Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έκθεση εμπνευσμένη από τον Πάπυρο του Δερβενίου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ο Πάπυρος του Δερβενίου, το αρχαιότερο «βιβλίο» της Ευρώπης, δίνει την έμπνευση για τη νέα έκθεση με τίτλο «Ορφικοί Διάλογοι», που συνδιοργανώνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία» του Παλέρμο. Οι καλλιτέχνες Enzo Rovella και HOPE (Κωνσταντίνος Ντάγκας) «αφηγούνται» με τα έργα τους την ιστορία γύρω από τον αρχαιότερο αναγνώσιμο πάπυρο, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

«Η σύνθετη αφήγηση του Enzo Rovella και του Hope Κωσταντίνου Ντάγκα αναπτύσσεται γύρω από το πολύτιμο αυτό εύρημα και τον μύθο που συνδέεται με την αθανασία, ξετυλίγοντας την πλοκή της μέσω συνεχών αναφορών που αποσκοπούν στην κατανόηση του παρελθόντος και σε μια ανανεωμένη πίστη στο μέλλον, με την επίγνωση του πόσο ατελές και επισφαλές είναι το πνεύμα της εποχής που ζούμε και πόσο ευάλωτη είναι η ακεραιότητα της ψυχής που δέχεται συνεχείς προκλήσεις», αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Francesco Piazza. «Μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής τα έργα των δύο καλλιτεχνών συνδιαλέγονται, μεταξύ μιας δισδιάστατης, αιθέριας και σπάνιας πραγματικότητας και ενός στέρεου και χειροπιαστού υλικού, ανάμεσα σε δύο ουσίες ύπαρξης, γεμίζοντας το χώρο με μια νέα δύναμη, μέσω ενός εκθεσιακού μηχανισμού που παρακινεί τον θεατή να ενεργοποιήσει όλες του τις αισθήσεις για να απολαύσει μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία», συμπληρώνει.

ekthesi_papyros.jpg

Ο Πάπυρος του Δερβενίου βρέθηκε το 1962 στο Δερβένι (Μακεδονία) και χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.. Έχει διατηρηθεί χάρη στη μερική απανθράκωση που υπέστη στις φλόγες της νεκρικής πυράς, ρίχνει φως στην ελληνική φιλοσοφία και αποτελεί σημαντική μαρτυρία της αρχαιότητας και των απαρχών της ορφικής παράδοσης.

Με την εγγραφή του το 2015 στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO αναγνωρίστηκε η παγκόσμια σημασία του καθώς αντικατοπτρίζει πανανθρώπινες αξίες, όπως την ανάγκη ερμηνείας του κόσμου, την επιθυμία ένταξης σε μία οργανωμένη κοινωνία και την αγωνία αντιμετώπισης του τέλους της ζωής.

Η έκθεση, συντονιστής της οποίας είναι ο Βασίλης Καραμπάτσας, τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας καθώς και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 26 Ιουλίου στις 20:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνει έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ