Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

U_TH FESTIVAL: Οι έφηβοι έχουν την δική τους γιορτή στο θέατρο!

Ο Νικόλας Μαραγκόπουλος και η Δόμνα Χουρναζίδου μιλούν για τον θεσμό που αγαπήθηκε και επιστρέφει για 3η χρονιά στη σκηνή

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Το U_TH FESTIVAL , το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων στην Ελλάδα, επιστρέφει από τις 22 έως τις 28 Απριλίου στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι (παράλληλες δράσεις) και στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ (παραστάσεις) δυναμικότερο από ποτέ.

«Το να γίνει το U_TH FESTIVAL θεσμός ήταν απαίτηση όλων των εφήβων που συμμετέχουν σε αυτό!», δήλωσε στο TyposThes o Νικόλας Μαραγκόπουλος από την εταιρεία θεάτρου αντίqρηση για να συμπληρώσει πως «Το θέατρο για τους νέους είναι ένα καταφύγιο».

Φέτος, το U_TH FESTIVAL επιστρέφει με 17 ομάδες και πάνω από 200 έφηβους καλλιτέχνες, με ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει παραστάσεις κλασικών και σύγχρονων έργων του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, καθώς και παρουσιάσεις νέων έργων που έχουν δημιουργηθεί από τα σχήματα που συμμετέχουν. Παράλληλα,  στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθούν και μια σειρά από παράλληλες δράσεις (σεμινάρια, εργαστήρια, προβολές ταινιών και ομιλίες) πάνω σε ζητήματα που αφορούν τους εφήβους σήμερα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν και είναι η οικονομική υποστήριξη του εγχειρήματος, το οποίο είναι αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενο», ανέφερε από την πλευρά της η Δόμνα Χουρναζίδου, ενώ ο κ. Μαραγκόπουλος τόνισε πως ένα από τα σχέδιά τους είναι «να αποκτήσει και τυπικά διεθνή χαρακτήρα».

u_th_festival_1-photo_lefteris_tsinaris.jpg

-To U_TH Festival συμπληρώνει φέτος τρία χρόνια ζωής. Πώς ξεκίνησαν όλα; Πώς έγινε το φεστιβάλ θεσμός; Και πώς αγκαλιάστηκε από τους εφήβους;

Νικόλας: Όλα ξεκίνησαν από την πρώτη ομάδα εφήβων της αντίρρησης. Η εμπειρία που ζήσαμε κάνοντας θέατρο με αυτή την ηλικιακή ομάδα, γέννησε την επιθυμία να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν οι έφηβοι που ασχολούνται με το θέατρο να έχουν τη δική τους γιορτή.

Έτσι γεννήθηκε το U_TH FESTIVAL.

Ήταν μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη για μας όταν καταλάβαμε ότι σε  αυτή τη γιορτή θέλησαν να συμμετέχουν πάρα πολλές ομάδες που δραστηριοποιούνται με το εφηβικό θέατρο.

Το να γίνει το U_TH FESTIVAL θεσμός ήταν απαίτηση όλων των εφήβων που συμμετέχουν σε αυτό!

-Ποια η σχέση των νέων με το θέατρο; Πώς βοηθούν οι εφηβικές θεατρικές ομάδες, ιδιωτικές ή/και δημόσιες;

Νικόλας: Το θέατρο για τους νέους είναι ένα καταφύγιο. Ένας χώρος που δεν χρειάζεται να διαγωνιστούν,  που δεν βαθμολογούνται για τις επιδόσεις τους και που επιτρέπεται να κάνουν λάθη. Οι εφηβικές θεατρικές ομάδες τους δίνουν την ευκαιρία, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, να ξεπεράσουν τα όριά τους και να μάθουν να ονειρεύονται ομαδικά.

-Υπάρχει κάποια κοινή αναφορά στις επιλογές των έργων και την προσέγγιση των κειμένων;

Δόμνα: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεματική ως προϋπόθεση συμμετοχής, αν εννοείτε κάτι τέτοιο. Η κοινή αναφορά στις επιλογές των έργων είναι να αφορούν τα παιδιά ή να τα έχουν επιλέξει τα ίδια τα παιδιά ή ακόμα και να είναι δικά τους τα κείμενα.

-Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε;

Δόμνα: Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν και είναι η οικονομική υποστήριξη του εγχειρήματος, το οποίο είναι αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενο. Έχουμε βρει πολλές κλειστές πόρτες, και χτυπήσαμε πολλές: μικρών και μεγάλων εταιρειών στη Βόρεια Ελλάδα, εταιρειών εύρεσης χορηγών, μέχρι και πλατφόρμες crowdfunding.

-Τι σημαίνει για εσάς θέατρο;

Νικόλας: Θέατρο είναι o χώρος εκείνος που μαζεύονται οι άνθρωποι - μικροί και μεγάλοι - για να αντιμετωπίσουν  τους φόβους τους και να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. Είτε όντας πάνω στη σκηνή είτε ως θεατές.

Ποια είναι τα όνειρά σας για τον θεσμό;

Νικόλας: Προσπαθούμε να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Μετά την τελετή λήξης κάθε φεστιβάλ ξεκινάει η προετοιμασία του επόμενου. Το U_TH FESTIVAL δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού, οπότε ένα από τα σχέδιά μας είναι να αποκτήσει και τυπικά διεθνή χαρακτήρα.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων και των παραστάσεων.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ | ΑΠΟΘΗΚΗ Δ’ ΛΙΜΑΝΙ | ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Φουαγιέ

15:00-16:30 | Σεμινάριο Kpop, Voguing & Wack

Με τη χορογράφο Μαρία Μητράκα.

Αίθουσα 1

16:45-17:30 | «ΧΑΠΙ ή happy; Διαπραγματεύσεις ΟΥΣΙΑΣ»

Βιωματικό εργαστήρι για τη χρήση ουσιών και τις εξαρτήσεις από το ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ.

20:15-21:00 | Stand Up Comedy

Παρουσίαση: Βασίλης Κατέρης

Παίζουν οι: Παναγιώτης Χατζής, Νίκος Νικήτογλου, Γιάννης Γάμπας και Κατερίνα Ασημακοπούλου

Αίθουσα 2

15:00-16:30 | Εργαστήρι «Φώτα, σκηνή, πάμε!»

Με τον σκηνοθέτη, σχεδιαστή θεατρικών φωτισμών και θεατροπαιδαγωγό Σωτήρη Ρουμελιώτη.

17:30-20:00 | Προβολή ταινίας «Η Dilili στο Παρίσι» του Μισέλ Οσελό

Μετά από την ταινία της Rosebud.21 θα ακολουθήσει παρουσίαση της ΜΚΟ DATAWO και ανοιχτή συζήτηση για τη διαδικτυακή έμφυλη βία.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Αίθουσα 1

15:00-16:30 | Masterclass “Character’s Tool Case”

Με τον σκηνοθέτη Θανάση Μεγαλόπουλο.

16:45-17:15 | «Παραμορφωτικός φακός ή καθρέφτης; Μια συζήτηση για τα ελληνικά ΜΜΕ»

Με τον δημοσιογράφο και μέλος του ανεξάρτητου εκδοτικού συνεταιρισμού Alterthess, Ιάσονα Μπάντιο

20:15-21:00 | Stand Up Comedy

Παρουσίαση: Αλέξανδρος Τσιγγίλης

Παίζουν οι: Κώστας Ευαγγελίδης, Εύα Αθανασοπούλου, Αργύρης Βαμβακίδης, Κώστας Ευθυμίου και Κώστας Ξηραδάκης

 

Αίθουσα 2

17:30-20:00 | Προβολή ταινίας «Καπερναούμ» της Ναντίν Λαμπακί

Μετά από την ταινία της Rosebud.21 θα ακολουθήσει παρουσίαση της ομάδας δικηγόρων Equal Legal Aid και ανοιχτή συζήτηση για τα δικαιώματα των αιτούντων ασύλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ | ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ | ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: https://www.more.com/theater/3o-u-th-festival-1/

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

09:30 – 10:30 > ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Παράσταση: «Η Κατσαρίδα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Χαράς Αδαμίδου.

Σύντομη περιγραφή: Ένα αισιόδοξο κείμενο για την τεράστια δύναμη της θέλησης, το αναπάντεχο ταξίδι της αυτογνωσίας και το πολύτιμο δώρο του απρόσμενου.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

11:00-12:00 > Όμιλος Θεάτρου 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Λευκός Πύργος»

Παράσταση: «Η Δωδεκάτη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή και σκηνοθετική επιμέλεια Λίλας Παντελίδου. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αναστασία Μπιτσάνη, φιλόλογος.

Σύντομη περιγραφή: Μία από τις πιο δημοφιλείς ρομαντικές κωμωδίες του Σαίξπηρ για τη φύση και τη δύναμη του έρωτα, το χάος των ανθρώπινων σχέσεων και τις κοινωνικές συμβάσεις.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

12:30-13:30 > Ελληνογαλλική Σχολή «Καλαμαρί»

Παράσταση: «Η Κατσαρίδα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε διασκευή Λένας Πετροπούλου και εμψύχωση/σκηνοθεσία Καρολίνας Ρήγα.

Σύντομη περιγραφή: Ένα κείμενο γεμάτο θετική διάθεση που μας θυμίζει ότι, με τη βοήθεια των άλλων, μπορούμε να κατακτήσουμε το ανέφικτο.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

14:00-15:00 > Θέατρο εΦ

Παράσταση: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γυρίζεις σπίτι», εμπνευσμένο από το έργο «Τρόποι να γυρίζεις σπίτι» του Alejandro Zambra, σε σκηνοθεσία Αρετής Μακρολειβαδίτη και Άννας Μαργαριτίδου.

Σύντομη περιγραφή: Ένα ταξίδι στον χρόνο για την αξία του να παραμένουμε για πάντα παιδιά στην καρδιά και τη σκέψη μας.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

15:30-16:30  > «2 πρώτες ώρες» / Συμπεριληπτική – μουσικοθεατρική ομάδα

Παράσταση: «Όνειρο 10», συλλογικό έργο βασισμένο σε κείμενα του Ζαχαρία Σπανού και της ομάδας σε μουσική διδασκαλία Ολυμπίας Παπά.

Σύντομη περιγραφή: «Τι θέλεις να κάνεις όταν μεγαλώσεις;» Μια μουσικοθεατρική παράσταση με παιδιά διαφορετικών ηλικιών που μιλά για την ανάγκη μας να κάνουμε όνειρα συλλογικά, όνειρα που μπορούμε να τα μοιραστούμε με άλλους.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

17:00-18:00 > Εργαστήρι Θεάτρου «Thespians»

Παράσταση: «Μικρές αλλόκοτα αλλιώτικες ιστορίες» της Βαρβάρας Δουμανίδου και της Μαρίας Ράπτη, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου.

Σύντομη περιγραφή: Ένα πρωτότυπο έργο που αντιστρέφει τους «κανόνες» των παραμυθιών, μέσα από ιστορίες μαγικές και, κυρίως, διαφορετικές.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

10:00-11:00 > Σβούρα ArtLab

Παράσταση: «Το καπλάνι της βιτρίνας», βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Άλκης Ζέη, σε διασκευή Νανάς Παπαγαβριήλ.

Σύντομη περιγραφή: Το έργο μιλά για το τέλος της παιδικής αθωότητας στην Ελλάδα της δικτατορίας του Μεταξά, μιας εποχής κατά την οποία τα παιδιά ενηλικιώθηκαν πρόωρα. 

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

11:30-12:30 > Εταιρεία Θεάτρου MONKS

Παράσταση: «Να θάψουμε τους Νεκρούς» του Ίρβιν Σω, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου.

Σύντομη περιγραφή: Το έργο ισορροπεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και το δράμα, υπενθυμίζοντάς μας την αξία της ζωής, της ζωής που δεν μπορεί να υποβαθμιστεί από την προπαγάνδα και τα οικονομικά προβλήματα.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

13:00-14:00 > Θεατρικό Εργαστήρι «Πέρασμα»

Παράσταση: «Η συνταγή της φιλίας», συλλογικό έργο – θέατρο της επινόησης σε υποκριτική διδασκαλία και δραματουργική επεξεργασίας Κωνσταντίας Ζαχαροπούλου.

Σύντομη περιγραφή: Ποια είναι η μαγική συνταγή για τη σχέση της φιλίας; Μια σύνθεση των ατομικών εμπειριών και ιστοριών των μελών της ομάδας πάνω στο θέμα της φιλίας.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

14:30-15:30 > Vafo-TEENS / Θεατρική ομάδα Βαφοπουλείου

Παράσταση: «Μόνο Να Μ’ Αγαπάς», συλλογικό έργο βασισμένο σε κείμενα της ομάδας.

Σύντομη περιγραφή: Μια σύνθεση στιγμών από την καθημερινότητα των μελών της ομάδας, σε ένα έργο που δίνει στους εφήβους την ευκαιρία να ταυτιστούν και στους ενήλικες τη δυνατότητα να τους καταλάβουν και να έρθουν κοντά τους.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

16:00-17:00 > «Γεια Χαρά» / Θεατρική ομάδα του Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσ/νίκης «Ο ΝΕΣΤΟΣ»

Παράσταση: «Μυθιστορίες Αρχαίας Τρέλας», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Δημόκριτου Τσουκάπα, σε διασκευή/εμψύχωση/σκηνοθεσία Αναστασίας Θυμιοπούλου.

Σύντομη περιγραφή: Τρεις αρχαίοι ελληνικοί μύθοι και ο γάμος της Θέτιδας, σε μια ενιαία ιστορία γεμάτη χιούμορ.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

17:30-18:30 > ΚΗΠΟΣ

Παράσταση: «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΕΕΝ ΥΜΠΥ», βασισμένο στο έργο «Ο βασιλιάς Υμπύ» του Αλφρέντ Ζαρύ, σε ελεύθερη διασκευή/σκηνοθεσία Θανάση Μεγαλόπουλου.

Σύντομη περιγραφή: Μια σάτιρα των παθογενειών της σύγχρονης εξουσίας, μέσα από το πρίσμα ενός θεοπάλαβου μεσαιωνικού παραμυθιού και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί έφηβοι.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

10:00-11:00 > Άσπρο Δέντρο

Παράσταση: «Μια γιορτή … για όλους», βασισμένο στο έργο του Volker Ludwig «Μια γιορτή στου Νουριάν», σε εμψύχωση/σκηνοθεσία Μαριαλένας Στεργίου.

Σύντομη περιγραφή: Τι κάνουμε με το «διαφορετικό»; Ένα έργο που εστιάζει στις προκαταλήψεις, τον εγκλωβισμό σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις και την πολιτισμική συμφιλίωση.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

11:30-12:30 > «Metamorfosis in Art» / Καλλιτεχνική Κολεκτίβα

Παράσταση: «Θέλω μια χώρα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ανδρέα Φλουράκη, σε διασκευή, σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Μάγδας Θεοσίδου.

Σύντομη περιγραφή: 12 πολίτες αναζητούν την ιδανική χώρα για να ζήσουν. Μήπως, τελικά, υπάρχει μόνο στα όνειρα;

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

13:00-14:00 > Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης

Παράσταση: «Ταραγμένη Άνοιξη», συλλογικό έργο βασισμένο σε κείμενα της ομάδας και δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Αντώνη Νεονάκη και Τίνας Πλατσή.

Σύντομη περιγραφή: Μπορούν οι ενήλικες να νιώσουν την ταραγμένη άνοιξη που βιώνουν οι έφηβοι; Τα μέλη της ομάδας μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα και ανησυχίες για όλα εκείνα που οι μεγάλοι πιστεύουν ότι τους απασχολούν.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

15:00-16:00 > Λυρικός Μικρός Πλανήτης

Παράσταση: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα αλλιώς», βασισμένο στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή/σκηνοθεσία Σοφίας Μελιγκοπούλου

Σύντομη περιγραφή: Μια παρωδία του δημοφιλούς και διαχρονικού σαιξπηρικού έργου.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

16:30-17:30 > Εταιρεία Θεάτρου αντίqρηση

Παράσταση: «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή/σκηνοθεσία Νικόλα Μαραγκόπουλου.

Σύντομη περιγραφή: Όπως ο Άμλετ, έτσι και κάθε έφηβος αμφισβητεί τα πάντα, θέλει να γκρεμίσει τον παλιό κόσμο και να χτίσει έναν καινούριο, όπου θα τον αποδέχονται γι’ αυτό που Είναι και όχι γι’ αυτό που Φαίνεται.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Το φετινό U_TH FESTIVAL πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει παραχωρήσει στην εταιρεία θεάτρου αντίqρηση την Αποθήκη Δ στο Λιμάνι για τη διοργάνωση των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ.

uth.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ