*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Την πρόθεση να ενισχύσει το συγκοινωνιακό έργο στην πόλη μας εξέφρασε την Κυριακή κατά την διάρκεια της ομιλίας του για τον απολογισμό του ενός χρόνου θητείας του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης.
Συγκεκριμένα μίλησε για την ιδέα να γίνει στην Θεσσαλονίκη τραμ από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" μέχρι τα ΚΤΕΛ, βοηθώντας το ήδη υπάρχουν δίκτυο του μετρό και των αστικών συγκοινωνιών.
Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Σπύρος Βούγιας: «το τραμ θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το μετρό, με δεδομένο ότι έχει ήδη γίνει η βασική γραμμή και είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της αυτή της Καλαμαριάς, όμως δεν καλύπτεται η κάτω διαδρομή, δηλαδή ο άξονας Βασ, Όλγας, Τσιμισκή κλπ που μεταφέρει καθημερινά χιλιάδες Θεσσαλονικείς. Εμείς σκεφτήκαμε με το τραμ να επεκτείνουμε την σύνδεση προς αεροδρόμιο και ΚΤΕΛ ενώνοντας δύο τερματικούς στα άκρα της πόλης. Στραφήκαμε προς αυτή την ιδέα με δεδομένο πως όπως ανέφερε και ο υπουργός δεν φαίνεται να είναι το αεροδρόμιο στις προτεραιότητες για τις μελλοντικές επεκτάσεις και ότι το μετρό θα πάει πρώτα στις δυτικές συνοικίες, όταν βρει χρηματοδότηση. Προσανατολιστήκαμε λοιπόν να προτείνουμε κάτι που δεν είναι ανταγωνιστικό. Και που θα μπορούσε να γίνει με ευρωπαϊκά χρήματα εφόσον το κόστος κατασκευής είναι χαμηλό. Θα αναζητηθούν γρήγορες και φτηνές λύσεις από ελαφρά συστήματα σιδηροδρομικής σταθερής τροχιάς που υπάρχουν στο εμπόριο και έχουν εξελιχθεί. Δεν χρειάζονται μεγάλα έργα υποδομής και υπάρχει μεγάλη ευελιξία στην κατασκευή τους. Επίσης υπάρχουν και συρμοί που κινούνται χωρίς ράγες, σε έναν άξονα που καλύπτεται ούτως ή άλλως από λεωφορεία. Ένα τραμ κοστίζει λιγότερο από το μετρό. Υπολογίζουμε περί τα 5εκ το χλμ για διαδρομή 20χλμ. Και το έργο θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια».
Όσο για την αναζήτηση χρηματοδότησης ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο κ. Αγγελούδης θα συναντηθεί με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για να δει αν μπορεί να γίνει ένταξη σε πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας. Η ΕΕ χρηματοδοτεί τέτοια μέσα μεταφοράς σε πόλεις που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα κλιματικής ουδετερότητας, γιατί συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πόσο μάλλον σε μια πόλη που είναι ήδη βεβαρυμμένη».
Για τον σχεδιασμό του έργου είπε πως «θα ακολουθεί τον άξονα Εθνικής Αντιστάσεως, Βασ.Ολγας, Τσιμισκή με επιστροφή την ίδια περίπου διαδρομή ή με μικρές παραλλαγές πχ Μητροπόλεως. Το τραμ δεν θα επιβαρύνει το χώρο που κινείται η οδική κυκλοφορία. Θα μπορεί να κινείται από την πλευρά που υπάρχει λωρίδα λεωφορείων. Ένας τέτοιος συρμός με 4-5 βαγόνια θα μπορούσε να οδηγήσει στο να έχουμε λιγότερα λεωφορεία στον άξονα αυτό και καλύτερες ταχύτητες. Και τα λεωφορεία που θα περίσσευαν θα μπορούσαν να καλύψουν άλλες διαδρομές που τώρα έχουν λιγότερα δρομολόγια».