώρας μας. Μου φαίνεται, πραγματικά πάρα πολύ δύσκολο να περιγράψω τα βιώματα και τα συναισθήματα ενός παιδιού της εποχής εκείνης χωρίς να τα αδικήσω. Κοσμοϊστορικές αλλαγές λάμβαναν χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη που βεβαίως είχαν αντίκτυπο και στη χώρα μας. Οι αποστολές στη σελήνη και οι προσσεληνώσεις, το Concord με τις υπερηχητικές υπερατλαντικές πτήσεις, η μόδα, to design, η μουσική, η τηλεόραση μόλις είχε μπει σε κάποια σαλόνια, σημάδια του κόσμου που άλλαζε πολύ γρήγορα!

Στους πίνακες μου, μου αρέσει να δημιουργώ ήρωες…! Γι’ αυτό, ειδικά στους τελευταίους μου πίνακες, δημιουργώ ιστορίες και ήρωες μέσα στις ιστορίες. Με χαρά σας αφήνω να ταξιδέψετε μέσα στις δικές σας ιστορίες, δημιουργώντας τους ήρωες σας μέσα από τις εικόνες μου…!  Η καρδιά  δεν απεργεί ποτέ!».

Αναβολή παρουσίασης

Ανακοινώνεται ότι η προγραμματισμένη για την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023, παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη, στον Πολυχώρο Μαλλιάρης - Παιδεία "Ανατόλια" , αναβάλλεται, σε ένδειξη σεβασμού και λόγω συμμετοχής στο πένθος για τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Η νέα ημερομηνία και ώρα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ