Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

The Trivialist: Ένας… ιστορικός κουτσομπόλης

Το βιβλίο του «Από τον βασιλιά θάνατο στον βασιλιά ήλιο» κέρδισε τους αναγνώστες

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ποια η σχέση σας με την Ιστορία; Για τον «The Trivialist» ήταν ένα μάθημα που είχε βαρετά εγχειρίδια στο σχολείο. Όμως επειδή του φαινόταν συναρπαστικές οι συνήθειες των απλών ανθρώπων μιας άλλης εποχής και τον γοήτευαν οι αφηγήσεις των μεγαλύτερων για τα προσωπικά τους βιώματα από παλιότερες εποχές, αποφάσισε να διαβάσει εξωσχολικά βιβλία και να δει ταινίες και ντοκιμαντέρ με ιστορικό περιεχόμενο.

Το 2020, ξεκίνησε να επικοινωνεί στα social media τα ενδιαφέροντά του, και πρόσφατα έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο γράφει την Ιστορία αλλά με τρόπο πιο απλό και ανάλαφρο, και με θεματικές διαφορετικές. Το έργο του δημοφιλούς content creator με τίτλο «Από τον βασιλιά θάνατο στον βασιλιά ήλιο» (εκδ. Διόπτρα) εξαντλήθηκε και ανατυπώθηκε μέσα στις 3 πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του.

Ρωτήσαμε τον ίδιο πού θα επέλεγε να ταξιδεύσει μέσα στο χρόνο και εκείνος μας είπε πως θα επέλεγε «την Αλεξάνδρεια της εποχής της Κλεοπάτρας».

Μας ανέφερε πως «Διαβάζοντας ιστορία αναπτύσσεις μια οξυδέρκεια και μια ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι και να κατανοείς την ανθρώπινη φύση και, φυσικά, να τοποθετείς τον εαυτό σου στον κόσμο». Μίλησε για τις 11+1 θεματικές του βιβλίου του, ενώ αποκάλυψε γιατί επέλεξε το όνομα The Trivialist.

trivialist_vivlio.jpg

 

-Αν μπορούσατε να ταξιδέψετε στον χρόνο, σε ποια εποχή θα διαλέγατε να ζήσετε και γιατί;

-Για να είμαι ειλικρινής, αν υπήρχε η δυνατότητα του ταξιδιού στον χρόνο, θα επέλεγα να πηγαίνω στο παρελθόν μονάχα ως αόρατος επισκέπτης και παρατηρητής, παρά να ζω σε κάποια συγκεκριμένη εποχή. Φαντάζομαι πως μια τέτοια δυνατότητα θα ήταν το όνειρο κάθε ιστορικού ερευνητή και αρχαιολόγου, αλλά θεωρώ πως η εποχή που ζούμε, τουλάχιστον στον Δυτικό κόσμο, είναι η καλύτερη από σχεδόν όλες τις απόψεις: προσδόκιμο ζωής, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, πρόσβαση στη γνώση και την τεχνολογία. Ασφαλώς, δεν ισχυρίζομαι ότι ζούμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση που θα μπορούσε να δημιουργήσει η ανθρωπότητα, δεδομένων των παγκόσμιων προβλημάτων και προκλήσεων, αλλά και πάλι, αν τα ζυγίσουμε, ο σημερινός άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ζήσει ποιοτικότερα και περισσότερο από κάθε προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο, για να απαντήσω εν μέρει στο ερώτημά σας, το πρώτο μου χρονοταξίδι θα ήταν στην Αλεξάνδρεια της εποχής της Κλεοπάτρας.

-Τι σημαίνει για εσάς η Ιστορία; Πόσο σημαντική είναι στην ζωή σας / μας;

-Η ιστορία είναι σημαντική για εμένα, όχι μονάχα επειδή ασχολούμαι με αυτή και επαγγελματικά πλέον, αλλά επειδή πάντοτε, από μικρό παιδί, θυμάμαι πως γοητευόμουν από τις αφηγήσεις των μεγαλύτερων για τα προσωπικά τους βιώματα από παλιότερες εποχές. Φανταστείτε πως η γιαγιά μου, που είχε γεννηθεί το 1924, θυμόταν ιστορίες που της διηγήθηκαν οι δικοί της παππούδες, οι οποίοι έζησαν κατά τον 19ο αιώνα! Μεγαλώνοντας, ωστόσο, συνειδητοποίησα πως η μελέτη της ιστορίας είναι και κάτι παραπάνω, ίσως πιο συναρπαστικό. Είναι η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς στον χρόνο και στον χώρο. Διαβάζοντας ιστορία αναπτύσσεις μια οξυδέρκεια και μια ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι και να κατανοείς την ανθρώπινη φύση και, φυσικά, να τοποθετείς τον εαυτό σου στον κόσμο.

-Πώς θυμάστε το μάθημα της Ιστορίας από τα σχολικά σας χρόνια;

-Βαρετά εγχειρίδια σίγουρα. Σε κάποιες τάξεις είχα την τύχη να έχω καθηγητές που αγαπούσαν το αντικείμενο και είχαν τουλάχιστον μια ενδιαφέρουσα αφηγηματική ικανότητα. Ωστόσο, επειδή αγαπούσα το αντικείμενο της μελέτης του ανθρώπου στο παρελθόν, ξεκοκάλιζα κάθε εξωσχολικό βιβλίο που μου φαινόταν ενδιαφέρον και παρακολουθούσα κάθε ντοκιμαντέρ ή ταινία με ιστορικό περιεχόμενο. Και φυσικά δεν ήταν οι ημερομηνίες μαχών και συνθηκών ή οι ατελείωτες σειρές αυτοκρατόρων του Βυζαντίου που με γοήτευαν. Ήταν η καθημερινότητα και οι συνήθειες των απλών ανθρώπων μιας άλλης εποχής που μου φαινόταν συναρπαστικές.

 

-Πώς επιλέξατε τις 11+1 θεματικές;

-Είχα μια γενική ιδέα με τι θα καταπιαστώ, από πού θα ξεκινήσω και πού θα καταλήξω. Στην πορεία κάποια θέματα που ήθελα να αγγίξω, κυρίως καλλιτεχνικά και κοινωνικά, με οδήγησαν μόνα τους σε άλλα ζητήματα που δεν είχα καν σκεφτεί να πραγματευτώ, όπως το κεφάλαιο που αναφέρεται στην ερωτική ζωή και στους ρόλους των φύλων στην Ευρώπη του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης ή το κεφάλαιο που εξιστορεί τις διατροφικές συνήθειες, τη μανία των μπαχαρικών και το πώς η μανία αυτή οδήγησε τους Ευρωπαίους να ανοιχτούν στους ωκεανούς και να φτάσουν στην Αμερική και στις Ινδίες. Ήταν σαν το κείμενο να πήρε ζωή και να με καθοδηγούσε από μόνο του. 

-Υπάρχει ενδεχόμενο και για ένα νέο βιβλίο ανάλογης θεματικής;

-Η ιστορία ευτυχώς είναι ανεξάντλητη και προσφέρει τη δυνατότητα να καταπιαστείς με μια πληθώρα θεμάτων. Νομίζω πως η επιλογή της συγκεκριμένης περιόδου, που πραγματεύτηκα στο πρώτο μου βιβλίο, μου δίνει «πάσα» να πάω σε ένα σίκουελ ή πρίκουελ. Λόγω κεκτημένης ταχύτητας, σκέφτομαι πως θα ακολουθήσει μια συνέχεια από τα μέσα του 18ου αιώνα και μετά, την εποχή των μεγάλων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών ανατροπών, των εθνικών επαναστάσεων, την εποχή των ταξικών διαφορών και των μεγάλων αποικιακών ανταγωνισμών.

-Γιατί trivialist; Πώς επιλέξατε το όνομα αυτό;

-Η λέξη trivia στα ελληνικά δεν έχει ακριβή μετάφραση. Συνήθως αναφέρεται στις λεπτομέρειες, στις αχρείαστες πληροφορίες ή και στα μικρά κουτσομπολιά. Όλα αυτά αντιπροσωπεύουν πλήρως αυτό που κάνω στα σόσιαλ μίντια. Πραγματεύομαι μικρές ιστορίες που αναφέρονται σε ένα σεξοσκάνδαλο της Αναγέννησης, ένα μεσαιωνικό ανέκδοτο για έναν φτωχό που, συνηθισμένος στην κοπριά των αλόγων, λιποθύμησε όταν μύρισε ακριβά μπαχαρικά, μια παράξενη ιστορία από τον κόσμο των επιστημών, για τα πειράματα, ας πούμε, του Νεύτωνα πάνω στο φάρμακο κατά της πανούκλας ή για μια άγνωστη λεπτομέρεια ενός έργου τέχνης, όπως η παρτιτούρα στα οπίσθια ενός κολασμένου με τη «Μελωδία της Κόλασης» σε ένα τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος. Οπότε μπορούμε να πούμε πως ο The Trivialist είναι ένας ιστορικός κουτσομπόλης του Instagram & του Facebook, που με χαλαρή διάθεση πραγματεύεται τα παράδοξα της ζωής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Μυκωνίου: «Λέμε όχι στην έμφυλη βία, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό»
Το «Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024» είναι αφιερωμένο στην γυναίκα και η πρόεδρός του μίλησε στο «ΤyposThes» για τον θεσμό που κερδίζει ολοένα και...
Άννα Μυκωνίου: «Λέμε όχι στην έμφυλη βία, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό»