Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χόρχε Κάπα: «Tα βιβλία μου γράφονται σαν να είναι ένα αστείο, ένα παιχνίδι»

Ο Τσίτσος, ο γάτος που έγινε πρωταγωνιστής ιστοσελίδας και social media, είναι πλέον και κεντρικός ήρωας σε μυθιστόρημα

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Πώς θα ήταν άραγε αν οι γάτες μπορούσαν να μιλούν; Τι θα έλεγαν στους ανθρώπους;

Ο Τσίτσος ανακαλύπτει πως μπορεί να μιλάει και σύντομα αρχίζει τις συζητήσεις με τον χουμανιστικό πατέρα του. Για παράδειγμα στον καύσωνα διαπραγματεύεται αν θα δοκιμάσει να βάλει παγάκια στις πατούσες του για να μην ιδρώνει, ενώ όταν του κάνουν παρατήρηση για την κοιλιά του που μεγάλωσε αρνείται να παραδεχτεί ότι πάχυνε. Στο μυθιστόρημα του Χόρχε Κάπα με τίτλο «Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ» (εκδ. Διόπτρα), ο συγγραφέας κάνει πρωταγωνιστή τον γάτο του. Και μετά την διάσημη ιστοσελίδα που έχει αλλά και την αγάπη που λαμβάνει από τους φιλόζωους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τσίτσος πλέον γίνεται ήρωας ενός βιβλίου. "Ήθελα να περιγράψω μια διαφορετική οπτική του πώς βλέπουν οι γάτες τον εαυτό τους και τον κόσμο", εξήγησε ο Χόρχε Κάπα στο TyposThes με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του που θα γίνει στις 25 Μαϊου στις 7μμ στο βιβλιοπωλείο Βινιέτα (Κανάρη 66) στο πλαίσιο της Little Bookstores Week (Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων). Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

tsitsos_exofyllo.jpg

-Ποια η σχέση σας με τις γάτες;

-Η σχέση μου με τις γάτες κρατάει μόλις οχτώ χρόνια, από εκείνη την αποφράδα μέρα που μέσα από έναν κάδο σκουπιδιών ακούστηκε ένα νεογέννητο να φωνάζει απελπισμένο. Του δώσαμε το όνομα Τσίτσος.

-Πώς γεννήθηκε ο… Τσίτσος; Και τι είναι αυτό που έκανε την ιστοσελίδα και τη σελίδα στο Facebook να έχει τόσους αναγνώστες;

-Η online εκδοχή του Τσίτσου γεννήθηκε ακριβώς μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας, διότι υπήρχε από τη μια μπόλικος ελεύθερος χρόνος και από την άλλη μια μεγάλη λατρεία για τις γάτες! Αυτό που έκανε την ιστοσελίδα https://www.tsitsosthecat.gr αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα του Τσίτσου (Facebook, Instagram, TikTok, Youtube) τόσο δημοφιλή είναι μάλλον η ταύτιση όλων των γατογονέων με αυτά που περνάει ο πατέρας του Τσίτσου από τονίδιο τον Τσίτσο αλλά και τις υπόλοιπες γάτες.

-Στο μυθιστόρημά σας ο κεντρικός ήρωας μπορεί και μιλάει. Γιατί το επιλέξατε; Και πόσο αυτό κάνει τον αναγνώστη να σκεφτεί ή και να γελάσει με τα όσα συμβαίνουν στον Τσίτσο;

-Γιατί αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσω το πώς νομίζω ότι βλέπουν οι γάτες τον κόσμο και τον εαυτό τους και να περιγράψω μια τελείως διαφορετική οπτική απέναντι στη ζωή από αυτή που έχουν οι άνθρωποι – κάτι που ίσως μπορεί να αποτελέσει μια σπουδαία έμπνευση! Και θέλω να σας πω ότι πάρα πολλοί μου έστειλαν ότι κάνουν διαλόγους με τις γάτες τους και φαντάζονται ότι και αυτές ομιλούν!

 -Έχετε επηρεαστεί από άλλους συγγραφείς;

-Όχι, τουλάχιστον όχι συνειδητά. Όλα μου τα βιβλία γράφονται σαν να είναι ένα αστείο, ένα παιχνίδι, δεν γνωρίζω ποτέ αν θα ολοκληρωθούν τελικά. Κάθε κεφάλαιο αποτελεί αφορμή για το επόμενο και κάπως έτσι, κάπως αυθόρμητα και μυστηριωδώς, ολοκληρώνονται τα βιβλία!

tsitsos.jpg

-Αν η γάτα σας μπορούσε να μιλήσει, τι θα συζητούσατε μαζί της;

-Θα ήθελα να τη ρωτήσω ποια είναι ή τι είναι!

-Τελευταία βλέπουμε να βγαίνουν στη δημοσιότητα περιστατικά κακοποίησης ζώων, όμως πλέον υπάρχουν κυρώσεις για τους δράστες. Αυτό θα κάνει περισσότερο φιλόζωη τη συμπεριφορά των πολιτών; Και πώς μπορούμε να μάθουμε να φερόμαστε καλύτερα στα ζώα;

-Ποτέ δεν πίστεψα ότι οι νόμοι και οι τιμωρίες θα φέρουν έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο πιο συμπονετικό και αγαπησιάρικο! Ενώ οι νόμοι και οι τιμωρίες καλά κρατούν, ζούμε σε έναν κόσμο άγριο, σκληρό, επικίνδυνο, που προχωράει από πόλεμο σε πόλεμο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, αν δεν υπάρξει αυτοδυνάμια της ΝΔ
Θα ήθελα μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες, σημείωσε
Μητσοτάκης: Τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, αν δεν υπάρξει αυτοδυνάμια της ΝΔ