Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μια διαφορετική κινηματογραφική εμπειρία στο νέο στέκι της Άνω Πόλης

Η ομάδα του Κύκλου, του εργαστηρίου της incommon που προάγει την κυκλική οικονομία, πραγματοποιεί προβολές που προσελκύουν το ενδιαφέρον κατοίκων της γειτονιάς αλλά και της πόλης ευρύτερα

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μια νέα συνήθεια για το κοινό της Θεσσαλονίκης γίνονται ο προβολές του Cine Kyklos στο νούμερο 105 της οδού Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη (πλατεία Κουλέ Καφέ). Η ομάδα του Κύκλου, του εργαστηρίου της incommon που προάγει την κυκλική οικονομία σε συνεργασία με την κοινότητα, είχε την ιδέα να προσφέρει μια διαφορετική κινηματογραφική εμπειρία στους κατοίκους της γειτονιάς αλλά και της πόλης ευρύτερα. Μια ιδέα που δείχνει να βρίσκει ανταπόκριση μέσα στο χρόνο.

Ο προβολέας πέφτει σε μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν και μας περιβάλλουν. Στο επίκεντρο παραμένει η κλιματική κρίση και οι αλληλένδετες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ίδια ή άλλες πτυχές του σύγχρονου τρόπου ζωής. Όλα, όμως, αποδίδονται από τους δημιουργούς με τρόπο ανθρώπινο και άμεσο που “μιλά” στους θεατές προκαλώντας συχνά γόνιμο προβληματισμό αλλά και αισιοδοξία παρουσιάζοντας ενίοτε λύσεις σε επίκαιρα αδιέξοδα. Πρόκειται για ταινίες και ντοκιμαντέρ προσεκτικά επιλεγμένα, (συμ)παραγωγές ελληνικές και ξένες, από Ευρώπη και Αμερική μέχρι Ασία και Αυστραλία υποτιτλισμένες στα ελληνικά και με ελεύθερη είσοδο. Το εισιτήριο εδώ είναι η ανοιχτή διάθεση για μια διαφορετική κινηματογραφική βραδιά που σύμφωνα με το κοινό σε ανταμείβει σίγουρα!

kyklos_incommon.jpg

Οι καρέκλες μπαίνουν σε διάταξη, το μεγάλο λευκό πανί παίρνει τη θέση του, και γίνεται το απαραίτητο soundcheck. Στο βάθος ψήνεται φρέσκο ποπ-κορν για να δοθεί στο επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος που θα φέρουν μαζί τους οι θεατές/ιες ή θα προσφέρει η ομάδα του Κύκλου μαζί με ένα χαμόγελο καλωσορίσματος. Στις 20.00 η αίθουσα σκοτεινιάζει και εμφανίζονται στην οθόνη οι τίτλοι αρχής. Στην πρόσφατη προβολή του ελληνικού ντοκιμαντέρ “Little Land” η αίθουσα του Cine Kyklos ήταν γεμάτη με κόσμο.

«Είναι η 3η φορά που έρχομαι στο Cine Kyklos” μας δήλωσε η Μαρία λίγο πριν πάρει τη θέση της. «Μου άρεσαν πολύ οι ταινίες που έχω παρακολουθήσει μέχρι τώρα. Κάποιες τις είχα ξανακούσει κάποιες τις είδα πρώτη φορά στις σχετικές αναρτήσεις του Κύκλου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες τις θεματικές που θίγουν αλλά και την ευκαιρία που δίνεται σε άτομα που ζουν στη γειτονιά (της Άνω Πόλης) να έρθουν να παρακολουθήσουν δωρεάν μια προβολή. Θα πρότεινα στον οποιονδήποτε να έρθει στο Cine Kyklos για να έχει μια εύκολη πρόσβαση σε ταινίες που δεν θα δει εύκολα αλλού και να εμπνευστεί από αυτό που θα παρακολουθήσει».

Ο Δημήτρης εμφανίστηκε στον χώρο του Κύκλου μαζί με την παρέα του λίγο πριν χαμηλώσουν τα φώτα. Ενημερώθηκε για την προβολή “Little Land” από τα social media και αποφάσισε να προτείνει αυτή τη βραδινή έξοδο στους φίλους του. Λίγο αφότου έπεσαν οι τίτλοι τέλους μας είπε «Ήρθα πρώτη φορά στο Cine Kyklos και η ταινία μου άρεσε πολύ. Θα έλεγα σίγουρα σε κάποιον να έρθει γιατί οι θεματικές είναι προσεκτικά επιλεγμένες απ΄ όσο είδα και στις επόμενες προβολές που θα γίνουν». Κάνοντας μια μικρή παύση συμπληρώνει «Επίσης, ο χώρος δίνει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουμε σχολιάζοντας την ταινία μόλις ολοκληρωθεί. Και η ιδέα του ποπ-κορν που σερβίρεται σε ταπεράκι (επανάχρησης) είναι μια ωραία και φιλική προς το περιβάλλον νοοτροπία».

Ο κ. Στέλιος είναι ο πιο σταθερός θαμώνας του Cine Kyklos αφού δεν έχει χάσει καμία προβολή από την αρχή της λειτουργίας του. Τα 79 χρόνια και η τοποθεσία του Κύκλου δεν αποτέλεσαν ποτέ πρόβλημα για τον ίδιο. Κάνει συνολικά μια απόσταση 20 περίπου χλμ αφού τη διανύει περπατώντας από το σπίτι του μέχρι εδώ και αντίστροφα χρονομετρώντας-όπως χαρακτηριστικά μας λέει- 15-20 λεπτά για κάθε διαδρομή. «Το πολύ πολύ να έχω καθυστερήσει πέντε λεπτά αλλά ταινία δεν έχω χάσει», σημειώνει με ικανοποίηση. Εκεί που υπερέχει η θέληση, μάλλον βρίσκεται ο τρόπος. Η παρακολούθηση των ταινιών στο Cine Kyklos είναι πλέον μια αγαπημένη του συνήθεια. «Τις ημερομηνίες των προβολών τις προμετράω και τις έχω σημειώσει στο πρόγραμμά μου», αναφέρει με ενθουσιασμό. Όταν τον ρωτάμε τι του άρεσε και συνέχισε να έρχεται απαντά «Ο βασικός λόγος που συνεχίζω να έρχομαι είναι ότι προβάλλονται ωραία θέματα και για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο». Μάλιστα, καταφθάνει σχεδόν πάντα με παρέα. Και όσο μιλά σκέφτεται δυνατά πως σκοπεύει να προσκαλέσει και άλλους φίλους του γιατί πιστεύει ότι μέσα από όσα θα δει κάποιος, θα ωφεληθεί. «Οι προβολές εδώ αφορούν τους πάντες χωρίς εξαιρέσεις ή κριτήρια οικονομικά, μορφωτικά ή θρησκευτικά γιατί μιλούν για την ίδια τη ζωή», λέει προτρέποντας το κοινό της Θεσσαλονίκης να γνωρίσει και να βάλει στο ημερολόγιό του τις ενδιαφέρουσες, δωρεάν προβολές του Cine Kyklos. 

Προσεχώς στο Cine Kyklos

31/10/2023: Κόκκινη Χελώνα (The Red Turtle, 80’, Γαλλία - Βέλγιο - Ιαπωνία, 2016)

14/11/2023: Inhabit: A Permaculture Perspective ( 92', United States, 2015)

28/11/2023: Υγρή Γη (Wetland/ El lodo, 107’, Ισπανία, 2021)

12/12/2023: Το απώτατο σημείο της ανθρωπότητας (The Farthest, 121’, Ιρλανδία, 2017)

Ώρα έναρξης προβολών 20.00

Κλείστε τη θέση σας έγκαιρα εδώ https://forms.gle/Fv9NxxukPZktLb9j6 ή στο  2316 009518. Περισσότερα στο https://www.facebook.com/kyklosskg/, https://www.instagram.com/kyklosskg/ .

Φωτογραφία: ©incommon

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

aselgeia
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 62χρονος - Ασελγούσε σε 9χρονη κόρη γειτόνων
Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα και ισχυρίστηκε ότι οι γονείς της ανήλικης τον κατήγγειλαν επειδή αρνήθηκε να τους δανείσει χρήματα
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε 62χρονος - Ασελγούσε σε 9χρονη κόρη γειτόνων
ΑΠΘ: Συνάντηση Πρύτανη με την Πρέσβειρα της Νορβηγίας - «Πράσινο» το κτίριο της ΣΘΕ
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, παρουσία του Επίτιμου Πρόξενου της Νορβηγίας στη Θεσσαλονίκη Ιωάννη Ακκά.
ΑΠΘ: Συνάντηση Πρύτανη με την Πρέσβειρα της Νορβηγίας - «Πράσινο» το κτίριο της ΣΘΕ