Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επταήμερη θα είναι από την επόμενη χρονιά η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η12η διοργάνωση θα είναι πλέον επταήμερη, θα είναι «μια ολόκληρη πολιτιστική εβδομάδα στην καρδιά της Μακεδονίας, ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού

 «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα εγκαινιάσουμε εκστρατεία για την προβολή τής Ελληνικής γλώσσας ως κεντρικού διαύλου πολιτισμού. Ηδη το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, που θα αποδώσει καρπούς», δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος χθες σε συνέντευξη τύπου με αντικείμενο τις πρώτες δραστηριότητες και τα επόμενα σχέδια του αναβαθμισμένου ΕΙΠ.

«Ακούγαμε και διαβάζαμε ότι η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, που είχε προαποφασιστεί, θα προκαλέσει περίπου εθνικά δεινά. Όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλ’ αντιθέτως πραγματοποιήσαμε στη Θεσσαλονίκη μια απόλυτα επιτυχή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, με 260 εκδηλώσεις, με 70 καλεσμένους από την τιμώμενη χώρα, το Ισραήλ, με 900 παιδιά από σχολεία να επισκέπτονται καθημερινά τους χώρους και τα αφιερώματα, με μια διοργάνωση που κατέστη ανοιχτό φόρουμ διαλόγου, ακόμα και σύγκρουσης ιδεών. Ήταν ένα στοίχημα που κερδίσαμε» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Και πρόσθεσε ότι, όχι μόνο βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την επόμενη έκθεση, αλλά και ότι η 12η διοργάνωση θα είναι πλέον επταήμερη, θα είναι «μια ολόκληρη πολιτιστική εβδομάδα στην καρδιά της Μακεδονίας. Μια εβδομάδα που θα έχει τη συνεργασία και του Υπουργείου Παιδείας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καθώς και των σχολείων, για να υποδεχθούμε ακόμα περισσότερους μαθητές, ακόμα περισσότερους φοιτητές απ’ όλο το βορειοελλαδικό χώρο».

Και αυτή είναι μια μόνο από τις δραστηριότητες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. «Πιστεύουμε στην αποστολή αυτού του φορέα, ως ενός ορμητηρίου της πολιτιστικής διπλωματίας της χώρας», είπε ο υπουργός και ανήγγειλε: «Προωθούμε στη Βουλή διατάξεις για να δώσουμε πιο ισχυρή υπόσταση στο ΕΙΠ. Προχωρούμε στη σύσταση οργανισμού, ενισχύουμε την αυτοτέλεια και τη δύναμή του».

«Συμπαραστάτες μας στα νέα σχέδια, δεν είναι μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του πρώην ΕΚΕΒΙ, χάρη στους οποίους προετοιμάστηκε η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου σε χρόνο ρεκόρ», είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΠ κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, προσθέτοντας ότι ενεργοποιούνται σύντομα και προγράμματα όπως το «Φράσις», η «Φιλαναγνωσία» και η «Βιβλιονέτ», ενώ οργανώνεται και η διανομή σε δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες ανά τη χώρα ενός πλήθους βιβλίων που υπήρχαν στις αποθήκες του ΕΚΕΒΙ.

Κατά τα άλλα, το ΕΙΠ «πραγματοποιεί επιτυχή εξορθολογισμό δαπανών σε όλο τον κόσμο. Και τώρα προετοιμάζεται η δημιουργική εξόρμηση του ιδρύματος».

«Το θέμα τής Αγίας Σοφίας είναι διεθνές

και διεθνής πρέπει να είναι και η αντίδραση»

Ως «ημέρα μνήμης και περισυλλογής, όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη» χαρακτήρισε ο υπουργός την 29η Μαΐου, επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Και με την ευκαιρία αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση που είχε μεταξύ των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παρέμβαση του εκτός ημερησίας διατάξεως, από τη θέση του προεδρεύοντος της Συνόδου των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ. Παρέμβαση, σύμφωνα με την οποία «η Ευρώπη δεν είναι δυνατό να μένει αδιάφορη απέναντι στις καταστροφές που υφίσταται (ή υπάρχει κίνδυνος να υποστεί…) η πολιτιστική κληρονομιά, ιδίως στη γειτονιά της, εξ αιτίας πολεμικών συγκρούσεων, όπως στην περίπτωση των μνημείων Συρίας, αλλά και εξ αιτίας πολιτικών ή εκλογικών σκοπιμοτήτων, όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη».

«Ο ιστορικός αυτός ναός είναι ανεκτίμητος θησαυρός πολιτισμού για ολόκληρη την ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Και θα πρέπει να συγκροτηθεί μια task force σε επίπεδο Ευρωπαϊκών θεσμών ως ανάχωμα απέναντι σε κάθε είδους απειλές. Είτε είναι πρόσφατες, όπως εξάλλου οι φθορές από φυσικά φαινόμενα στα Βαλκάνια, είτε παλαιότερες, αλλά διαρκείς, όπως οι καταστροφές της πολιτιστικής κληρονομιάς στο βόρειο κατεχόμενο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε ότι θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει για το ίδιο θέμα με τον Υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας. «Θεωρώ ότι και ο ίδιος θα έχει την καλή διάθεση να αποκαταστήσουμε μια επαφή», είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «πάνω απ’ όλα, το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι ένα διεθνές θέμα, δεν είναι διμερές και αφορά την Ευρώπη, τη διεθνή κοινότητα, την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ