Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πάρης Σκαρτσολιάς: «Πάντα η εξουσία θα τροφοδοτεί την αλαζονεία του ανθρώπου»

Ο ηθοποιός μίλησε στο TyposThes με αφορμή την παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» που έρχεται στην πόλη μας

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Ο Οιδίποδας, βασιλιάς της Θήβας, αναλαμβάνει να βρει τον δολοφόνο του Λαΐου ο οποίος, σύμφωνα με τον χρησμό, είναι υπεύθυνος για τον φοβερό λοιμό που έχει πλήξει την πόλη του. Στην πορεία, ανακαλύπτει πως όχι μόνο είναι ο ίδιος ο φονέας του προηγούμενου βασιλιά της Θήβας, αλλά και ο δολοφόνος του πατέρα του και σύζυγος της μητέρας του. Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη της τραγικής αλήθειας, η Ιοκάστη απαγχονίζεται και ο Οιδίποδας αυτοτυφλώνεται.

Με το συγκλονιστικό έργο του Σοφοκλή, τον Οιδίποδα καταπιάστηκε ο Θανάσης Σαράντος.

«Δύσκολα μπορεί ν' αμφισβητηθεί το πόσο επίκαιρη είναι η τραγωδία "Οιδίπους Τύραννος" για τη χώρα μας την περίοδο που διανύουμε. Είναι η τραγωδία της Γνώσης και της αυτογνωσίας. Τα πάθη που διαδραματίζονται στη σκηνή, τα εγκλήματα, τα μίση και οι αυτοκαταστροφές είναι σημερινά. Ο λαός, οργανωμένα ή ανοργάνωτα, ως σύγχρονος Χορός αρχαίας τραγωδίας, επιζητά τη θεραπεία αλλά και την αλήθεια. Απαιτεί διαφάνεια και δικαιοσύνη στις αποφάσεις, σωτηρία από το μίασμα της χώρας πριν την ολική καταστροφή. Η προσωπικότητα του Οιδίποδα ανταποκρίνεται απόλυτα, και σε όλες της τις λεπτομέρειες, στο πρότυπο του ηγέτη που όμως ολισθαίνει προς τον αυταρχισμό στην προσπάθειά του να φτάσει με κάθε προσωπικό τίμημα στην τρομερή αποκάλυψη της αλήθειας», αναφέρει στο TyposThes ο γνωστός ηθοποιός που υπογράφει και την σκηνοθεσία, ενώ έκανε και την δραματουργική επεξεργασία. Με αφορμή την περιοδεία της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος» που θα έρθει   στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Καλοκαιριού, στο θέατρο Κήπου, Τρίτη 4 και Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 21.00, μιλήσαμε με τον ηθοποιό Πάρη Σκαρτσολιά, ο οποίος τόνισε πως αυτό που θα δούμε στη σκηνή δεν έχει περιττούς εντυπωσιασμούς, ενώ αναφερόμενος στο πώς συνδέεται με το σήμερα η τραγωδία του Σοφοκλή σχολίασε ότι «πάντα η εξουσία θα τροφοδοτεί την αλαζονεία του ανθρώπου».

-Η τραγωδία του Σοφοκλή σχολιάζει την αλαζονεία της εξουσίας. Πόσο αυτό κουμπώνει στο σήμερα; Γιατί η εξουσία συχνά αλλάζει τον άνθρωπο;

-Πάντα η εξουσία θα τροφοδοτεί την αλαζονεία του ανθρώπου. Είναι μια αίσθηση του μπορώ να κάνω τα πάντα χωρίς να αναλογιστώ πιθανές συνέπειες. Αυτό το μοντέλο ζωής είναι πολύ ελκυστικό για ένα ματαιόδοξο πλάσμα όπως ο άνθρωπος

-Πώς μεταφέρεται στη σκηνή το έργο στο ανέβασμα που θα δούμε και στη Θεσσαλονίκη;

-Το έργο μεταφέρεται με έναν λεπτό και απλό τρόπο που αναδεικνύει το ίδιο το κείμενο, αποφεύγοντας άστοχους και περιττούς εντυπωσιασμούς που πιθανόν να στερούσαν από το κείμενο την δύναμη του. Γι’ αυτό και συγχαίρω τον κ. Σαράντο για το βάθος της δουλειάς του.

-Τι ξεχωρίζετε σε αυτό το κείμενο; Πώς καταφέρνουν οι αρχαίες τραγωδίες να παραμένουν διαχρονικές;

-Οι αρχαίες τραγωδίες είναι τόσο άρτια γραμμένες όσο σχεδόν ή και γιατί όχι κανένα άλλο έργο στον κόσμο. Μένουν διαχρονικές γιατί θίγουν θέματα και πάθη τα οποία είναι συγκλονιστικό ότι τα τρέφουμε ακόμα και σήμερα.

-Πώς λειτουργεί ο χορός στο έργο;

-Ο χορός είναι δισυπόστατος στην παράσταση αυτή, έχει την ιδιότητα των πολιτών της Θήβας αλλά έχει και μια άλλη πιο σκοτεινή ιδιότητα που ουσιαστικά λειτουργεί σαν κουρδισμένη μηχανή ώστε να φέρει τον Οιδίποδα στην καταστροφή του.

-Τι θα ακολουθήσει μετά την περιοδεία;

-Μετά την περιοδεία πρώτα ο Θεός θα βρίσκομαι για την επόμενη σεζόν στο θέατρο επι Κολωνό με την κυρία Ελένη Σκότη στο καινούργιο έργο που θα ανεβάσει.

paris_skartsolias.jpg

 

Ταυτότητα παράστασης

Οιδίπους Τύραννος

του Σοφοκλή

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης , Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία - φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος , Μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Σκηνικό– Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου, Επιμέλεια Κίνησης: Πλωτίνος Ηλιάδης , Φωνητική διδασκαλία: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Video Art παράστασης: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης, Βοηθός σκηνοθέτη: Mάκης Νάνος, Βοηθός φωτιστή: Στέβη Κουτσοθανάση, Μακιγιάζ: Όλγα Φαλέι, Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης, Trailer: Στέφανος Κοσμίδης , Συμπαραγωγή: Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ& Θέατρο Αμαλία, Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will, Ερμηνεύουν οι: Μάνια Παπαδημητρίου (Ιοκάστη- Τειρεσίας), Θανάσης Σαράντος (Οιδίπους Τύραννος), Χριστόδουλος Στυλιανού (Κρέοντας), Πάρης Σκαρτσολιάς (Εξάγγελος-Χορός), Αλέξανδρος Τούντας (Άγγελος-Χορός), Βαγγέλης Ψωμάς (Θεράπων-Χορός), Θανάσης Ρέστας (Ιερέας-Χορός).

 

Εισιτήρια:18 ευρώ Γενική Είσοδος – 15 ευρώ Μειωμένο (Ανέργων – φοιτητών)

Προπώληση: στο VIVA.GRκαι στα ταμεία των θεάτρων Κήπου και Αμαλίας.

Πληροφορίες: Στα τηλέφωνα 2310 842509 & 210 6046952

Διάρκεια: 100’

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Μπορείτε να δείτε την παράσταση στο :

ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 21.00 σε παραγωγή της Περιφέρειας Αττικής

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΩΝΟΥ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 21.00 με την υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΕΜΣ, ΚΘΒΕ , ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 21.00 και 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 20.00 σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους