Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια για δύο εκθέσεις στο Βαφοπούλειο

Αύριο το απόγευμα

Δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις εγκαινιάζει αύριο το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Χριστιανόπουλος-Βαφόπουλος. Ποιητές της Θεσσαλονίκης».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00, στην αίθουσα εκθέσεων Β΄ του ΒΠΚ (5ος όροφος, Γ. Βαφόπουλου 3) και θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου 2023.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει 25 έργα τέχνης και 11 φωτογραφίες, από την συλλογή του Ντίνου Χριστιανόπουλου που παραχωρήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 στη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περίπου 1.000 έργα τέχνης, τα περισσότερα δωρεές καλλιτεχνών στον ποιητή.

Τα έργα που εκτεθούν αναδεικνύουν τις βασικές πλευρές του Ντίνου Χριστιανόπουλου: τη θρησκευτική, την ερωτική, την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη και για το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Τα περισσότερα έργα είναι δημιουργίες αγαπημένων φίλων του, όπως ο Κάρολος Τσίζεκ, ο Πάνος Παπανάκος, ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ο Γιώργος Αναστασιάδης, ο Κώστας Γούναρης, ο Αλέκος Φασιανός, ο Άρις Γεωργίου, αλλά και καλλιτέχνες που εκτιμούσε ο ποιητής, όπως ο Γιώργος Σικελιώτης, ο Γιάννης Σβορώνος, ο Πολύκλειτος Ρέγκος.

Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζεται μια «συνομιλία» του Ντίνου Χριστιανόπουλου με τους Γεώργιο Θ. Βαφόπουλο, Γιώργο Ιωάννου και Νίκο Μπακόλα μέσα από τεκμήρια (επιστολές, φωτογραφίες, αφιερώσεις βιβλίων) των συλλογών των λογοτεχνών που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των διοργανωτών της έκθεσης.

Η έκθεση θα λειτουργήσει παράλληλα με την επετειακή έκθεση «Το όραμα που έγινε πράξη – Συλλογή έργων τέχνης Γεωργίου & Αναστασίας Βαφοπούλου» με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης και της εμβάθυνσης στη ζωή, στον πολιτισμό, στην τέχνη και στα γράμματα της πόλης. Η έκθεση θα πλαισιωθεί με παράλληλες δράσεις και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 17:00.

bafopoyleio_ekthesi.jpg

Επετειακή έκθεση

 Εξάλλου επετειακή έκθεση με τίτλο «Το όραμα που έγινε πράξη-Συλλογή Έργων Τέχνης Γεωργίου & Αναστασίας Βαφοπούλου» διοργανώνει το Βαφοπούλειο, με αφορμή τη συμπλήρωση των 120 χρόνων από την γέννηση του Γ.Θ. Βαφόπουλου (6 Σεπτεμβρίου 1903) και των 40 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του ΒΠΚ (29 Οκτωβρίου 1983).Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 Νοεμβρίου 2023 έως τις 30 Ιανουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν 52 έργα τέχνης που κοσμούσαν την οικία του ζεύγους των δωρητών του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. H προσωπική συλλογή του ζεύγους Βαφόπουλου, οι οποίοι υπήρξαν συλλέκτες από τα νεανικά τους χρόνια, περιήλθε  το 2001 στη συλλογή του Πνευματικού Κέντρου, μετά τον θάνατο της Αναστασίας Βαφοπούλου. Η συλλογή περιλαμβάνει πορτρέτα του Γιώργου και της Αναστασίας Βαφοπούλου ζωγραφισμένα από τους Πολύκλειτο Ρέγκο, Γιώργο Γουναρόπουλο και Κώστα Λούστα, καθώς και ένα πορτρέτο της πρώτης συζύγου του Γ. Βαφόπουλου, της ποιήτριας Ανθούλας Σταθοπούλου, φιλοτεχνημένο από τον Φιλοποίμενα Κωνσταντινίδη. Επιπλέον, υπάρχουν τοπία, νεκρές φύσεις, αφηρημένες συνθέσεις, θαλασσογραφίες, ελαιογραφίες, παστέλ, τέμπερες, υδατογραφίες, σχέδια με μολύβι και μελάνι και μικτές τεχνικές, έργα, των Ευθύμιου Παπαδημητρίου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Νίκου Φωτάκι, Γιώργου Παραλή, Τάκη Ελευθεριάδη, Όμηρου Γεωργιάδη, Δημήτριου Δαρζέντα, Δώρας Μπούκη, Βασίλη Φελεκίδη, Μιχάλη Νικολινάκου, Δημοσθένη Αγραφιώτη και Μαρίας Τσίκουλα-Γκαϊτατζή. Τη συλλογή πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, έργα χαρακτικής, ξυλογραφίες του Πολύκλειτου Ρέγκου, του Γιώργου Μόσχου, του Τάσσου (Αναστάσιου Αλεβίζου), ένα λινόλεουμ του Γιώργου Σικελιώτη και μια μεταξοτυπία της Λευκής Χρηστίδου, καθώς και γλυπτά, σε ξύλο, μπρούντζο και ορείχαλκο, από τον Κυριάκο Καμπαδάκη και μια προτομή του Γ. Βαφόπουλου, σε χαλκό, από τον Νίκο Περαντινό.

Επισημαίνεται ότι, στο ΒΠΚ βρίσκεται το «Σπουδαστήριο του Γ.Θ. Βαφόπουλου», όπου φυλάσσεται το αρχείο του δωρητή.Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, στις 19:00, στην αίθουσα εκθέσεων Α΄ του ΒΠΚ (5ος όροφος, Γ. Βαφόπουλου 3). Η έκθεση θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσακαλώτος: Αντιφατική η παρέμβαση Τσίπρα - Είχε στόχο να ρίξει τον Κασσελάκη
Χαρακτήρισε «λυπηρά» όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι είπε για τη Νέα Αριστερά και τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Τσακαλώτος: Αντιφατική η παρέμβαση Τσίπρα - Είχε στόχο να ρίξει τον Κασσελάκη
Θεσσαλονίκη: Κίνδυνος για τις «ομπρέλες» στη Νέα Παραλία – Αναζητούνται 25.000 ευρώ
Δεν έχει γίνει καμία συντήρηση τους τα τελευταία 10 χρόνια και χρίζουν και χρειάζονται άμεση αποκατάσταση
Θεσσαλονίκη: Κίνδυνος για τις «ομπρέλες» στη Νέα Παραλία – Αναζητούνται 25.000 ευρώ