Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η γιόγκα συναντάει την τέχνη και τον έρωτα

Στην έκθεση «Έρωτας Γεφυροποιός» που θα φιλοξενηθεί τον Οκτώβριο στο Τελλόγλειο

 *Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τι κοινό έχουν η τέχνη και η γιόγκα; Οι καλλιτέχνιδες Ειρήνη Άψυχου, Αλεξία Γραμμενίδου, Άλκηστη Παναγιωτοπούλου, Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου, Μάρσυ Συρεγγέλα ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν την ομάδα Art of Life. Σε αυτήν συνδυάζουν τη βιωματική πρακτική της yoga με την καλλιτεχνική δημιουργία και συμπυκνώνουν την κοινή τους θέαση της Ζωής ως Τέχνη.

Από τις 3 έως τις 30 Οκτωβρίου 2023 θα παρουσιάσουν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Αγίου Δημητρίου 159Α) την εικαστική έκθεση «Έρωτας Γεφυροποιός» σε επιμέλεια Λίλας Νικολάου». «Στην έκθεση εκφράζεται η διαφορετικότητα της καθεμιάς μέσα από ποικίλες πρακτικές και υλικά, ενώ παράλληλα τα έργα συνυπάρχουν σε μια ενοποιημένη σύνθεση», αναφέρει η κυρία Παπασταυροπούλου. Περισσότερα στην συνέντευξη που μας παραχώρησαν η Ειρήνη, η Αλεξία και η Φρειδερίκη.

-Ποια η δική σας σχέση με τον έρωτα; Γιατί καθορίζει τις ζωές μας;

-Ειρήνη: Η συλλογιστική περί Έρωτος είναι κάτι που πραγματευόμαστε ατομικά και ομαδικά αρκετά χρόνια μέσα από τη διδασκαλία του Yoga Science. Ως φυσική συνέχεια αυτής της εργασίας το Μάρτιο του 2023 συνθέσαμε αυτή την ενότητα γύρω και από το εικαστικό έργο με σκοπό μιας ομαδικής παρουσίασης. Προσεγγίζουμε τον έρωτα όχι από την πλευρά του ρομαντισμού αλλά ως τη θέληση, τη δύναμη και την έμπνευση για δημιουργία. Η τάση του ανθρώπου για δημιουργικότητα ξεκινά με αφορμή έναν έρωτα, έρωτα με την έννοια του υπερβατικού στη ζωή και στην ατομική εμπειρία. Είναι αυτή η κατάσταση του ενθουσιασμού που διευρύνει και εμπλουτίζει τη θέασή μας στην καθημερινότητα. Στόχος μας είναι μια ζωή εμπνευσμένη με έρωτα, με ελεύθερη δράση για αυτοέκφραση πρώτα ως άτομα και κατ’ επέκταση ως καλλιτέχνες.

-Αλεξία: Έρωτας είναι η δύναμη που μας κάνει να κινούμε βουνά. Μας εμπνέει να εξελισσόμαστε. Είναι η κατάσταση όπου χάνεται το εγώ μέσα στην ένωση με τον Άλλον. Εξαφανίζονται τα όρια του που αρχίζεις και που τελειώνεις. Όταν ερωτεύεσαι ένα πρόσωπο, δίνεσαι απόλυτα σε αυτό και έχεις τη θέληση να προσφέρεις τα πάντα. Με τον ίδιο τρόπο, όταν το πρόσωπο του Έρωτα είναι η ίδια η ζωή, δίνεσαι απόλυτα σε αυτήν. Ο Έρωτας κινεί τη Δημιουργική ενέργεια μέσα μας και από αυτόν πηγάζει η αφοσίωση. Μέσα στις πράξεις μας υπάρχει ως δημιουργία, θάνατος και αναγέννηση. Εκφράζεται με ένα τεράστιο “Δόξα!” για τα πάντα και τα ενώνει όλα. Ο Έρωτας είναι η αναγκαιότητα της κάθε ψυχής, είναι η ένωση του Πνεύματος με την Ύλη.

-Πώς η επιρροή του αποτυπώνεται στην έκθεση;

-Ειρήνη: Όσα περιγράψαμε προηγουμένως είναι η διαδρομή μας για τη σύνθεση αυτής της έκθεσης, δεν είναι για εμάς απλά μια ιδέα θεματικής αλλά ένας τρόπος ζωής που εξελίσσεται σε καλλιτεχνικό έργο.

-Αλεξία: Η καθεμία από εμάς παρατηρεί τη έννοια του έρωτα και την ενσωματώνει στην πρακτική της. Στην έκθεση παρουσιάζεται η δύναμη του έρωτα μέσα από την κάθε προσωπική ματιά. Δημιουργούμε τις διάφορες μορφές των έργων μας, με λαχτάρα να καθρεπτίσουμε αυτόν τον κοινό πυρήνα πίσω από αυτές.

-Φρειδερίκη: Η τέχνη και τα αντικείμενά της φέρουν μέσα τους το φως του δημιουργού τους. Πολλοί το αναφέρουν ως ψυχή του έργου. Η εικαστική ενότητα ”Ερωτας Γεφυροποιός” περιλαμβάνει έργα που έχουν δημιουργηθεί με βάση το προσωπικό βίωμα της κάθε μιας ως προς το πνευματικό Έρωτα. Από την επιλογή των υλικών και των χρωμάτων στα έργα, μέχρι τα κείμενα στο βιβλίο που δημιουργήσαμε, όλα έχουν προσεκτικά διαμορφωθεί έτσι ώστε να μεταφέρουν το μήνυμα που αναφέραμε. Από εκεί και πέρα, ο θεατής καλείται να ανακαλύψει την επιρροή του Έρωτα μέσα από τη ματιά του, χτίζοντας μια γέφυρα ανάμεσα στη δική του εμπειρία και αυτής που προσφέρουμε μέσα από τα έργα μας.

-Μιλήστε μας για το Art of Life. Πώς συνδυάσατε την τέχνη με την yoga; Πώς συνεργάζεστε;

-Ειρήνη: Ως ομάδα ήρθαμε κοντά μέσα από έναν βαθύτερο στόχο ψυχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα με τον καιρό να αναπτύσσουμε μια ουσιαστική σχέση συνεργασίας που συνεχώς εξελίσσεται. Πλέον ζούμε και εργαζόμαστε σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού κρατώντας ζωντανό τον πυρήνα της δράσης μας ανεξαρτήτως συνόρων, τόπου και χρόνου. Art of Life είναι το όνομα που δώσαμε στην ομάδα μας μετά από χρόνια σύμπραξης. Αποτυπώνει το εύρος της κοινής μας έρευνας, συνδυάζοντας τη βιωματική πρακτική της yoga με την καλλιτεχνική δημιουργία και συμπυκνώνοντας την κοινή μας θέαση της Ζωής ως Τέχνη.

-Αλεξία: Ο σπόρος για τη δημιουργία της ομάδας μπήκε στα πλαίσια της εκπαίδευσής μας στη διδασκαλία του Yoga Science. Η συγκεκριμένη διδασκαλία, εστιάζει στη βαθύτερη γνώση του Εαυτού και στην “Ιερή Τέχνη της Ζωής”. Μας καθοδηγεί να ζούμε μέσα από παρουσία και μας δίνει εργαλεία που εξασκούν νου και σώμα, με στόχο τη διεύρυνση της συνείδησης. Παράλληλα αντιλαμβανόμαστε την τέχνη ως το μέσο που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στην αναζήτηση για να γνωρίσει τον εαυτό του και τον κόσμο. Επομένως, η τέχνη και η yoga είναι κοινές στην ουσία τους. Και οι δύο είναι πρακτικές μέσα από τις οποίες διευρύνουμε την πραγματικότητά μας.

Το Μάρτιο του 2022 δημιουργήσαμε το φορέα “Yoga Science & Art of Life”. Σκοπός του φορέα μας είναι η διοργάνωση δρώμενων στα οποία μεταφέρουμε τη ματιά μας σε αλληλεπίδραση και επικοινωνία με το ευρύ κοινό, μέσω της συλλογικής εμπειρίας.

eikastiki_ekthesi_2022_eyropaiko_politistiko_kentro_delfon.jpg

-Πώς εμπνευστήκατε τα έργα σας;

-Φρειδερίκη: Συνήθως όταν λέμε Έρωτα σκεφτόμαστε μόνο τον έρωτα μεταξύ ανθρώπων. Όμως ο Παπαδιαμάντης ερωτεύτηκε τη Θάλασσα και ο Παλαμάς την Ποίηση. Ο Έρωτας δε χωράει στη λογική, η λογική του είναι ανώτερη του νου. Όπου τον απευθύνεις τόσο μεγάλος γίνεται. Τον απευθύνεις σε άτομο; σε εργασία; στη φύση; παίρνει τη μορφή που του δίνεις. Σε κάνει ένα με το στόχο που του έχεις δώσει. Πραγματευόμαστε λοιπόν αυτήν την ουσία πίσω από τα πράγματα που ενώνει τα νήματα και τα νοήματα. Μια θέαση πάνω στη πραγματικότητα που συνθέτει αντί να διαχωρίζει και να αναλύει. Αυτό σημαίνει “Έρωτας Γεφυροποιός” ο οποίος και είναι η πηγή της έμπνευσής μας. Στην έκθεση εκφράζεται η διαφορετικότητα της καθεμιάς μέσα από ποικίλες πρακτικές και υλικά, ενώ παράλληλα τα έργα συνυπάρχουν σε μια ενοποιημένη σύνθεση.

Η Αλεξία Γραμμενίδου στη θεματική της “The Light in between”, με έργα από λάδι σε καμβά και μολύβι σε χαρτί, προσεγγίζει τον έρωτα μεταξύ γης και ουρανού μέσω του στοιχείου του αέρα.

Η Άλκηστη Παναγιωτοπούλου εργάζεται με το μάρμαρο, τον πηλό και το ytong, δημιουργώντας μορφές με τάση για ανοδική ανύψωση, εμπνευσμένες από τη φύση, τα γεωμετρικά σχήματα και το ανθρώπινο σώμα.

Η Ειρήνη Άψυχου στη σειρά έργων της “Celestial Bodies” με χρωματιστά μολύβια σε χαρτί, σκιαγραφεί το λεπτοφυές σχέδιο της εξέλιξης της συνείδησης σε ένα έργο - πνευματικό πορτραίτο.

Η Μάρσυ Συρεγγέλα στη θεματική των έργων της με την πρακτική του βιτρώ έχει πρωταγωνίστριες τις θεές. Μέσω του γυαλιού, που αιχμαλωτίζει το φως, αποδίδει λεπτές ποιότητες παντρεύοντας τα δυο πεδία, το υλικό με το πνευματικό.

Η Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου παρουσιάζει έργα με λάδι σε καμβά από τη σειρά “Vulcan Villa”, που εκφράζουν τη νοημοσύνη και την ενότητα της ζωής πίσω από τις μορφές.

-Τι θέλετε να πείτε στο κοινό μέσα από την συγκεκριμένη έκθεση;

-Φρειδερίκη: Θέτουμε την έννοια του έρωτα ως δήλωση της βαθύτερης σημασίας του, αλλά και ως ένα ερώτημα για τον θεατή. Η έκθεση προτείνεται ως ένας εσωτερικός διάλογος για την επανεστίαση στο τι πραγματικά είναι έρωτας και προς τα που ο άνθρωπος κατευθύνει τη βούλησή του στη ζωή. Είναι μέσα από ματιά χωριστικότητας ή ενοποίησης; Οι αντιξοότητες και ο πόνος μας διδάσκουν την πολυτιμότητα του έρωτα. Αυτός είναι που μας οδηγεί να μετουσιώνουμε τις δυσκολίες, να μεταλλάσσουμε τη στάση μας προς αυτές και να μεταμορφωνόμαστε οι ίδιοι. Είναι η δύναμη που ξεκινά από μέσα μας και στρέφεται προς τα έξω για να ενοποιηθεί με τον Κόσμο.

Η πρόθεσή μας είναι να δώσουμε μορφή σε αυτό το ύψιστο βίωμα του ανθρώπου το οποίο ενώνει ύλη και πνεύμα, θεραπεύει και οδηγεί στην ολοκλήρωση. Θέλουμε να μοιραστούμε αυτό που αναγνωρίζουμε ως την αληθινή φύση του έρωτα, την κρυφή και απεριόριστη δυνατότητα που ενυπάρχει στον καθένα μας.

euryphaessa_marsy_syreggela_omadiki_eikastiki_ekthesi_2022_eyropaiko_politistiko_kentro_delfon_.jpg

*Μέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09 :00-14:00, Τετάρτη 09:00- 14:00 & 17:00- 21:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00- 18:00.

Εγκαίνια: Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023, 19:00, email: [email protected]. Τ: 6948833587, 6981675862.

Στον χώρο θα διατίθεται καλλιτεχνικός κατάλογος/λεύκωμα με το οδοιπορικό της ομάδας.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν 3 μαθήματα Yoga Science στις 11/10, 18/10 και 25/10 στις 17:45-19:00.

Γενική Είσοδος: 5€, Μειωμένο: 2,5€.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ