Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η αρχαία Μόρρυλος «ζωντανεύει» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στη νέα περιοδική έκθεση που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Η αρχαία Μόρρυλος «ζωντανεύει» μέσα από τη νέα περιοδική έκθεση που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει 135 αρχαία αντικείμενα και σύνολα αντικειμένων από τις πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία πόλη μαζί με παλαιότερα σημαντικά ευρήματα, πλαισιωμένα από κείμενα, οπτικό και ηχητικό υλικό.

Μιλώντας για τα εκθέματα η προϊσταμένη της ΕΦΑ Κιλκίς και αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας Γεωργία Στρατούλη δήλωσε στο «ΤyposThes» πως η έκθεση απαρτίζεται από 8 θεματικές ενότητες.

Εξήγησε πως η Μόρρυλος αναπτυσσόταν σε λόφο στα ΒΔ του σύγχρονου οικισμού των Άνω Αποστόλων, περίπου 18 χλμ ΝΔ της πόλης του Κιλκίς, κατέχοντας στρατηγική θέση στην περιοχή της αρχαίας Κρηστωνίας για τον έλεγχο εμπορικών και στρατιωτικών δρόμων.

Όπως μας είπε η κα Στρατούλη: «Η Μόρρυλος υποστήριζε σημαντική γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ είχε και δυναμική βοοτροφία. Οι κατέχοντες ευμάρεια κατέθεταν στο Ασκληπιείο μία ή περισσότερες αγελάδες. Αυτές όταν ήταν σε παραγωγική ηλικία δημιούργησαν σε λίγα χρόνια ένα κοπάδι από βοοειδή, που αποτέλεσε ένα πολυτιμότατο κεφάλαιο για το Ασκληπιείο και προσέφερε πλούτο».

morrylos_3.jpg

Συμπλήρωσε πως στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στην πολιτειακή και πολεοδομική οργάνωση της πόλης, αλλά και σε στοιχεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων μέσω πχ νομισμάτων, αντικειμένων όπως αμφορείς, πινάκια, αγγεία, πυξίδες, αργαλειοί κτλ. Μάλιστα πρόσθεσε πως ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν πήλινα εδώλια, αρωματοδοχεία κλπ, αλλά και ταφικά σήματα από τον 3ο αιώνα π.Χ., καθώς και κτερίσματα.

morrylos2.jpg

Παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ιερό του Ασκληπιού που βρίσκονταν σε επιφανές σημείο και ήταν το κέντρο του θρησκευτικού βίου της, προσελκύοντας πλήθη πιστών.

morrylos4.jpg

Επίσης στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλεται και 10λεπτη ταινία της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την Αρχαία Μόρυλλο (σημ. η ταινία είναι διαθέσιμη και στο διαδίκτυο).

morrylos.jpg

Από την πλευρά της η Δρ Αναστασία Γκαδόλου Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης σημείωσε πως μέσα από εκθέσεις όπως αυτή υλοποιείται ο στόχος που έχει τεθεί για «συνεργασία με τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για να παρουσιάζονται στο κοινό της πόλη μας αρχαιολογικοί χώροι άγνωστοι αν και βρίσκονται τόσο κοντά». «Η Αρχαία Μόρρυλος ήταν μια σημαντική πόλη. Τα εκθέματα που παρουσιάζονται μιλούν για την ιστορία της , την πολεοδομική οργάνωσή της και το Ιερό του Ασκληπιού το οποίο το επισκέπτονταν κάτοικοι από την Λητή που βρίσκεται στο σημερινό δήμο Ωραιοκάστρου», συμπλήρωσε στο «ΤyposThes».

Ο πολιτισμός ως μέσο προσέλκυσης τουριστών και ανάπτυξης

Σχολιάζοντας την σημασία του πολιτισμού στο θέμα του τουρισμού η κυρία Στρατάκη ανέφερε πως υπάρχει μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα στην περιφέρεια που είναι άγνωστο στο κέντρο. Μιλώντας για το Κιλκίς σημείωσε πως «ο πληθυσμός στις δύο τελευταίες απογραφές έχει μειωθεί πάνω από 10.000 κατοίκους. Ενώ δέχεται κάθε χρόνο πάνω από 8,5 εκατ. πολιτών μέσω του σταθμού των Ευζώνων και της Δοϊράνης, αν έμενε το 1% από αυτούς, ίσως αποτρέπαμε την διαρροή ανθρώπινου δυναμικού από την περιφέρεια της χώρας μας».

Όπως εξήγησε «Η αρχαιολογική υπηρεσία προσπαθεί να συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης πχ μέσω νέων αρχαιολογικών χώρων που στη συνέχεια θα βοηθήσουν στην δημιουργία νέων οικονομικών δραστηριοτήτων δυναμώνοντας την τοπική ανάπτυξη».

Χρήσιμα

Διάρκεια έκθεσης: 15 Φεβρουαρίου 2024 έως 31 Δεκεμβρίου 2024. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ