Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με πρωταγωνιστή τη δημοσιογραφία το 1ο μυθιστόρημα του Χρήστου Νικολαΐδη

Παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Με την ευχή το βιβλίο του να αποτελέσει μία μικρή ευκαιρία ώστε το κοινό να γνωρίσει λίγο καλύτερα τη Δημοσιογραφία, τα μυστικά, τις δυσκολίες, αλλά κυρίως τη σαγηνευτική γοητεία της, αλλά και οι Δημοσιογράφοι -κυρίως οι νέοι- να μπορούν να απολαμβάνουν τις χαρές που προσφέρει το λειτούργημα, ολοκλήρωσε την ομιλία του ο δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης, στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του που έγινε πριν λίγες μέρες, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο με τον τίτλο «Μία στιγμή. Η Μαρία», (εκδόσεις Thessnews), αφορά μία ιστορία αδικαίωτης αγάπης, ανάμεσα σε έναν δημοσιογράφο και μία γυναίκα - αερικό, τη Μαρία, που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα απολύτως... δημοσιογραφικό πλαίσιο, με ρεπορτάζ, αποστολές, κινδύνους, παρασκήνια, διαπλοκές και συναισθήματα, πολλά συναισθήματα!

Από το 1999

Ο συγγραφέας του βιβλίου εξήγησε ότι στην πρώτη του πολεμική αποστολή, στο Κοσσυφοπέδιο, το 1999, ήρθε κατάφατσα με το απίστευτο συναίσθημα του φόβου και του τρόμου, τα οποία για πρώτη φορά εκεί κατάλαβε ότι διαφέρουν. Τότε αποφάσισε να τα περιγράψει σε ένα κείμενο για να τα διατηρήσει ζωντανά στη μνήμη του, με αποτέλεσμα να προκύψει το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, ουσιαστικά το πρόπλασμα του!

Στα χρόνια που πέρασαν αντιλήφθηκε ότι, με διάφορες ευκαιρίες αλλά κυρίως κάνοντας ρεπορτάζ, εισέπραττε κι άλλα δυνατά συναισθήματα, όπως χαρά, ηδονή, υπερηφάνεια, ικανοποίηση και άλλα που για κάποιους αποτελούν ουσιαστικά το νόημα της ζωής.

«Είχα πάντα μία… ηλίθια αγωνία μέσα μου, να πω στους άλλους για την Δημοσιογραφία και τις χαρές που προσφέρει. Να κάνω μία μυστήρια έκκληση στους συναδέλφους μου να την χαρούμε! Στους νέους συναδέλφους να την γνωρίσουν χωρίς χρονοτριβές και να την ασκήσουν με πάθος. Και στον κόσμο να καταλάβει κάπως το τι ζούμε εμείς», εξήγησε ο Χρήστος Νικολαΐδης και κατέληξε: «Θυμάμαι τον Πάνο Θεοδωρίδη, τον αγαπημένο μου συγγραφέα, που μου είχε πει: "Επειδή όλοι εσείς οι δημοσιογράφοι νομίζετε ότι μπορείτε να γράψετε, εσύ θα γράψεις μόνο όταν αισθανθείς ότι έχεις μέσα σου κάτι που σε καίει και πρέπει να το πεις"! Οπότε όταν γύρισα από το Κίεβο, γεμάτος από ακόμη εντονότερα συναισθήματα αλλά και με την ανάγκη να τα εκφράσω να με καίει ακόμη περισσότερο μέσα μου, σκάρωσα μία ιστορία αδικαίωτης αγάπης για να βάλω μέσα της όλα αυτά που ήθελα να πω».

Μυστικά και τρικ

opisthen_nikolaidis_.jpg

Στο ερώτημα που έχει γεννηθεί στους περισσότερους που γνωρίζουν τον Χρήστο Νικολαΐδη, αν το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην εκδήλωση. «Τον ρώτησα σχετικά λοιπόν. Και μου είπε ότι ο Τάσος, ο ήρωας του βιβλίου του είναι ο τέλειος δημοσιογράφος! Τον έφτιαξε έτσι ώστε να συγκεντρώνει πάνω του όλα τα στοιχεία του τέλειου ρεπόρτερ! Υπό την έννοια αυτή λοιπόν, όχι μόνο ο Χρήστος, αλλά ο κάθε δημοσιογράφος που διαβάζει το βιβλίο, βρίσκει πάνω στον ήρωα του και ένα κομμάτι του εαυτού του».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο εκδότης και ραδιοφωνικός παραγωγός Στέφανος Διαμαντόπουλος, με τον οποίο ο Χρήστος Νικολαΐδης συνεργάζεται εδώ και περίπου 10 χρόνια. «Ο Χρήστος με μία ιδιαίτερη συγγραφική μαεστρία μας ξεδιπλώνει τα μυστικά του ρεπορτάζ, τα τρικ που χρησιμοποιεί ένας δημοσιογράφος για να κάνει την δουλειά του, τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζεται, τα τεχνάσματα του για να προσεγγίσει κάποιον, τις μαλαγανιές για να φτάσει εκεί που τον θέλει το ρεπορτάζ», σημείωσε

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Σούζυ Καζαντζίδου. Η εκδήλωση άρχισε με την δραματοποίηση μικρού μέρους του κειμένου από τους ηθοποιούς Ολυμπία Δασκαλοπούλου και Παναγιώτη Καβαλιεράκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσιπ δίνει στα κινητά τηλέφωνα «σούπερ» όραση - Θα «βλέπουν» πίσω από τοίχο
Τα κινητά τηλέφωνα που θα διαθέτουν αυτό το τσιπ θα μπορούν να βλέπουν τι υπάρχει μέσα σε πακέτα ή πίσω από τοίχους
Τσιπ δίνει στα κινητά τηλέφωνα «σούπερ» όραση - Θα «βλέπουν» πίσω από τοίχο