Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

19η ΔΕΒΘ: Τιμώμενη Λογοτεχνία η Αμερικανική

Τι έχει προγραμματιστεί

Με τιμώμενη λογοτεχνία την Αμερικανική, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΘΒ), 4-7 Μαΐου στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo, στη Θεσσαλονίκη. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Πολιτισμού με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της ΔΕΘ Helexpo, συνδιοργανώνουν το Αμερικανικό Περίπτερο (Hall 13, Stand 95), διαμορφώνοντας παράλληλα ένα πλαίσιο πολύ σημαντικών εκδηλώσεων.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αποτελεί διαχρονικά τον πυλώνα διασύνδεσης και εμβάθυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, συνδράμοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός ισχυρού αποτυπώματος συνεργειών ανάμεσα στις δύο χώρες σε ένα ευρύτατο πεδίο. Με την παρακαταθήκη της ιδιαίτερα επιτυχημένης διοργάνωσης του Αμερικανικού Περιπτέρου στη  ΔΕΘ 2018 και την ισχυρή αμερικανική παρουσία να αποτελεί σημείο αναφοράς ως προς την ενίσχυση της επενδυτικής δυναμικής  των ΗΠΑ, το Επιμελητήριο αφήνει το αποτύπωμά του και στον πολιτισμό.

Μέσα από άρτια συντονισμένες ενέργειες, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε αποκλειστική συνεργασία με το TheCombinedBookExhibit, φέρνει σε επαφή με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό 22 Αμερικανικούς Εκδοτικούς Οίκους με πολύ σημαντικό αποτύπωμα. Μεταξύάλλων, το«παρών» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου και στο Αμερικανικό Περίπτερο, δίνουν εκδοτικοί οίκοι όπως, AbramsBooksPublishingCompany, GeorgetownUniversityPress, HarvardUniversityPress, MacMillanPublishers, Merriam-Webster, MoMaPublications, PenguinRandomHouse, UniversityofChicagoPress, YaleUniversity Press.Παράλληλα, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με εξέχοντες Αμερικανούς συγγραφείς, όπως ο JamesWood, η ClaireMessud, καθώς επίσης οι NellZink, SaskiaVogel και IsminiLamb, προσκεκλημένοι από το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, δηλώνει σχετικά: «Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αποδεικνύει διαχρονικά το ευρύτατο πεδίο συμβολής του στη στήριξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδος και ΗΠΑ. Σήμερα, με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη, οικοδομώντας στη μεγάλη επιτυχία της οργάνωσης του Αμερικανικού Περιπτέρου στην 83η ΔΕΘ με επίκεντρο τον Πολιτισμό και ουσιαστικό πυλώνα την Επιτροπή Πολιτισμού,  διασυνδέει τις δύο χώρες μέσα από την ανάληψη της οργάνωσης του Αμερικανικού περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου 2023, όπου τιμάται η Αμερικανική λογοτεχνία. Η παρουσία ενός πλήθους Αμερικανικών εκδοτικών οίκων με πολύ σημαντικό αποτύπωμα, εξεχόντων Αμερικανών συγγραφέων καθώς και το σύνολο των δράσεων που θα αναπτυχθούν, θα αναδείξουν επί της ουσίας την προοπτική των συνεργειών στην ελληνική και διεθνή αγορά βιβλίου».

HΠρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ζωζώ Λιδωρίκη, υπογραμμίζει: «Πρώτη φορά στην Ευρώπη αφιέρωμα στην Αμερικανική Λογοτεχνία σε Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.  Πρώτη φορά που ένα Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνο-Αμερικανικό, έχει από καιρό εντάξει  στις δράσεις του  τον Πολιτισμό. Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός πρέπει να συμπορεύονται για ουσιαστική πρόοδο της κοινωνίας. Η Επιτροπή Πολιτισμού, μέσα από την πολύτιμη συμβολή των μελών της αποτελεί τον δίαυλο πολιτιστικής επικοινωνίας με την κοινωνία και την οικονομία, ο οποίος αποτυπώνεται περίτρανα μέσα από τις δράσεις της και τώρα μέσα από την οργάνωση του Περιπτέρου της Αμερικανικής Λογοτεχνίας και των παράλληλων εκδηλώσεων, μία εμβληματική διοργάνωση του Επιμελητηρίου».

Παράλληλες Εκδηλώσεις Αμερικανικού Περιπτέρου

-AvantPremiere Προβολή Αμερικανικών Ταινιών

Τετάρτη 3/5 | 18:00–21:15& 21:30 - 23:45 | Κινηματογράφος Φαργκάνη

Προβολή 2 Ταινιών : The RightStuff | ToKill a MockingBird (χωρίς διάλειμμα κατά τη διάρκεια)

Οργάνωση: Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 4/5 | 19:00 –21:00& 21:30– 23:30 | Κινηματογράφος Φαργκάνη

Προβολή 2 Ταινιών: The Hours | EverythingIsIlluminated | (χωρίς διάλειμμα κατά τη διάρκεια)

Οργάνωση: Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη

 

-Το εκδοτικό πρόγραμμα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Παρασκευή 5/5 | 11:00 - 12:00 | Αίθουσα: Cosmos | Περίπτερο 13 | ΔΕΘ

Ομιλήτρια: Carol A. Stein, εκδότρια εκδόσεων Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και Γενναδείου Βιβλιοθήκης

Οργάνωση: Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
 

-Αφιέρωμα στον BobDylan

Παρασκευή 5/5 | 13:00-14:00 | Φουαγιέ του Κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Παρουσίαση από τους σπουδαστές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

Οργάνωση: Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

-Εκδήλωση-ανοικτή συζήτηση με αφορμή το βιβλίο των βραβευμένων με βραβείο Pulitzer δημοσιογράφων, Τζόντι Κάντορ και ΜέγκανΤούι με θέμα την ερευνητική δημοσιογραφία, τα ΜΜΕ, τον ρόλο της δημοσιογραφίας στη σύγχρονη δημοκρατία, τη σχέση εξουσίας και ΜΜΕ.

Παρασκευή 5/5 | 19:00-20:00 | Περίπτερο 13| Αίθουσα ΑΛΚΗ ΖΕΗ

Συζήτηση: Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Νίκος Καρράς, Καθηγητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου και ο Εκδότης Γιώργος Μουρούτης

Οργάνωση: Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, AthensBookstorePublications

 

-H Αμερικανική Λογοτεχνία στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο

Σάββατο 6/5 | 16:00 - 17:00 | Αίθουσα: Άλκη Ζέη | Περίπτερο 13 | ΔΕΘ

Συζήτηση: Ζωή Δέτση, Καθηγήτρια, ΑΠΘ, ΤατιανήΡαπατζίκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΑΠΘ, Κώστας Μπλατάνης,  Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Τσιμπούκη, Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ, AlikiBarnestone, FulbrightVisitingScholar, ΕΚΠΑ

Οργάνωση: Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
 

-Παρουσίαση Βιβλίου: «Μακριά και αγαπημένοι. 80 χρόνια διπλωματία της Αμερικής στην Ελλάδα, 1940-2020» του RichardJackson

Σάββατο 6/5 | 18:00 - 19:00 | Αίθουσα: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού | Περίπτερο 15 | ΔΕΘ

Ο πρώην διπλωμάτης RichardJackson επιμελείται μια αποκαλυπτική συλλογή από προφορικές ιστορίες Αμερικανών συναδέλφων του, που υπηρέτησαν στην Ελλάδα από το 1940 έως το 2020.

«Ελπίδα μου είναι ότι τα πάθη, οι εντάσεις και οι έχθρες αυτών των 80 χρόνων ίσως προβάλουν μετά την ανάγνωση του βιβλίου υπό νέο πρίσμα, κλονίζοντας τη συνηθισμένη εντύπωση περί αναντίρρητων ευθυνών και συνωμοσιών των ΗΠΑ σε βάρος της Ελλάδας». R.J.

Συντονισμός: Φίλιος Στάγκος, δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής ΕΡΤ3

Οργάνωση: Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Εκδόσεις της Εστίας.

Πληροφορίες για το Αμερικανικό Περίπτερο & τις δράσεις | https://www.amcham.gr/events/event/thessaloniki-book-fair-2023/

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2004και έκτοτε έχει εντάξει την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων βιβλίου, δημιουργώντας έναν νέο κομβικό άξονα πολιτιστικών και εμπορικών συναλλαγών στον χώρο της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής.Διαγράφοντας μια θεαματική πορεία στα χρόνια παρουσίας της, η έκθεση βιβλίου των Βαλκανίων και της Μεσογείου, όπως συχνά αποκαλείται, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ισχυρό επαγγελματικό προφίλ και διεθνή χαρακτήρα. Η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), επιστρέφει φέτος δυναμικά στις κανονικές ημερομηνίες του Μαΐου, διευρύνοντας τις συμμετοχές, το πρόγραμμα, τους χώρους και τις συνεργασίες της με την ελληνική και τη διεθνή αγορά του βιβλίου.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

14.000 τ.μ. / 600 εκθέτες / 580 εκδηλώσεις / 14 αίθουσες εκδηλώσεων / 40 χώρες / 1.000 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς

Ημέρες & ώρες λειτουργίας:

Πέμπτη 4/5  15:00 – 21:00 | Παρασκευή 5/5 και Σάββατο 6/5 10:00 – 22:00 | Κυριακή 7/5 10:00 – 21:00 
Επισκέψεις σχολείων: Πέμπτη 4/5& Παρασκευή 5/5, 09:00-14:00 

Είσοδος ελεύθερη 

Φωτογραφία αρχείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ