Της Λεμονιάς Βασβάνη
Με ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει διαφορετικές μορφές τέχνης, ενώνει την τοπική κοινότητα, και δίνει βήμα σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς, τα 58 Δημήτρια περιμένουν το κοινό της Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις τους που θα διαρκέσουν από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 22 0κτωβρίου 2023.
«Φέτος τα Δημήτρια δίνουν βήμα σε ξένους και Έλληνες καλλιτέχνες, σε ένα ελκυστικό πρόγραμμα που αγκαλιάζει όλες τις μορφές της τέχνης. Στόχος μας ήταν να γίνει ένα συνοπτικό και ουσιαστικό πρόγραμμα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα με ποιοτικές παραστάσεις. Στα χρόνια της διοίκησής μας καταφέραμε να εισπραχθούν χρήματα από τα εισιτήρια, σχεδιάσαμε έναν πιο μικρό αριθμό παραστάσεων και είχαμε περισσότερα έσοδα. Στο 2021 και 22 συμμετείχαν 711 καλλιτέχνες στις εκδηλώσεις των Δημητρίων τις οποίες παρακολούθησαν περί τους 42.000 θεατές. Πολλές από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ ήταν sold out, ενώ ακόμη και την περίοδο του κορωνοϊού δημιουργήσαμε ψηφιακή πλατφόρμα με προβολή Online εκδηλώσεων που είχε χιλιάδες προβολές», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος των 58ων Δημητρίων, για να προσθέσει πως «ο θεσμός εξελίσσεται δυναμικά και αποτελεί σταθμό στον πολιτισμό».
«Ο πολιτισμός είναι το αντίδοτο σε κάθε κρίση. Το Φεστιβάλ των Δημητρίων αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Δημιουργεί ευκαιρίες για διάλογο, ενώνει την τοπική κοινότητα»,, σημείωσε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κυρία Μαρία Καραγιάννη.
Ο συντονιστής καλλιτεχνικού προγράμματος κ. Άκης Σακελλαρίου μίλησε για την θητεία του αλλά και τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, ενώ τόνισε πως ήταν ένα πόστο που το αγάπησε. Εστιάζοντας στο κομμάτι του θεάτρου αναφέρθηκε στις παραστάσεις των 58ων Δημητρίων που περιλαμβάνουν: α) τον «Γάμο της Μαρίας Μπράουν» σε σκηνοθεσία Τόμας Όστερμαϊερ από το Θέατρο Schaubuhne (Θέατρο ΕΜΣ, 30/9 και 1/10) που σχολιάζει το ρόλο της γυναίκας στην μεταπολεμική περίοδο, το «The loser» από το Yugoslav Drama Theatre που στηρίζεται σε διήγημα Μπέρνχαρντ για τα όρια της έμπνευσης (Θέατρο Αυλαία, 2/10), το «Garamond» από το θέατρο Πορεία (Θέατρο Αυλαία, 3,4/10), το «Καλά εσύ σκοτώθηκε νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου από την ομάδα gaff για την πορεία της Αριστεράς (Θέατρο Αυλαία, 10,11/10) και τις «Σπυριδούλες» από την ομάδα 4frontal (Θέατρο Αυλαία 16,17/10).
Στις χορευτικές παραστάσεις θα δούμε το «Elvedon» του Χρήστου Παπαδόπουλου (Θέατρο ΕΜΣ , 5/10) και την ομάδα mal pelo από την Βαρκελώνη στο Inventions (Θέατρο ΕΜΣ 12/10).
Στα εικαστικά όπως ανέφερε η Μαρία Τσαντσάνογλου θα γίνει αναδρομική έκθεση στο έργο του Γιάννη Γαϊτη (στη Δημοτική πινακοθήκη 6/10/23-10/3/24)), έκθεση γυμνής φωτογραφίας από τον φωτογράφο Man Ray (MΟΜus Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, 14/10/23- 7/4/24) και η έκθεση «Φύση -Κραυγές και ψίθυροι ΙΙ» για την κλιματική αλλαγή (Τελλόγλειο, 18/10-10/12/23).
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και το TiSSF, Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, που θα γίνει διαδικτυακά και στο λιμάνι, Αποθήκη Δ (13-15/10), ενώ στο μουσικό τμήμα περιλαμβάνονται συναυλία: α)της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ, 1/10), ηλεκτρονικής μουσικής από τους Momery, Felyx & Vajohn (Αποθήκη Δ Λιμάνι, 4/10), από το εργαστήρι σύγχρονης μουσικής του ΑΠΘ (Γενί Τζαμί, 14/10) και το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 22/10 με την εμφάνιση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που θα συμπράξει με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Σόφιας (ΜΜΘ) στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος συνεργασίας που όπως ανέφερε ο Σίμος Παπάνας εκ μέρους της ΚΟΘ, «στηρίζεται από το ΥΠΠΟ».
Περισσότερα για το πρόγραμμα στο e-dimitria.gr