Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται νέο μουσικό φεστιβάλ - Για 4 μέρες στο Ολύμπιον

olympion

Συνολικά 28 μουσικά σχήματα θα παρουσιάσουν φρέσκιες συνθέσεις στο #SKGLIVE! MUSIC FEST, μια νέα πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Η μουσική θα γιορτάσει για ένα τετραήμερο στη Θεσσαλονίκη. Από τις 15 έως και τις 18 Απριλίου 2024, 28 σχήματα θα παρουσιάσουν τις δικές τους εμπνεύσεις και συνθέσεις στο #SKGLIVE! MUSIC FEST – «Ζωντανεύουμε τη δημιουργία» που θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ!

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ μουσικής που διοργανώνει φέτος, για πρώτη φορά, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το οποίο μας μίλησε η πρόεδρος του και τα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Η κυρία Άννα Μυκωνίου εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα: «Τα τελευταία χρόνια η καλλιτεχνική δημιουργία ασφυκτιά στην πόλη μας, στην Περιφέρεια μας αλλά και σε όλη την Ελληνική Περιφέρεια. Οι μουσικές σκηνές είναι λιγοστές, δεν γίνονται παραγωγές από φορείς και ως εκ τούτου δεν αξιοποιούνται οι καλλιτέχνες μας. Είναι θλιβερό να διαπιστώνουμε ότι άνθρωποι ταλαντούχοι, με σπουδαίες δυνατότητες είτε πέφτουν σε ένα λήθαργο απραξίας, είτε παίρνουν μοιρολατρικά τον δρόμο για την Πρωτεύουσα για να βιοποριστούν αλλά και να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Η διαπίστωση αυτή με οδήγησε εδώ και χρόνια στη σκέψη ότι πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες, ώστε να δίνονται ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς». Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κινείται σε αυτή την κατεύθυνση παράγοντας πρωτογενές πολιτιστικό προϊόν πχ «Φεστιβάλ Επταπυργίου» ή «Με επίσημο ένδυμα» κλπ.

Τώρα ήρθε η σειρά να δημιουργήσει κάτι νέο,  με την συνεργασία του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος: «ένα ανοιχτό Φεστιβάλ ευκαιριών, ένα βήμα μπροστά για να ξεφύγουμε από την παθογένεια τόσων ετών», όπως τονίζει η κυρία Μυκωνίου.

Η ίδια διαβεβαιώνει πως δεν θα είναι μια απλή εμφάνιση, αλλά «μια γιορτή της πόλης μας, με 135 καλλιτέχνες, με νέες δημιουργίες και φρέσκο ήχο».

epitropi_skglive.jpg

"Oι 165 συμμετοχές δείχνουν πως η περιοχή βράζει από μουσική δημιουργία"

Ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής σχολιάζει πως «οι 165 συμμετοχές δείχνουν πως η περιοχή βράζει από μουσική δημιουργία». «Άκουσα όλες τις συμμετοχές και δεν μπόρεσα να απορρίψω ούτε μία», αναφέρει και συμπληρώνει πως η τελική επιλογή τον δυσκόλεψε πολύ. Παράλληλα ευχήθηκε «η ωραία αυτή η προσπάθεια του Κέντρου πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γίνει θεσμός».

«Η επιλογή δεν υπήρξε καθόλου εύκολη. Αξιόλογα πρόσωπα και έργα υπήρχαν πολύ περισσότερα από τον αριθμό επιλογής που έπρεπε να τηρηθεί. Άκουσα πολλές φορές το υλικό και προσπάθησα να επιλέξω εκείνες τις συμμετοχές που θεώρησα πως αποτέλεσαν προτεραιότητα για μένα. Δεν ισχυρίζομαι πως έχω το αλάθητο, κάθε άλλο. Σίγουρα όμως  όλα τα μέλη της επιτροπής έδειξαν την ίδια θετική διάθεση και καθαρή ματιά», εξηγεί από την πλευρά του ο Μουσικοσυνθέτης – Συγγραφέας και Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κ. Γιώργος Ανδρέου δηλώντας  «εξαιρετικά ευχαριστημένος και χαρούμενος που τόσοι δημιουργικοί μουσικοί δρουν "γύρω" από την Θεσσαλονίκη. Και σε διαφορετικό ύφος αλλά με αξιόλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά». Μιλώντας για τη νέα πρωτοβουλία σχολιάζει πως είναι «Ιδιαίτερα σημαντική, αφού συνδυάζεται με πρωτοβουλίες ανάδειξης της καλλιτεχνικής τους εργασίας σε πολλαπλά επίπεδα. Και κρίσιμη ως προς την τόνωση της ψυχολογικής τους διάθεσης και της πεποίθησης πως σωστά βρίσκονται εκεί που βρίσκονται και κάνουν αυτό που τους αφορά δημιουργικά».

Τι θα δούμε επί σκηνής; Ο Κώστας Πραντσίδης που διοργανώνει συναυλίες και κάνει δισκογραφικές παραγωγές, λέει πως θα ακούσουμε σχεδόν κάθε είδος μουσικής! «Από λυρικό τραγούδι, παραδοσιακά, κλασική και μοντέρνα τζαζ, έντεχνο τραγούδι, ποπ τραγούδι, εναλλακτικό rock, gothic rock , ευρωπαϊκή ακουστική μουσική, folk, electronica κλπ. και βέβαια μίξη των παραπάνω». «Ίσως», σχολιάζει, «λείπει μια δυνατή ραπ συμμετοχή».

O μουσικός- ενορχηστρωτής κ. Σπύρος Ρασσιάς από την πλευρά του αναφέρει πως συμμετέχουν σχήματα που έχουν «νέες μουσικές προτάσεις στο χώρο της jazz, της rock, του έντεχνου και ελαφρολαϊκού τραγουδιού, της παραδοσιακής μουσικής, της ευρωπαϊκής και της κινηματογραφικής μουσικής, ακόμα και του flamenco».

Το στοίχημα είναι, όπως δηλώνει ο ραδιοφωνικός παραγωγός – εκπαιδευτικός Νίκος Μοσχόπουλος, «η σκηνή του φεστιβάλ θα λειτουργήσει για τους νέους καλλιτέχνες σαν αφετηρία επαφής της δημιουργίας τους με επαγγελματικά πεδία απορρόφησης της δουλειάς τους αλλά και συνάντησης με ένα ευρύ κοινό». «Με εγγυημένες τις δυνατότητες προβολής και διάχυσης του φεστιβάλ SKG LIVE σε παράγοντες του θεάματος- ακροάματος», εκτιμάει πως αυτό θα κερδηθεί.

Η κα Μαίρη Δούτση -τραγουδίστρια και γενική γραμματέας του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος δήλωσε ότι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει πλουσιότατο καλλιτεχνικό δυναμικό. Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, με ξεχωριστά ταλέντα, τόσο στη σύνθεση και τη στιχουργική, όσο και στη μουσική εκτέλεση αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ με την ελπίδα ότι θα εξελιχθεί σε θεσμό.

"Οφείλουμε όλοι μαζί μέσα από μια ουσιαστική και έντιμη συνέργεια, να στηρίξουμε αυτό το πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό να παραμείνει στον τόπο του"

«H συλλογική προσπάθεια η οποία δείχνει να είναι σε εξέλιξη αλλά και στη σωστή κατεύθυνση, επιβάλλεται κατά την γνώμη μου να γίνει θεσμός» συμπληρώνει ο Πρόεδρος ΣΜΒΕ κ. Δημήτρης Ζερβουδάκης. Και προσθέτει: «Οι λιγοστοί φορείς της πόλης μας αλλά και της ΠΚ Μακεδονίας, που έχουν την δυνατότητα να παράγουν Πολιτισμό, οφείλουν επιτέλους να αξιοποιήσουν το καλλιτεχνικό μας δυναμικό, όχι μέσα από μια τοπικιστική προσέγγιση. Κάθε άλλο. Οφείλουμε όλοι μαζί μέσα από μια ουσιαστική και έντιμη συνέργεια, να στηρίξουμε αυτό το πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό να παραμείνει στον τόπο του, στην προσπάθειά του να ολοκληρωθεί καλλιτεχνικά». Ο ίδιος υπογραμμίζει:  «Ο ΣΜΒΕ εδώ και 6 χρόνια κατέθεσε μνημόνιο συνεργασίας  στον Δήμο Θεσσαλονίκης με σκοπό την αναθέρμανση της εργασίας στον πολύπαθο κλάδο μας. Μνημόνιο το οποίο ψηφίστηκε σχεδόν καθολικά από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας. Ωστόσο και από την τότε απερχόμενη διοίκηση Μπουτάρη αλλά και στην συνέχεια, από την διοίκηση Ζέρβα, οι προσπάθειές μας αυτές έμειναν στις «καλένδες». Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο σήμερα συμμετέχουμε και στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια, αντιλαμβανόμενοι μια ακτίνα φωτός. Για εμάς είναι αυτονόητο να στηρίξουμε και να “ελέγξουμε” την δημοκρατική δομή της προσπάθειας, προκειμένου να μην δημιουργηθούν εκ νέου τα όποια ελλείμματα Δημοκρατίας».

Παράλληλα ο κ. Ζερβουδάκης τονίζει: «Δεν επιθυμούμε να υποκαταστήσουμε κανέναν σε αυτήν την διαδρομή, σεβόμενοι αρχικά την επαγγελματική ιδιότητα, όλων όσων αρχικά ασχολούνται με τον Πολιτισμό. Το ζήτημα το οποίο όμως είναι μείζονος σημασίας για εμάς, είναι ακριβώς η αναδιανομή του παραγόμενου προϊόντος. Στη συνέχεια η εκπόρευσή του από την εργασιακή μας συλλογικότητα η οποία έφτασε αισίως τα 102 χρόνια ζωής και προσφοράς στον τόπο μας. Τα κενά που δημιουργούνται από την μη ενασχόληση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για λόγους συμφέροντος, ΝΑΙ μπορούμε να τα καλύψουμε μια χαρά». Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ΣΜΒΕ συνεργάζεται με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Δυστυχώς δεν είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έγιναν όμως ουσιαστικά και στέρεα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΜΒΕ.

«Η Θεσσαλονίκη, η κεντρική Μακεδονία, ήταν πάντα χώρος παράλληλης δημιουργίας πολλών υβριδικών καλλιτεχνικών ιδεών, πειραματικών εκφράσεων και νέων τάσεων» αναφέρει ο Εικαστικός – Σκηνοθέτης - Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ Θανάσης Κολαλάς και προσθέτει πως «ο ρόλος και στόχος των φορέων πρέπει να είναι η στήριξη και η ευκαιρία στους νέους δημιουργούς ώστε να μείνουν και να διαπρέψουν στον τόπο τους».

Ένα τέτοιο εγχείρημα σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο επιχειρηματίας -δημοσιογράφος - μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου διοργανωτών Πολιτιστικών εκδηλώσεων κ. Αλέξανδρος Σαλαμές εξηγεί πως ειδικά στην υλοποίηση απαιτείται χρόνος και προσήλωση. Και καταλήγει: «Οφείλουμε να δώσουμε χρόνο που καμία φορά δε διαθέτουμε, αλλά και έξτρα effort, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα που θα παρουσιαστεί σε επίπεδο performance, να αντικατοπτρίζει τον διαγωνιζόμενο».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ