Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φωνές τεσσάρων γενεών «ζωντανεύουν» σε ένα μυθιστόρημα

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της στην πόλη μας η συγγραφέας Λίλη Μαυροκεφάλου μίλησε μαζί μας

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Οι φωνές τεσσάρων γενεών «ζωντανεύουν» στις σελίδες του νέου μυθιστορήματος της Λίλης Μαυροκεφάλου. «Πίσω  από τις προσωπικές ιστορίες αναπόφευκτα ηχεί η φωνή της ιστορίας μας. Σημαδεύει ανεξίτηλα τους ήρωες», ανέφερε η συγγραφέας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Φωνές» (εκδ. Κέδρος) που θα γίνει στις 6μμ σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης με Αλ. Σβώλου). Η ίδια μίλησε για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο της και πόσο την επηρέασε η περίοδος της καραντίνας.

fones.jpg

-Φωνάζω για να με ακούσουν. Πώς χρησιμοποιούν τις φωνές τους οι ήρωες σας;

-Οι ΦΩΝΕΣ ανήκουν στα πρόσωπα τεσσάρων γενεών που καλύπτουν  μια περίπου εκατονταετία, από την Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι πολύ πρόσφατα. Μέσα από τις φωνές - εξομολογήσεις των ηρώων του βιβλίου, ο αναγνώστης ζει και ταυτίζεται με τους αγώνες, τις ελπίδες, τις διαψεύσεις, τους έρωτές τους. Αλλά πίσω  από τις προσωπικές ιστορίες αναπόφευκτα ηχεί η φωνή της ιστορίας μας. Σημαδεύει ανεξίτηλα τους ήρωες. Το ατομικό και το συλλογικό φανερώνονται ως αξεχώριστα. Οι άνθρώπινες διαδρομές, με τα δύσκολα  σκαμπανεβάσματά τους, αντικατοπτρίζουν τις τύχες του τόπου μας.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το βιβλίο;

-Γεννήθηκε από την παρατήρηση, αλλά και από την βιωματική εμπειρία πόσο αλληλένδετα είναι το ατομικό με το συλλογικό, το προσωπικό με το κοινωνικό. Αυτό μου αποκαλύφθηκε πολύ έντονα όταν από την ευωχία της  δανεικής ευημερίας  πέσαμε στην λεγόμενη κρίση και την χρεωκοπία που δεν ήταν μόνο οικονομική, αλλά και ηθική.

-Η περίοδος της καραντίνας και της πανδημίας τι έχει αφήσει στην ψυχή μας;

-Αυτή η περίοδος δεν συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο και η αναγκαστική απομόνωση με βοήθησε πολύ να το ολοκληρώσω. Ως προς την ερώτηση,νομίζω ότι άφησε πίσω της φόβο, καχυποψία, αποσάθρωση, αμφισβήτηση των πάντων. Επέτεινε τη θολούρα, αλλά και ταυτόχρονα αχνοφώτισε  κάποιες πτυχές της πραγματικότητας.

-Πώς συνδέονται οι ήρωες του βιβλίου;

Οι ήρωες συνδέονται μέσω κυρίως των συγγενικών τους δεσμών. Το βιβλίο ανοίγει με την προγιαγιά Ειδοθέα και κλείνει με τον δισέγγονο Θοδωρή

-Τι θέση έχει η Ιστορία και η πολιτική στο μυθιστόρημά σας;

-Έχει πολύ σημαντική θέση επειδή είμαστε ενεργούμενα της ιστορίας και της πολιτικής, αλλά και εμείς με τις μεγάλες ή μικρές πράξεις μας ή και με την απραξία μας  τις επηρεάζουμε. Οπότε, σε μεγάλο βαθμό, είμαστε συνδημιουργοί.

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αρετές ενός βιβλίου κατά την γνώμη σας;

-Να με παθιάζει ώστε να το ερωτεύομαι. Να μου ανοίγει, νέους ορίζοντες. Να με "ταξιδεύει" στα αταξίδευτα. Να έχει ζωντανούς χαρακτήρες.  Να είναι γερά δομημένο. Η γλώσσα να το υπηρετεί πιστά και πειστικά και όχι να είναι αυτοσκοπός.

-Τι διαβάζετε αυτό το διάστημα;

-Το Homo Deus του Χαράρι και ως αντίδοτο το " Εις Εαυτόν" του Μάρκου Αυρηλίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ