Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Η μοναδική “επανάσταση” αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, είναι η ενσυναίσθηση!»

Ο Δημήτρης Χαβρές μίλησε για την παράσταση «Διάδρομος 2» στην οποία πρωταγωνιστεί

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Μια παράσταση που η ιδέα της ξεκίνησε πάνω σε ένα διάδρομο γυμναστικής είναι ο «Διάδρομος» της Ευσταθίας. Η γνωστή τραγουδοποιός σύστησε στο κοινό το έργο πριν μία περίπου δεκαετία. Τότε ερμηνεύτρια και σκηνοθέτης ήταν η Μάνια Παπαδημητρίου.

Τώρα το σκηνοθετεί εκ νέου με κάποιες αλλαγές. Κεντρικός ήρωας είναι πλέον ένας άνδρας. Ο τόπος δράσης είναι πάλι ένας διάδρομος γυμναστικής. Ο ήρωας γυμναζόμενος και μονολογώντας, γίνεται ο καθρέφτης του σημερινού μοναχικού πολίτη, που ενώ νομίζει πως έχει τα πάντα δεν του έχει απομείνει τίποτε παρά μόνο αυτός ο διάδρομος  και τρέμει μην τον χάσει. Το έργο «Παραμένει τοποθετημένο στο 2050 ας πούμε… όμως πλέον γελάς κυριολεκτικά “μαύρα”… προβληματίζεσαι περισσότερο… συγκίνησέ περισσότερο, όλα γίνονται λιγάκι στο περισσότερο, γιατί πλέον, εξαιτίας της ανάπτυξης της τεχνολογίας, που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα αλλά και του πόσο γρήγορα κατακτά ολοένα και περισσότερα πεδία το “AI” η τεχνητή νοημοσύνη, ο ήρωας φέρνει στην επιφάνεια, όλα όσα προβληματίζουν τον σημερινό σκεπτόμενο άνθρωπο, οικουμενικά, ανεξαρτήτου φύλου!», ανέφερε στο «ΤyposThes" ο ηθοποιός Δημήτρης Χαβρές που πρωταγωνιστεί.

Εξήγησε γιατί ο «Διάδρομος 2», που θα ανέβει στο Alte Fablon (Φιλίππου 71 & Χριστοπούλου - Θεσσαλονίκη | Τηλ: 231401443) από τις 14 Φεβρουαρίου, είναι μια παράσταση που πρέπει να δουν οι νέοι. Και πρόσθεσε πως «Η μοναδική “επανάσταση” αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, είναι η ενσυναίσθηση!».

habres.jpg

-Συνήθως στον διάδρομο ξεφεύγουμε από τις έννοιες μας και τα προβλήματά μας για λίγο. Ο ήρωάς σας το κάνει αυτό; 

-Ο ήρωας της Ευσταθίας που “ζωντανεύω” πάνω στον “διάδρομο” μου, σίγουρα κάνει μια προσπάθεια να “φύγει” από όλα όσα τον απασχολούν… ή έτσι φαινομενικά βλέπουμε ότι προσπαθεί να κάνει… όμως τελικά όσο πιο πολλά χιλιόμετρα κάνει… τόσο πιο βαθιά μπαίνει μέσα στον εαυτό του… και στην αλήθεια του, άλλοτε με τρόπο κωμικό και άλλο με τρόπο δραματικό! Ανακαλύπτει όμως την αλήθεια του; Αυτό σίγουρα είναι ένα ερώτημα που γεννάται και μένει να δείτε πόσο περίτεχνα απαντάται στο φινάλε του!!! 

-Διάδρομος 2 σε έναν διάδρομο γυμναστικής. Πώς αυτή η συνύπαρξη εντείνει το νόημα της παράστασης; 

-Η ιδέα να γράψει αυτό το έργο η Ευσταθία, γεννήθηκε πραγματικά κάνοντας η ίδια διάδρομο… και τελικά δεν είναι απλά ένα εύρημα συγγραφικό, που αποτέλεσε εν συνεχεία και μία καθοριστική σκηνοθετική οδηγία… δεν είναι απλά μια μοντερνιά! Το “ταξίδι” που κάνει στο διάδρομο ο ήρωας, όλα αυτά τα σχεδόν 60 λεπτά μονολογώντας… το περπάτημα, το τρέξιμο… η ανηφόρα… είναι σκόπιμα βαλμένα για να τον οδηγήσουν εκεί που χρειάζεται να “φτάσει” έχοντας συνοδοιπόρο του τον κάθε ένα θεατή στο κοινό! 

-Το έργο αν και γραμμένο προ δεκαετίας παραμένει επίκαιρο. Γιατί; 

-Το έργο όταν γράφτηκε και στο πρώτο του ανέβασμα, ήταν φουλ φουτουριστικό και με πολλά στοιχεία μαύρης κωμωδίας, η προσαρμογή που έγινε και ονομάστηκε “Διάδρομος 2” αφορά την μεταφορά, από γυναίκα ηρωίδα σε άντρα ήρωα…! Παραμένει τοποθετημένο στο 2050 ας πούμε… όμως πλέον γελάς κυριολεκτικά “μαύρα”… προβληματίζεσαι περισσότερο… συγκίνησέ περισσότερο, όλα γίνονται λιγάκι στο περισσότερο, γιατί πλέον, εξαιτίας της ανάπτυξης της τεχνολογίας, που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα αλλά και του πόσο γρήγορα κατακτά ολοένα και περισσότερα πεδία το “AI” η τεχνητή νοημοσύνη, ο ήρωας φέρνει στην επιφάνεια, όλα όσα προβληματίζουν τον σημερινό σκεπτόμενο άνθρωπο, οικουμενικά, ανεξαρτήτου φύλου! Όμως πραγματικά, ως μπαμπάς 15χρονης κόρης και ως δάσκαλος θεάτρου, που έρχομαι σε επαφή με παιδιά, εφήβους, νέους και αφουγκράζομαι τις ανησυχίες τους, πραγματικά πιστεύω ότι ειδικά τώρα, ο “Διάδρομος 2” είναι μία παράσταση που “πρέπει” και το λέω πολύ συνειδητά αυτό το πρέπει και ας ακούγεται επιτακτικό, να δουν νέοι άνθρωποι!!! Ακόμη και νέα παιδιά που δύσκολα θα επέλεγαν θέατρο! Ευτυχώς, αυτό συμβαίνει και μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, όπως παλιά!!!


-Πώς λειτουργεί το χιούμορ στην παράσταση; Και πώς στην ζωή μας;

-Στην παράσταση οι θεατές είναι “ο απόμακρος συνωμότης” οπότε μιλάμε για μία “τραγική ειρωνεία”, που ενώ έχει χιούμορ, εναλλαγές κωμικές ή δραματικές, δεν έχει αυτοσαρκασμό… αλλά παιδική αθωότητα θα έλεγα! …ή τουλάχιστον κάπως έτσι τον έχω προσεγγίσει τον ήρωα μέσα μου…! Το έχω ξαναπεί, τον συμπονάω τελικά! Όσο για την ζωή, δεν έχει πολύ χιούμορ στην εποχή μας, ή έχει τοξικό χιούμορ σε μεγάλο βαθμό! Το χιούμορ είναι δείγμα ευφυΐας…! Και ναι, στην εποχή μας ανθίζουν οι επιστήμες, οι περισσότεροι έχουν σπουδάσει, έχουν κάνει μεταπτυχιακά… έχουν κατακτήσει υψηλές διακρίσεις και εξειδίκευση… αλλά τελικά διευρύνεται η νοητική αντίληψη μεν… αλλά η συναισθηματική μένει άγουρη! Πόσες φορές ακούω γονείς να λένε στα παιδιά τους, “έλα μην είσαι συναισθηματικός, θα σε πιάσουν κορόιδο, να είσαι σκληρός, να είσαι δυνατή”…! Εμείς πάλι λέμε στην Ελισάβετ, την κόρη μας, “η αγάπη και η χαρά να είναι οδηγός σου, γιατί όπου υπάρχει αγάπη και χαρά, η ευτυχία είναι μονόδρομος”…και ναι το πιστεύω! 
Η μοναδική “επανάσταση” αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, είναι η ενσυναίσθηση! 
Η τέχνη είναι επανάσταση, αλλά & το όχημα που σε οδηγεί στην ενσυναίσθηση!!! 

-Στις μέρες μας τα κινητά και ο υπολογιστής καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητας. Πώς αυτό επηρεάζει την συμπεριφορά μας και οδηγεί στην μοναχικότητα ; 

-Πόσο οξύμωρο αυτό! Να έχουμε τόσες δυνατότητες επικοινωνίας, που πριν 20 χρόνια θα φάνταζαν επιστημονική φαντασία και τελικά να είμαστε περισσότερο μόνοι! Άλλο η μοναξιά και άλλο η μοναχικότητα! Η μοναξιά είναι βαρύ πράγμα, η μοναχικότητα είναι κατάσταση, είναι επιλογή… είναι και χρήσιμη και απαραίτητη κάποιες φορές! Η ποιότητα που δίνουμε εμείς στην χρήση που κάνουμε στα κινητά και στα social είναι που κάνει την διαφορά! Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης επαφή, το άγγιγμα, την αγκαλιά! Όμως το λυπηρό είναι πως ο φόβος, της απόρριψης, της μη αποδοχής, οδηγούν τους ανθρώπους στην εύκολη, στην πιο ασφαλή επιλογή, να μην συνδέονται… να κλείνονται… να κρύβονται πιο εύκολα, πίσω από οθόνες και πάνω από πληκτρολόγια!

chavres_diadromos_premiera-6939.jpg

Χρήσιμα

Παίζεται: 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου, Παρασκευή 21:15 , Σάββατο 19:15 και 21:15 και Κυριακή 19:15.

Διάρκεια: 90’ λεπτά (χωρίς διάλειμμα).    

Είσοδος; €15, Εκπτωτικά €13 (Φοιτητικό / ανέργων / πολυτέκνων / άνω των 65 / ΑμεΑ /ατέλειες ηθοποιών και σπουδαστών δραματικών σχολών).

Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων: https://shorturl.at/3pBF5. Απαραίτητη προαγορά εισιτηρίου λόγω περιορισμένων θέσεων (οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ