Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ

Από 26 Μαΐου έως 15 Ιουνίου με παραγωγές από Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία

 

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους επιστρέφει στις σκηνές του Κ.Θ.Β.Ε. από τις 26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου.

Τη φετινή χρονιά θα φιλοξενηθούν στην πόλη παραγωγές από Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία σε ένα ποικίλο πρόγραμμα παραστάσεων με παράλληλες δράσεις, συζητήσεις και εργαστήρια από θεωρητικούς και καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής.

Θέματα όπως η σχέση πραγματικότητας και τεχνολογίας, η ιστορική πραγματικότητα και η έννοια της προόδου, προβληματικές που αφορούν το φύλο, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συμμετοχικότητα αλλά και τη μοναξιά, όπως επίσης και πολιτικοί προβληματισμοί γύρω από την αναγκαιότητα ενεργούς συμμετοχής και δημοκρατικής πρακτικής, φαίνεται να απασχολούν τους καλλιτέχνες στο έργο τους.

Η καλλιτεχνική επιτροπή του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους, που απαρτίζεται από τους Σάββα Πατσαλίδη (ομότιμο καθηγητή θεατρολογίας του Α.Π.Θ.), Πρόδρομο Τσινικόρη (σκηνοθέτη, δραματουργό, ηθοποιό) και Νίκο Καπέλιο (ηθοποιό του Κ.Θ.Β.Ε.), διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα παραστάσεων «μικρής και ευέλικτης φόρμας αλλά μεγάλων ιδεών», ένα πρόγραμμα που όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Πατσαλίδης, περιλαμβάνει «παραστάσεις σύγχρονες, ανήσυχες, αναζωογονητικές και διαδραστικές» που «σεισμογραφούν με αμεσότητα τις δονήσεις του κοινωνικού σώματος». Έτσι, το θεατρόφιλο κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καινούργιους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής, καλλιτέχνες που συνομιλούν με την εποχή τους και που μοιράζονται τις έγνοιες και τα αδιέξοδα του θεάτρου αλλά και της κοινωνίας γενικότερα σε μια μεταβατική ιστορική στιγμή, που μετεωρίζεται μεταξύ ενός παλιού και ενός νέου κόσμου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις, διά ζώσης και διαδικτυακά, δράσεις στον δημόσιο χώρο, συζητήσεις, παρουσιάσεις, διαλέξεις κ.ά.

Η ομάδα Sotterraneo από την Ιταλία, με το έργο LAngelo della Storia  με αφορμή τη φιλοσοφική σκέψη του Βάλτερ Μπένγιαμιν και την περιγραφή του Άγγελου της Ιστορίας, αφηγείται παράδοξα γεγονότα, παράλογες ενέργειες ανθρώπων, επιφανών αλλά και άγνωστων, καταθέτοντας ένα ιστορικό υλικό, που αποτελείται από ανέκδοτες μικροϊστορίες, γεμάτες αντιφάσεις, τις οποίες η ομάδα επιχειρεί να ανασυνθέσει με σκοπό να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουν οι αφηγήσεις στην αντίληψή μας για την πραγματικότητα.

Ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης Kim Noble από τη Μεγάλη Βρετανία, θα παρουσιάσει το Lullaby for Scavengers, μια προκλητική και αντισυμβατική παράσταση, που διερευνά τα κοινωνικά όρια, δοκιμάζοντας την αντοχή μας. Ο Kim Noble δημιουργεί μια πολυμεσική παράσταση για να μιλήσει για τη μοναξιά, για τη δυσκολία του να ζεις χωρίς να συμμετέχεις αλλά και για την ανάγκη για σύνδεση. Με εργαλείο του το χιούμορ, τη φαντασία και την ιδιαιτέρως λοξή ματιά του, καταθέτει μια δουλειά πρωτότυπη και μοναδική, πολύ μακριά από το συμβατικό θέατρο.

Το Be Arielle F του Simon Senn είναι μια διερεύνηση στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας, όπου ο καλλιτέχνης «δανείζεται» το γυναικείο σώμα της Arielle, μιας πραγματικής γυναίκας, και με τη βοήθεια 3D φακών, προσπαθεί να αποτυπώσει την αίσθηση που του προκαλεί η virtual αντικατάσταση του σώματός του, με αυτό της Arielle. Συζητάει μαζί της την εμπειρία του τρίτου σώματος, που έχει διαμορφωθεί και με τη βοήθεια μίας ψυχολόγου και ενός δικηγόρου, μελετά αυτή την παράδοξη σχέση τεχνολογίας, αναπαράστασης, φύλου και νόμου.

Το We are Still Watching της Ivana Müller είναι μια συμμετοχική περφόρμανς που διερωτάται για τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που παίρνονται για αυτούς. Στην παράσταση, οι θεατές δημιουργούν μια κοινότητα και παίρνουν αποφάσεις ατομικά και συλλογικά, μέσα από τη διαδικασία ανάγνωσης ενός κειμένου που τους δίνεται. Στόχος είναι να μετατραπούν οι θεατές σε ηθοποιούς, να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην παράσταση, την οποία και διαμορφώνουν κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ant Hampton θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά, σε παγκόσμια πρεμιέρα, Undone So Many (between Lausanne and Izmir). Πρόκειται για μία παράσταση στο είδος του Autoteatro, που συνδυάζει την ηχητική αφήγηση με την αναγνωστική διεργασία του θεατή/ακροατή. To πρότζεκτ είναι αποτέλεσμα έρευνας μέσω ενός οδοιπορικού στα ελληνικά νησιά και στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Το κεντρικό πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από μια σειρά παράλληλων δράσεων από διακαλλιτεχνικές και διεθνείς συνεργασίες. Το Orlando Trip και Θεσσαλονίκη-Βιέννη: ένα συμπόσιο για τις διαδικασίες μετάβασης και αλλαγής είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ, το οποίο περιλαμβάνει την παράσταση Orlando Trip των Fox On Ice (Anna Luca Poloni και Christian Mair), Wolfgang Müller-Funk και Anna Maria Krassnigg, βασισμένη στον μύθο του Ορλάντο του Ludovico Ariosto και της Βιρτζίνια Γουλφ. Μέσα από δώδεκα τραγούδια και από αφηγηματικά ιντερλούδια μαθαίνουμε για την ιστορία ενός απεσταλμένου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που διασχίζει τη Μεσόγειο δύο φορές και επιστρέφει πίσω ως γυναίκα.

Στο Θεσσαλονίκη-Βιέννη: ένα συμπόσιο για τις διαδικασίες μετάβασης και αλλαγής το κοινό θα παρακολουθήσει και θα πάρει μέρος σε μια ζωντανή συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις γύρους, με συγκεκριμένους κανόνες, μαζί με σημαντικές προσωπικότητες της πόλης. Θέματα όπως η μεταμόρφωση, η ετερότητα, η μετάβαση και η αλλαγή, με αναφορές στην Ιστορία της πόλης, θα αποτελέσουν το υλικό μιας γόνιμης συζήτησης που θα φέρει το άρωμα του Αυστριακού «Salon».

Το webinar Δημιουργία Δημόσιου Χώρου και Χρόνου Μέσα από τις Παραστατικές Τέχνες,

ένα webpanel για τη χειραφετητική συμμετοχικότητα στην τέχνη σε συνδυασμό με την παράσταση One Three Some, Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σεμιναρίου, διερευνά τις σχέσεις τέχνης και πολιτικής χειραφέτησης και εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η τέχνη μπορεί να δημιουργήσει κοινότητες ανθρώπων, ικανές να αμφισβητήσουν καθιερωμένες κοινωνικές ιεραρχίες και σχέσεις εξουσίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή προβολή της παράστασης Iokasté του Lukáš Brutovský από το Prague City theatres & Slovak Chamber Theatre, εμπνευσμένη από το αρχαίο δράμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Catastrophe της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά́ με τη διοργάνωση και το αναλυτικό τελικό πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους, θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα on.ntng.gr. 

on.ntng.gr

Στην πλατφόρμα αυτή μπορεί κανείς να ανακαλύψει πληροφορίες και υλικό για τις παραστάσεις και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, να συνδεθεί με τη διαδικτυακή κοινότητα που έχει δημιουργηθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό και να παρακολουθήσει τις διαδικτυακές δράσεις του Φεστιβάλ. Ένα διαδραστικό ημερολόγιο, επιτρέπει στον θεατή να ανακαλύψει μέρα – μέρα τις ποικίλες δραστηριότητες του Φεστιβάλ και να επιλέξει αυτές που τον/την ενδιαφέρουν.

Κρατήσεις / Εισιτήρια

Για τις παραστάσεις του Κεντρικού Προγράμματος:  

Κανονικό: 12 ευρώ, Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό για 10 άτομα, Εκπαιδευτικών): 10 ευρώ, Φοιτητικό - Μαθητικό: 8€

Για τις παραστάσεις «Undone So Many» και «One Three Some, Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης»: Κανονικό: 7 ευρώ, Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό για 10 άτομα, Εκπαιδευτικών): 5 ευρώ, Φοιτητικό - Μαθητικό: 5 ευρώ

Για την παράσταση «Orlando Trip»: Κανονικό: 10 ευρώ Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό δέκα ατόμων, Εκπαιδευτικών): 8 ευρώ, Φοιτητικό - Μαθητικό: 5 ευρώ

Για το «Θεσσαλονίκη-Βιέννη: ένα συμπόσιο για τις διαδικασίες μετάβασης και αλλαγής»: Κανονικό: 5 ευρώ, Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό δέκα ατόμων, Εκπαιδευτικών): 3 ευρώ, Φοιτητικό - Μαθητικό: 3 ευρώ

Για την παράσταση «Orlando Trip» μαζί με το «Θεσσαλονίκη-Βιέννη: ένα συμπόσιο για τις διαδικασίες μετάβασης και αλλαγής»: Κανονικό: 12 ευρώ, Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό δέκα ατόμων, Εκπαιδευτικών): 10 ευρώ, Φοιτητικό - Μαθητικό: 7 ευρώ

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020» με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Ομάδα διοργάνωσης 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους

Αμαλία Κοντογιάννη (Τμήμα Καλλιτεχνικού Έργου/Δραματολογίου - Συγχρηματοδοτούμενα έργα)

Μαρία Λαζαρίδου (Γραφείο Διεθνών Σχέσεων)

Στέλλα Παπαδημητρίου (Γραφείο Δραματολογίου)

Μαριλύ Βεντούρη (Γραφείο Οργάνωσης Παραγωγής)

Άννα Μαρία Ιακώβου (Γραφείο Οργάνωσης Παραγωγής – Συγχρηματοδοτούμενα έργα)

Για την υλοποίηση του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους, συνεργάζονται οι:

Άκης Βογιατζής, Μαργαρίτα Κούτοβα, Ματίνα Παγουλάτου, Σωτήρης Ρουμελιώτης, Ζωή Σιάπαντα, Κατερίνα Σιάπαντα, Κατερίνα Συναπίδου.

Με την υποστήριξη των:

  • Δήμος Θεσσαλονίκης
  • Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης
  • Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης
  • Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Αρμενία ζητά τη βοήθεια της ΕΕ για τους πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Αρμενία αφότου το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση για να ανακτήσει τον πλήρη...
Η Αρμενία ζητά τη βοήθεια της ΕΕ για τους πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ