Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Καντίνα αλά ελληνικά, εδέσματα εν μέσω διαδρομής σε γραμμή του ΟΑΣΘ, γεύματα σε μουσεία εμπνευσμένα από εκθέματά τους, αγορές προϊόντων στο Δημαρχείο και εργαστήρια για παιδιά είναι μερικές από τις δράσεις του Thessaloniki Food Festival 2013 που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου στην πόλη μας.
Συνολικά θα γίνουν 40 δράσεις, ενώ στόχος είναι όπως είπε χθες ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Σπύρος Πέγκας η εξωστρέφεια με τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση να έχουν ήδη γίνει σε εκδήλωση στο Τορόντο, και επόμενα σημεία παρουσίασης του φεστιβάλ και της κουζίνας της πόλης μας να περιλαμβάνουν προορισμούς όπως το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες, η Στοκχόλμη και η Νέα Υόρκη. «Πέρυσι το φεστιβάλ έγινε με δυσκολίες. Φέτος πραγματοποιούμε πολλές δράσεις, κρατάμε αυτές που ήταν πετυχημένες και προσθέτουμε και νέες», σημείωσε ο κ. Πέγκας ενώ τόνισε πως αυτή τη χρονιά για πρώτη φορά θα υπάρχουν τουριστικά πακέτα για το γαστρονομικό φεστιβάλ, ενώ από το 2014 σχεδιάζεται να επεκταθεί χρονικά η διάρκειά του.
Έναρξη με την ελληνική καντίνα
Αντί για τα γνωστά «βρώμικα» η καντίνα που θα στηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 22/12, 18.00 έως 20.00 στην πλατεία Αριστοτέλους θα προσφέρει γρήγορο φαγητό αλλά βασισμένο στην ελληνική παράδοση (πχ χταπόδι με φάβα, κεφτεδάκια με σάλτσα, τραχανά με κοτόπουλο). Και το κοινό που θα βρεθεί εκεί θα μπορέσει να γευτεί τις νοστιμιές αυτές.
Από τις εκδηλώσεις του Thessaloniki Food Festival ξεχωρίζουν επίσης:
-οι αγορές που θα στηθούν στο φουαγιέ του Δημαρχείου (στις 23-24/11 Ελληνική, στις 30/11 και 1/12 η Διεθνής και στις 14/15/12 η Χριστουγεννιάτικη (η τελευταία απευθύνεται σε παιδιά και γονείς) από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00,
-το Yummy Museums, ημερήσιο πρόγραμμα γευμάτων σε μουσεία της πόλης (πχ Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ) εμπνευσμένο από πίνακες των μουσείων, ενώ θα συνοδεύεται από φυλλάδιο που θα αναφέρεται στο έκθεμα και τη γευστική πρόταση που το συνοδεύει,
-το Taste the history on the bus όπου στις 30/11, 1,14 και 15/12 (περίπου στις 12.00 το μεσημέρι) κατά τη διάρκεια της διαδρομής της γραμμής 50 του ΟΑΣΘ θα προσφέρεται finger food από γεύσεις που πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 2000 χρόνια,
-το πώς να συντηρούν τα προϊόντα που έχουν αγοράσει θα δείξει στους καταναλωτές η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος που θα στήσει πάγκους σε έξι λαϊκές αγορές,
-ενώ εκδηλώσεις θα υπάρχουν και για τα παιδιά (εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υγιεινή διατροφή στις 7-8/12 σε ένα σχολείο ανά δημοτική κοινότητα, αλλά και το Γνωρίστε τη φάρμα στις 7/12 με δημιουργικό εργαστήρι στη Γεωργική Σχολή.
Συνεχίζονται επιπλέον οι δράσεις:
•«Τρίτη βράδυ τρώμε έξω. Μενού 10€» με 110 εστιατόρια να συμμετέχουν (να σημειωθεί ότι στις σκέψεις των διοργανωτών είναι να υπάρξει και αντίστοιχη δράση για απεριτίφ από το 2014), και
•Οι «Γειτονιές των Γεύσεων» που διοργανώνονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης (Λαδάδικα, Πλατεία Ναυαρίνου και Διαγώνιος), στις οποίες συμμετέχουν από μεζεδοπωλεία και ουζερί μέχρι gourmet εστιατόρια, παραδοσιακά ταβερνάκια και ζαχαροπλαστεία που βρίσκονται εκεί, με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα του Food Festival θα γίνουν δείπνα τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στο http://foodfestival.thessaloniki.gr/
Μια αλλιώτικη ταινία για την μπουγάτσα
Μια διαφορετική παρουσίαση για το παραδοσιακό έδεσμα της Θεσσαλονίκης, την μπουγάτσα, παρουσίασαν χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το Food Festival φοιτητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ.
Στην ταινία τους με τίτλο «Για μια μερίδα ελευθερία» που έφτιαξαν για το μάθημά τους «Ταξιδιωτική Δημοσιογραφία-Επικοινωνία και Social Media», οι Χαρά Καλλιοντζή, Θάνος Καμήλαλης, Γιώργος Λέντζας, Ιωάννα Παπαϊωάννου και Δήμητρα Τσαλκιτζόγλου, που απαρτίζουν την ομάδα, μας μετέφεραν, μέσα από την ιδιαίτερη αφήγηση του Μπάμπη Μπατμανίδη, σε έναν απολυταρχικό καθεστώς όπου η μπουγάτσα ήταν απαγορευμένη, όμως χάρη στη δράση των «μπουγατσίστας», μιας παρέας που πήγαινε κόντρα στο κατεστημένο, το παραδοσιακό αυτό έδεσμα κατάφερε να επανέλθει στην αγορά και να πωλείται ελεύθερα.