Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μια... κρεβατοκάμαρα στήθηκε σε γκαλερί σε happening για τον ύπνο

Μέχρι και την Κυριακή στην Toss Gallery, και το Μάιο και στην πλατεία Αριστοτέλους – Πώς συμμετέχει το κοινό

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει ο ύπνος για την  καθημερινότητα μας; Γιατί σε περιόδου μεγάλου άγχους ξυπνάμε πάρα πολύ νωρίς το πρωί;

Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έδωσαν την έμπνευση στη Μαρίνα Κωνσταντινίδου και στην Αννέτα Ιμπρισίμη για να κάνουν το "The Bedroom" happening που φιλοξενείται μέχρι και την Κυριακή 31 Μαρτίου 2023 στην Toss Gallery. Πρόκειται για την διπλωματική τους εργασία.

Η δράση, την οποία θα δούμε και στις 27/5 (10.00-146.00) στην πλατεία Αριστοτέλους στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της Πόλης εξερευνά το θέμα του προσωπικού χώρου και τη σημασία που έχει στη ζωή του καθενός το υπνοδωμάτιο.

Με κεντρικό άξονα την παθητικότητα, δύο ηθοποιοί εισβάλλουν σε ένα κανονικό υπνοδωμάτιο και μας παρουσιάζουν ιστορίες που μπορούν να συμβούν, πάθη που μπορούν να βιώσουν. Μπαίνουν και βγαίνουν από την συνθήκη του ρόλου,  συνδιαλέγονται με το κοινό, επικοινωνούν με τα αντικείμενα και τα έπιπλα, λειτουργούν ως αντικείμενα οι ίδιοι, συμπληρώνουν την εικόνα, αλλάζουν συνεχώς τον χώρο σε ένα Happening χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

bedroom2.jpg

Απευθυνθήκαμε στις δύο δημιουργούς για να μάθουμε πώς γεννήθηκε η ιδέα. «Όλα ξεκίνησαν από το πιο απλό και δεδομένο πράγμα για όλους μας. Τον ύπνο μας. Και πιο συγκεκριμένα τις διαταραχές ύπνου που βιώνουμε ανά περιόδους στη ζωή μας. Γιατί οπότε δεν νιώθουμε καλά δεν μας παίρνει ο ύπνος; Γιατί σε περιόδου μεγάλου άγχους ξυπνάμε πάρα πολύ νωρίς το πρωί; Πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει ο ύπνος για την  καθημερινότητα μας;

Αυτά τα ερωτήματα μας απασχολούσαν και ήταν το έναυσμα για να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με την δημιουργία του The Bedroom: Happening, που αποτελείται από στιγμιότυπα της ζωής δύο ανθρώπων που ποτέ είναι στο ίδιο δωμάτιο και πότε όχι και ζουν τη ζωή της με κέντρο το κρεβάτι».

Πόσο παίζει με το κοινό το δρώμενο με δεδομένο ότι υπάρχει και διαδραστικό στοιχείο;

«Το happening έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί το κοινό σε μια συνεχόμενη κίνηση μέσα στο χώρο. Οι θεατές "αναγκάζονται" να σηκωθούν όρθιοι ή να μετακινηθούν με την καρέκλα τους σε διάφορα σημεία καθώς οι δράσεις εξελίσσονται σε 360°. Οι performers επιλέγουν τις στιγμές που θα συνδιαλλαγούν με το κοινό, ή θα ζητήσουν μια μικρή βοήθεια ή απλά θα του προσφέρουν κάτι και ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο για μια αναπάντεχη αντίδραση από τους θεατές. Όπως για παράδειγμα να πάρουν την καρέκλα τους και να την τοποθετήσουν στο κέντρο της σκηνικής δράσης», σημείωσαν οι δύο καλλιτέχνιδες.

Τέλος σημείωσαν ότι: «Μέσα σε ένα υπνοδωμάτιο συνοψίζεται όλη μας η ύπαρξη και οι πιο δυνατές στιγμές της ζωής μας. Από την στιγμή που θα γεννηθούμε μέχρι την στιγμή που θα πεθάνουμε».

Ανοιχτή προσέλευση για το κοινό καθ' όλη τη διάρκεια. 

Έναρξη: Πέμπτη 28 Μαρτίου, 19.30

Διάρκεια: 28 - 31 Μαρτίου 2024

Διεύθυνση: Βηλαρά 1 (ημιόροφος), Θεσσαλονίκη. Είσοδος και από το La Doze bar

bedroom3.jpg

Διπλωματική εργασία/ Αννέτα Ιμπρισίμη & Μαρίνα Κωνσταντινίδου/ ΠΜΣ Τμήμα Θεάτρου Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ

Επόπτρια καθηγήτρια/ Κατερίνα Παπαγεωργίου.

Συντελεστές

Σύλληψη ιδέας: Αννέτα Ιμπρισίμη, Μαρίνα Κωνσταντινίδου. Δραματουργία: Αννέτα Ιμπρισίμη, Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Γιάννης Διδασκάλου, Χριστίνα Μπακαστάθη, Performers: Γιάννης Διδασκάλου, Χριστίνα Μπακαστάθη, Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση/Sound Design: Γιώργος Χρυσικός, Σχεδιασμός αφίσας: Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Γραφιστική επιμέλεια: Ανδρονίκη Τσαγκαράκου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ