Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το reworks agora φέτος αναζητά την τέλεια (αν)ισορροπία

Μεγαλώνει σε διάρκεια και συνδυάζει μουσική και λόγο - Τι μας είπε ο Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Παραγωγής Προγράμματος του συνεδριακού σκέλους

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Η πληροφόρηση και παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο και τα ΜΜΕ, η οπαδική βία, η κωμωδία ως μέσο έκφρασης μηνυμάτων και η εξέλιξη του stand-up comedy στην Ελλάδα, και οι καλές πρακτικές οικοδόμησης μιας ασφαλούς και συμπεριληπτικής κοινωνίας , είναι μερικά από τα όσα θα συζητηθούν στο φετινό reworks agora.

Φέτος επεκτείνεται χρονικά και θα διαρκέσει τρεις μέρες, από 31 Μαΐου μέχρι και Κυριακή 2 Ιουνίου 2024.

Η θεματική της φετινής διοργάνωσης αναδεικνύεται μέσα από το moto: Searching for the perfect (im)balance. “Επηρεασμένοι από τις εξελίξεις σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο, αναζητούμε ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην τάξη και το χάος, το φως και το σκοτάδι, το δίκαιο και το άδικο, την αλήθεια και το ψέμα”, ανέφερε στο TyposThes o Κοσμάς Παναγιωτίδης που ανέλαβε καθήκοντα ως Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Παραγωγής Προγράμματος του συνεδριακού σκέλους.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

-Πώς επιλέξατε την συγκεκριμένη θεματική; Πόσο μπορεί κανείς να βρει ισορροπίες σήμερα με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας;

-Οι ποικίλες κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις διαταράσσοντας τις υφιστάμενες ισορροπίες. Επηρεασμένοι από τις εξελίξεις σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο, αναζητούμε ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην τάξη και το χάος, το φως και το σκοτάδι, το δίκαιο και το άδικο, την αλήθεια και το ψέμα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι όμως να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε τόσο ισχυρά δίπολα; Γι΄αυτό στο reworks agora διερωτόμαστε αν και κατά πόσο μπορούμε να αξιολογήσουμε με διαύγεια τον πραγματικό αντίκτυπο των εξελίξεων γύρω μας. Προβληματιζόμαστε για τα πραγματικά αίτια των κρίσεων. Αναρωτιόμαστε για τη διατήρηση των υφιστάμενων ισορροπιών ή την ανατροπή τους και τη δημιουργία νέων. Μέσα από 5 πάνελ συζήτησης επιχειρούμε να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες διαλόγου, εργασίας και συνεργασίας για την κατανόηση και ερμηνεία των σύγχρονων προκλήσεων ώστε να πετύχουμε το ιδανικό σημείο ισορροπίας.

-Το reworks agora συνδυάζει την μουσική με τον λόγο. Πώς εξελίσσεται το συγκεκριμένο κομμάτι του reworks; Ποιο το μεγαλύτερο στοίχημα;

-Το συνεδριακό σκέλος του reworks agora στοχεύει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δράση του κοινού για ζητήματα δημοκρατίας, κοινωνίας, περιβάλλοντος και τεχνολογίας ενώ το μουσικό σκέλος για ζητήματα τεχνών και πολιτισμού αντίστοιχα. Μέσα από τις δράσεις μας στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας απέναντι σε οποιονδήποτε τύπο κρίσης και της κριτικής ικανότητας των πολιτών απέναντι σε παγιωμένες ισορροπίες αλλά και ανισορροπίες. Παράλληλα το μουσικό σκέλος της διοργάνωσης στοχεύει στην αναζήτηση και παρουσίαση νέων μουσικών ερεθισμάτων.

-Φέτος επεκτείνεται χρονικά. Πώς το αποφασίσατε;

-Από το 2022, το reworks agora μεγαλώνει συνεχώς παρουσιάζοντας επιλεγμένες συνεδριακές και μουσικές προτάσεις. Η απόφαση για την προσθήκη τρίτης ημέρας στη φετινή διοργάνωση προέκυψε από τον σταθερό προσανατολισμό της οργανωτικής μας επιτροπής να θέτει ολοένα και πιο υψηλούς στόχους, όπως η παρουσίαση παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών/ιδων, η προβολή και προώθηση καινοτόμων πρότζεκτ Ελλήνων δημιουργών, η αναζήτηση καλών πρακτικών οικοδόμησης μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας για όλες και όλους, η δημιουργία συνθηκών δικτύωσης ανάμεσα στους απανταχού reworkers και προτροπής για ανάπτυξη νέων τρόπων έκφρασης.      

-Μιλήστε μας και για την δική σας συμμετοχή. Πώς διαμορφώθηκε το πρόγραμμα;

-Η συμμετοχή μου στο reworks agora ως Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Παραγωγής Προγράμματος του συνεδριακού σκέλους προέκυψε έπειτα από την αναζήτηση ενός "οχήματος" μεταφοράς κοινωνικών και πολιτισμικών μηνυμάτων σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Είναι μια γιορτή πολιτισμού αλλά και ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων και ιδεών με ετερόκλιτα χαρακτηριστικά. Το πλούσιο πρόγραμμα συζητήσεων και διαλέξεων που έχουμε ετοιμάσει για το επερχόμενο reworks agora 2024 φιλοδοξεί να παρέχει περισσότερα κίνητρα για προοδευτική σκέψη και αναστοχασμό για:

-την Πληροφόρηση και Παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο και τα ΜΜΕ,

-το φαινόμενο της οπαδικής βίας μέσα και έξω από τους χώρους αθλητισμού,

-τις γεωπολιτικές αλλαγές που προκαλούν οι εν εξελίξει πολεμικές συγκρούσεις και τον ρόλο των ΜΜΕ σε αυτές,

-την κωμωδία ως μέσο έκφρασης μηνυμάτων και την εξέλιξη του stand-up comedy στην Ελλάδα

-και τέλος τις καλές πρακτικές οικοδόμησης μιας ασφαλούς και συμπεριληπτικής κοινωνίας.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

fotografia_2_credits_reworks_agora.jpg

Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 ανοίγει η αυλαία του φεστιβάλ με ένα open air event, από τις 17:00 μμ στο εμβληματικό Κυβερνείο (Βασιλικό Παλάτι) με καλεσμένο τον ARGY. Ο αυθεντικός hitmaker που καθορίζει τον ήχο της melodic techno σήμερα, έρχεται για ένα μοναδικό dj set. Μαζί του θα εμφανιστούν καλλιτέχνες/ιδες, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, στον πολυχώρο Ypsilon, από τις 11:00 πμ θα επιχειρήσουμε μέσα από τη διεξαγωγή πέντε πάνελ συζήτησης να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες διαλόγου και συνεργασίας για την κατανόηση και ερμηνεία των σύγχρονων προκλήσεων σχετικά με: την Πληροφόρηση και Παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο και τα ΜΜΕ, το φαινόμενο της οπαδικής βίας μέσα και έξω από τους χώρους αθλητισμού, τις γεωπολιτικές αλλαγές που προκαλούν οι εν εξελίξει πολεμικές συγκρούσεις και τον ρόλο των ΜΜΕ σε αυτές, την λογοκρισία στη σάτιρα όταν χρησιμοποιείται ως μέσο έκφρασης και την εξέλιξη του stand-up comedy στην Ελλάδα και τέλος τις καλές πρακτικές οικοδόμησης μιας ασφαλούς και συμπεριληπτικής κοινωνίας. Μετά τις συζητήσεις θα ακολουθήσει, όπως πάντα μουσική στα δύο μουσικά stages που θα στηθούν μέσα και έξω από τον πολυχώρο του Ypsilon, με dj set από καλλιτέχνες/ιδες διεθνές βεληνεκούς. Ολόκληρο το line up των καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν στο Ypsilon θα ανακοινωθεί σύντομα.

Tην Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, θα κορυφωθούν οι δράσεις του reworks agora με ένα ακόμη open air event, από τις 17:00 μμ, στο εμβληματικό Κυβερνείο (Βασιλικό Παλάτι) με headliners τους Adriatique. Στο απόγειο της πορείας τους έρχονται στη Θεσσαλονίκη για ένα extended set, έπειτα από τις εμφανίσεις τους σε παγκοσμίου φήμης διοργανώσεις όπως Tomorrowland, Coachella, Awakenings και OFFSonar. Μαζί τους θα εμφανιστούν καλλιτέχνες/ιδες, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Χρήσιμα

  • Η είσοδος στον πολυχώρο του Ypsilon το Σάββατο 1/6 είναι δωρεάν για όλες και όλους.
  • Τα εισιτήρια της      ημέρας για την πολυαναμενόμενη εμφάνιση των Adriatique την Κυριακή 2/6 έχουν ήδη κυκλοφορήσει μέσω της πλατφρόμας Cometogether
  • COMBO TICKET (Day 1 + Day 3). Για πρώτη φορά στο φετινό reworks agora θα κυκλοφορήσει περιορισμένος αριθμός combo tickets με τα οποία εξασφαλίζεται την είσοδό σας και στα 2 μουσικά γεγονότα που θα πραγματοποιηθούν στο Κυβερνείο (Βασιλικό Παλάτι), σε προνομιακή τιμή.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ