Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέες εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία στη Θεσσαλονίκη

Τι έχουν ετοιμάσει για το κοινό

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

 

Νέες εκθέσεις έχουν ετοιμάσει γκαλερί και μουσεία της Θεσσαλονίκης αυτό το διάστημα. Το TyposThes σας παρουσιάζει μερικές από αυτές.

-Απόψε στις 20.00 εγκαινιάζεται η έκθεση «Συγκοινωνούντα Δοχεία» της Μαρίας Πασχαλίδου στη Νitra Gallery (Φιλίππου 15, Αρχαία Αγορά). Την επιμέλεια έχει η Αρετή Λεοπούλου.

Διάρκεια έως Σάββατο, 8 Απριλίου. Τηλ 2310 285890. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ‘Συγκοινωνούντα Δοχεία’ της Μαρίας Πασχαλίδου τα ωράρια λειτουργίας είναι: Τετάρτη – Πέμπτη 11.00 – 14.00, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00, Σάββατο 11.00-15.00 & με ραντεβού.

artforothm.jpg

Artforum Gallery (Τσιμισκή 113) συμπληρώνει 40 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και παρουσιάζει την έκθεση «Restart». Θα φιλοξενήσει έργα των καλλιτεχνών: Αβραμίδης Βασίλης, Αμελαδιώτης Δημήτρης, Αυγέρης Στέλιος, Δεμερτζή Αθηνά, Θόδωρος (Παπαδημητρίου), Ζογγολόπουλος Γιώργος, Ιωάννου Σταύρος, Καράς Χρήστος, Κουλεντιανός Κώστας, Λαχανάς Χρήστος, Μανουσάκης Μιχάλης, Μεράντζας Δημήτρης, Μιχαηλίδης Μιχάλης, Πετρίδης Χρήστος, Πολυμέρης Μανώλης, Πατσόγλου Αριστείδης, Ξόνογλου Δημήτρης, Τανιμανίδης Παναγιώτης, Τζέκου Ελένη, Τόλης Νίκος, Φαζός Κωνσταντίνος, Φραγκουλίδου Ράνια, Φωκάς Γιάννης, Φωτιάδου Ελένη.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Παρασκευή 12.00 - 19.00. Σάββατο 11.00 - 15.00. Διάρκεια έκθεσης: 17.3.2023 - 8.4.2023 (Είσοδος Ελεύθερη). Μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση εκτός των ωρών λειτουργίας με ραντεβού.  Για περισσότερες πληροφορίες: Αποστολίδου Εύα  [email protected], Χαριτίδης Θεόφιλος |  [email protected]

holon.jpg

Holon» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που υπογράφουν η Δήμητρα Ανδρέου, η Σύλβια Αραπίδου και η Μιράντα Παπαδοπούλου και που παρουσιάζεται από τις 15/3 στο Bord de l'eau Workspace(Εγνατίας 45). Επιμελητής είναι ο Γιάννης Μανώλης.

tellogleio_ekthesi_mathites.jpg

-Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., ανακοινώνει μια μοναδική έκθεση με γράμματα και σκίτσα μαθητών, εμπνευσμένα από το έργο αλλά και τη ζωή του Γιανούλη Χαλεπά. Η έκθεση «Ο Χαλεπάς με τη ματιά των μαθητών» ανοίγει για το κοινό την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 19:30, την ίδια μέρα που εγκαινιάζεται η έκθεση «Ιωάννα-Giovanna-Jeanne Spiteris/Σπητέρη».

Πάνω από 200 σχολεία με περισσότερους από 9.000 μαθητές, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέφτηκαν την έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο γλύπτη (18 Φεβρουαρίου 2022 – 17 Ιουλίου 2022) και συμμετείχαν στις ειδικές δράσεις εικαστικού περιεχομένου και στα ολοκληρωμένα μουσείο-εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Στη μικρή αυτή έκθεση στον δεύτερο όροφο, παρουσιάζεται μια επιλογή από τα γράμματα και τα σκίτσα παιδιών, διαλεγμένα με δυσκολία μέσα από μια πληθώρα εξαιρετικών κειμένων και σχεδίων προερχόμενα από μαθητές που επισκέφθηκαν την έκθεση.

Τα παιδιά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης, έμαθαν για την ταραγμένη ζωή του και συνδέθηκαν μαζί του, μαθαίνοντας περισσότερα για τις περιόδους της εικαστικής παραγωγής του.

Μετά από την κάθε περιήγηση, τα παιδιά (από Δ’ Δημοτικού και πάνω) καλούνταν είτε να γράψουν ένα γράμμα απευθυνόμενο στον μεγάλο γλύπτη, είτε να περιπλανηθούν στην έκθεση και να επιλέξουν ένα γλυπτό που τους έκανε εντύπωση ή τους συγκίνησε περισσότερο και να προσπαθήσουν να το αποδώσουν με τον δικό τους τρόπο, χρησιμοποιώντας μολύβι ή κάρβουνο.

Παράλληλα παρουσιάζονται 80 περίπου εξαιρετικά ενδιαφέροντα σκίτσα του ζωγράφου Χρήστου Αλαβέρα, τα οποία φιλοτέχνησε στον χώρο της έκθεσης κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του μεγάλου γλύπτη και το κοινό.

Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 και 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά. Τηλ. υποδοχής του Ιδρύματος: 2310247111.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ