*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Με χαμόγελα αισιοδοξίας που πηγάζουν και από την επιτυχία των ελληνικών ταινιών στα ταμεία υποδέχονται τη νέα χρονιά οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων της Βόρειας Ελλάδας.
Το «Υπάρχω» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου που βασίζεται στην ζωή του λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη ξεπέρασε όπως μας ανέφερε ο Χρήστος Λιόδης πρόεδρος της Κινηματογραφικής Ένωσης Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.Β.Ε.) τα 820.000 εισιτήρια και αναμένεται να κλείσει την πορεία του στα 900.000 εισιτήρια.

«Είναι η 4η πιο εμπορική ταινία των τελευταίων δεκαετιών. Πέρυσι είχαμε την “Φόνισσα” και τον “Καπετάν Μιχάλη” που πήγαν εξαιρετικά και φέτος το “Υπάρχω” γέμισε τις αίθουσες. Κάθε χρονιά που έχει καλές εμπορικές ταινίες είναι καλή! Εμείς θέλουμε να έχουμε ελληνικές ταινίες που φέρνουν τον κόσμο στο σινεμά. Με αυτή την λογική βραβεύσαμε την Τρίτη το μεσημέρι στο Ολύμπιον και τον ηθοποιό Βαγγέλη Μουσική στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της ΚΕΒΕ. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που προτιμά το σινεμά. Παίζει σε πολλές ταινίες και οι ατάκες του έχουν γίνει viral ακόμη και σε νέα παιδιά τα οποία ψάχνουν να δουν τα φιλμ αυτά. Και εμείς θέλουμε να ανανεωθεί το κοινό στα σινεμά. Επίσης ο κ. Μουρίκης αγαπάει την 7η τέχνη και ως θεατής. Πηγαίνει και βλέπει ταινίες στον κινηματογράφο».
Η ταινία για μικρούς και μεγάλους που έσπασε ταμεία
Για το 2024 η πιο αγαπημένη ξένη ταινία ήταν «Τα μυαλά που κουβαλάς 2» που έκοψε 650.000 εισιτήρια, ανέφερε ο κ. Λιόδης. Πρόκειται για μια ταινία για μικρούς κυρίως θεατές, που όμως αγαπήθηκε και από τους ενήλικες λάτρεις του σινεμά. Για το ΄25 αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον όπως μας είπε «το “Brutalist”, παρά την μεγάλη χρονική διάρκεια της ταινίας, φιλμ με σούπερ ήρωες που πάντα έχουν το κοινό τους, ενώ ντόρος ήδη υπάρχει για την “Σπασμένη φλέβα”, τη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη όπου το σενάριο συνυπογράφει και ο Μουρίκης».

Προβληματισμός για ψηφιοποίηση και πνευματικά δικαιώματα
Αυτό το διάστημα δύο είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες σινεμά. Το πρώτο είναι αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων και το δεύτερο η επιδότηση για την αγορά μηχανών ψηφιακών προβολών.
«Μέχρι σήμερα αυτό που ισχύει για τα πνευματικά δικαιώματα είναι ότι πληρώνουμε με ποσοστό από τις εισπράξεις των ταινιών. Όμως πολλές φορές εταιρείες ζητούν αυθαίρετα ποσά που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Και είναι λίγο θολό το τοπίο ποια εταιρεία εκπροσωπεί την κάθε ταινία. Έχει συμβεί δύο εταιρείες να ζητούν πνευματικά δικαιώματα για ίδια ταινία. Εμείς ζητούμε κρατική παρέμβαση για να γίνει ρύθμιση ώστε κάθε σινεμά να πληρώνει σταθερό ποσό ανάλογα με την χωρητικότητά του, όπως γίνεται στα θέατρα», ανέφερε ο κ. Λιόδης.
Όσο για το κομμάτι της ψηφιοποίησης εξήγησε πως «στην επιδότηση του κλάδου παραστατικών τεχνών για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν συμπεριέλαβαν τον κινηματογράφο. Οι μηχανές προβολής που υπάρχουν τώρα, αποσύρονται. Σύντομα δεν θα μπορούν να διαβάζουν ψηφιακά αρχεία ταινιών και θα πρέπει τα σινεμά να τις αλλάξουν. Μιλάμε για κόστος 60.000-80.000 ευρώ σε κάθε αίθουσα. Προσπαθούμε να πείσουμε την πολιτεία να μπουν οι κινηματογράφοι σε ένα μελλοντικό σχετικό πρόγραμμα για επιδότηση προς την ψηφιακή μεταρρύθμιση. Ανάλογο πρόβλημα είχαμε και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας γιατί είχε καταργηθεί το φιλμ. Τώρα αντιμετωπίζουμε πάλι ζήτημα και ελπίζουμε το κράτος να μας βοηθήσει», σχολίασε.