Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελληνικές αποικίες και νομίσματα

Ο ελληνικός αποικισμός στην Ευρώπη, αλλά και η διάδοση και η χρήση του νομίσματος, του βασικού συναλλακτικού μέσου, είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζει από αύριο και μέχρι τις 19 Απριλίου 2015 το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνδιοργάνωση με

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ο ελληνικός αποικισμός στην Ευρώπη, αλλά και η διάδοση και η χρήση του νομίσματος, του βασικού συναλλακτικού μέσου, είναι το θέμα της έκθεσης που παρουσιάζει από αύριο και μέχρι τις 19 Απριλίου 2015 το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνδιοργάνωση με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Η τελευταία αριθμεί περί τα 11.000 αρχαία, ως επί το πλείστον, νομίσματα, αλλά και μερικά ρωμαϊκά και βυζαντινά, ενώ εμπλουτίζεται συνεχώς.

Στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκη με τίτλο «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και Νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank» οι δύο φορείς ενώνουν για δεύτερη φορά τις δυνάμεις τους, μετά την πρώτη επιτυχημένη συνεργασία τους στην έκθεση που έγινε το 2009 με επίκεντρο μακεδονικά νομίσματα.

Τώρα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει 121 νομίσματα των Ελληνικών αποικιών της αρχαιότητας, εκ των οποίων 116 ανήκουν στη Συλλογή της Alpha Bank, 3 στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και 2 σε Ιδιωτική Συλλογή.

Τα νομίσματα πλαισιώνονται από 61 μοναδικά αρχαία αντικείμενα, προϊόντα εργαστηρίων των ελληνικών αποικιών, για την καλύτερη κατανόηση της ιστορικής πορείας και της αναπτύξεως των αποικιών που παρουσιάζονται στην Έκθεση. Τα αντικείμενα αυτά προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Δελφών, Ολυμπίας, Ερέτριας και Ιωαννίνων, καθώς και από τη Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Αθήνα).

Η Έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης και αρχαία από τρία Μουσεία της Ιταλίας (Museo Archeologico Nazionale della Sibaritide, Museo Αrcheologico Νazionale della Siritide, Museo Archeologico di Giardini Naxos) και δύο της Ισπανίας (Museu d’Arqueologia de Catalunya, Barcelona-Empúries), χώρες όπου η αποικιακή δραστηριότητα των Ελλήνων υπήρξε μεγάλη.

«Πρόκειται για την κεντρική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για φέτος, και μία από τρεις επίσημες εκθέσεις που γίνονται με αφορμή την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ», σημείωσε η διευθύντρια του ΑΜΘ κα Πολυξένη Αδάμ Βελένη και πρόσθεσε ότι το κριτήριο που μπήκε ως οδηγός ήταν να επιλεχθούν εκθέματα από αποικίες που είναι ζώσες κοινότητες όπως πχ η Μασσαλία κ.ά..

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank κα Τσαγκάρη είπε πως «κάθε νόμισμα αφηγείται μια ιστορία», και αναφέρθηκε στις συχνότερες απεικονίσεις τους: θεοί, μυθικοί ιδρυτές, πολιτικά γεγονότα, χλωρίδα και πανίδα της εκάστοτε περιοχής, ενώ τόνισε πως «στις αποικίες σφυρηλατήθηκε η ελληνική συνείδηση γιατί όσοι συμμετείχαν στον αποικισμό, στο νέο τόπο είχαν μεγαλύτερη ανάγκη να νιώσουν Έλληνες».

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες του Μουσείου και σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα δίνεται το περίγραμμα του ρόλου της θάλασσας ως ζωτικής δύναμης του ελληνικού πολιτισμού, των κύριων μύθων, των επών, των ηρώων που πλάσθηκαν με αφετηρία τις θαλασσινές περιπλανήσεις. Παρουσιάζονται ποιες ήταν οι προϋποθέσεις για να γίνει μια αποικία, ποια η θέση της θρησκείας και των χρησμών από την Πυθία κα.

Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται η γεωγραφική εξάπλωση του Αποικισμού στην Κάτω Ιταλία και Σικελία, στη Νότια Γαλλία, στην Ισπανία, στις Ιλλυρικές Ακτές και στον Εύξεινο Πόντο. Ο επισκέπτης θα δει νομίσματα από 39 αποικίες. Και η τελευταία ενότητα αφιερώνεται στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους Έλληνες και στους γείτονες λαούς των περιοχών όπου εγκαθιδρύθηκαν αποικίες, με ειδική αναφορά στους Φοίνικες και τους Κέλτες.

Και εφαρμογή σε παγκόσμια πρώτη

Σε παγκόσμια πρώτη παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης εφαρμογή από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης.

Δείχνει με προβολή, αφή και διπλή περιστροφή τα 20 καλύτερα από τα νομίσματα που εκτίθενται. Πατώντας πάνω σε μια επιφάνεια από πέτρα ο επισκέπτης μπορεί να εστιάσει σε λεπτομέρειες του νομίσματος και να δει από πού προέρχεται. «Η συγκεκριμένη εφαρμογή και το concept της είναι μοναδικό στον κόσμο», σημείωσε ο ερευνητής του ΙΤΕ Δημήτρης Γραμμένος.

Χρήσιμα

** Την Έκθεση συνοδεύει κατάλογος-λεύκωμα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Διάρκεια: 11 Απριλίου 2014 - 19 Απριλίου 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ