Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νίκος Κυριόσογλου: «Δημιουργούμε τους ακροατές του μέλλοντος»

Ο Νίκος Κυριόσογλου μίλησε για το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης που φέτος ανοίγει περισσότερο τα φτερά του

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Η κλασσική μουσική γιορτάζει στην πόλη μας! Με ένα πλούσιο πρόγραμμα το 12ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης άρχισε τις 28 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Απριλίου.

Φέτος τρεις χώροι-ορόσημο της πόλης μας, η Αποθήκη Δ’ του Λιμανιού, το Μέγαρο Μουσικής και το Δημαρχιακό Μέγαρο (φουαγιέ), θα φιλοξενήσουν τις 16 εκδηλώσεις του. Είναι οι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, όπως εξήγησε στον«ΤyposThes» ο Νίκος Κυριόσογλου, πιανίστας, καθηγητής ΚΩΘ και Υπεύθυνος Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού του ΦΠΘ, ενώ τόνισε πως ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου που θα γίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, έχει ρεκόρ συμμετοχών. 

Πρόσθεσε πως η μουσική και οι τέχνες εν γένει μας «βοηθούν να έρθουμε σε επικοινωνία με βαθύτερες πλευρές του εαυτού μας». 

Όσο για το κοινό του Φεστιβάλ, είπε πως ο κύκλος των ακροατών του «διευρύνεται σε όλα τα ηλικιακά πλαίσια». 

yannisgutmann_piano_-_heria_festibal_pianoy_thessalonikis_1.jpg

-Πώς η κλασική μουσική μπορεί να είναι σημερινή και επίκαιρη 

-Η τέχνη είναι κατά βάση μια πράξη επαναστατική και αναγκαία. 

Η τέχνη είναι συνυφασμένη με κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. 

Ειδικά η τέχνη της μουσικής, αγγίζει τα βαθύτερα κέντρα του εαυτού μας και είναι ικανή να φέρει στην επιφάνεια συναισθηματικές αποχρώσεις που δεν μπορούν να επεξηγηθούν με λόγια. Ειδικά στην εποχή μας, θεωρώ επιβεβλημένη την προσέγγιση όλων μας στις τέχνες, ώστε να ασχοληθούμε και με ζητήματα πέραν της επιβίωσης και της καθημερινότητας και τις ακρότητες των πολιτικών συγκυριών, ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε σε επικοινωνία με βαθύτερες πλευρές του εαυτού μας κι όταν γίνει αυτό, θα γίνουμε ίσως  καλύτεροι συνάνθρωποι. Η αγάπη και η κατανόηση στους συνανθρώπους μας είναι αναγκαία και η τέχνη, πόσο μάλλον η καλή και διαχρονική μουσική μπορεί να αποτελεί  μια γέφυρα που μας οδηγεί στον βαθύτερο συναισθηματικό μας εαυτό.

-Τι ξεχωρίζει στο φετινό Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 

-Το φετινό Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης (ΦΠΘ), για φιλοξενεί για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο εύρος δράσεων, 16 συνολικά, όπως  συναυλίες μουσικής δωματίου, εργαστήρια-διαλέξεις αλλά και εργαστήρια για παιδιά. Αυτό όπου ξεχωρίζει ίσως, είναι  το masterclass vocal coaching του  καταξιωμένου Δημήτρη Γιάκα, με τη συμμετοχή νέων ταλαντούχων λυρικών τραγουδιστών, που θα μελετηθούν και θα παρουσιαστούν σε συναυλία έργα οπερατικού ρεπερτορίου. Η σκέψη πίσω από αυτή τη δράση ήταν να συμπεριληφθούν όσο γίνεται περισσότερες πλευρές του οργάνου, όπως και αυτή του πιανίστα-κορεπετίτορα, πέρα από του κλασικού, του αυτοσχεδιαστή, του τζαζίστα, κλπ

-Σημαντικό είναι και το εκπαιδευτικό κομμάτι του θεσμού. Πώς βοηθά τους νέους μουσικούς; 

-Το εκπαιδευτικό σκέλος του φεστιβάλ ήταν προτεραιότητα από τη γέννησή του το 2012. Ειδικά φέτος, αφορά ηλικίες από 3 έως και 103 ετών! Όλα αυτά τα χρόνια, σπουδαίοι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες έχουν τιμήσει με την παρουσία τους τα masterclasses του φεστιβάλ, όπως οι Δόμνα Ευνουχίδου, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Alan Weiss, Βασίλης Βαρβαρέσος, Χρήστος Νούλης κ.α. 

Στην ουσία, ένα masterclass αποτελεί ευκαιρία για έναν νέο πιανίστα να παρουσιάσει τη δουλειά του σε πιανίστες εγνωσμένου κύρους, λαμβάνοντας πολύτιμες πληροφορίες, έμπνευση και ώθηση να συνεχίσει τη μελέτη του.  Φέτος το ΦΠΘ φιλοξενεί έναν σπουδαίο πιανίστα, μαέστρο και παιδαγωγό, τον Δημήτρη Τουφεξή, από τις πολύ αγαπημένες παρουσίες του θεσμού. Παράλληλα, για πρώτη φορά φιλοξενούνται δύο δημιουργικά και διασκεδαστικά μονοήμερα εργαστήρια για παιδιά 3 έως 16 χρονών, με τις πιανίστριες και μουσικοπαιδαγωγούς Ηρώ Μενέγου και Λίνα Τσέρνου. 

-Μιλήστε  μας για τον 6ο πανελλήνιο Διαγωνισμό πιάνου του ΦΠΘ...

-Ο πανελλήνιος διαγωνισμός πιάνου του ΦΠΘ θεωρείται πλέον θεσμός στον ελληνικό πιανιστικό χώρο. Με περηφάνια μπορούμε να πούμε ότι είναι ίσως ο πιο σημαντικός και σοβαρός διαγωνισμός πιάνου στην Ελλάδα. Άλλωστε, προηγούμενοι νικητές είναι πιανίστες που πλέον διαγράφουν σημαντικές καριέρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Κωνσταντίνος Δεστούνης, η Μελίνα Τσινάβου, Γρηγόρης Ιωάννου, κ.α.. Είναι πολύ παρήγορο ότι  στον διαγωνισμό όλα αυτά τα χρόνια έχουν μετέχει πάνω από 100 ταλαντούχοι νέοι πιανίστες και πιανίστριες από όλη τη χώρα και διαπιστώνουμε ότι το επίπεδο κάθε φορά ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Φέτος δε, έχουμε ρεκόρ συμμετοχών με 41 αιτήσεις. Πιο σημαντική διαπίστωση όλων είναι ότι υπάρχουν ακόμα νέοι που είναι δοσμένοι και αφιερωμένοι στον απαιτητικό κόσμο της κλασικής μουσικής. 

-Πόσο ένα φεστιβάλ σαν το δικό σας διευρύνει το κοινό της κλασικής μουσικής; 

-Είμαστε σε μια εποχή που η τέχνη απαξιώνεται με περισσή ευκολία πλέον.
Η δύναμη της τέχνης είναι πιο ηχηρή, όταν συντελείται μπροστά στα μάτια και τα αυτιά μας.  Το ΦΠΘ, κάθε χρόνο φέρνει στην καρδιά της πόλης μουσικές δράσεις εύκολα προσβάσιμες από τον καθένα. Αυτό που μας χαροποιεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι διευρύνεται ο κύκλος των ακροατών του Φεστιβάλ σε όλα τα ηλικιακά πλαίσια, όσο και στους νέους ανθρώπους και φοιτητές της πόλης. Ήταν ανέκαθεν μέλημά μας να επικοινωνήσουμε τις δράσεις του φεστιβάλ σε νεότερο ακροατήριο, και κατά κάποιο τρόπο να εκπαιδεύσουμε το συγκεκριμένο κοινό και  γιατί όχι  να το «εθίσουμε» στις συναυλίες οργανικής μουσικής, κάτι το οποίο εν μέρει με  υπερηφάνεια μπορούμε να πούμε ότι το καταφέρνουμε δημιουργώντας τους ακροατές του μέλλοντος. 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2025

Ρεσιτάλ [28/3-6/4] Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσ/νικης & Δημαρχιακό Μέγαρο (φουαγιέ)
29/3 Αλεξία Μουζά - Σύγκρουση και ρομαντισμός - Ρώσικες σονάτες Έργα Rachmaninoff, Scriabin, Prokofieff
04/4 Αντώνης Ανισέγκος - Random access  Έργα Alkan, Adams, Scriabin, αυτοσχεδιασμοί, επιλογές κοινού
05 /4 Βασίλης Βαρβαρέσος - Γιατί έτσι μας αρέσει Έργα Mozart, Chopin, Liszt, Schumann, Balakirev    
06/4 Χρίστος Παπαγεωργίου - 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης μέσα από ένα πιάνο Έργα Παπαγεωργίου 

Μουσική Δωματίου [30/3-7/4] Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσ/νικης
30/3 Hermes Duo - Cine concert: Charlie Chaplin - Μοντέρνοι καιροί  Έργα αυτοσχεδιασμοί και μουσικές εκπλήξεις                       
31/3 Ελεονώρα Αποστολίδη - Μαρία Σκανδάλη - Δύο «κόσμοι» του ρομαντισμού Έργα Brahms, Rachmaninoff
07/4 Θοδωρής Ιωσηφίδης - Φαίδων Μηλιάδης - Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παρίσι Έργα Sarasate, Ysaÿe, Franck, Debussy                  

Παράλληλες δράσεις [29/3-10/4] Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσ/νικης
29/3 & 05/4 / Πάνος Ιωαννίδης - Το πιάνο μου κι εγώ, παρουσίαση
30/3 Ηρώ Μενέγου - Πλήκτρα στα ανοιχτά, εργαστήριο για παιδιά  (7 έως 16 ετών)
01/4 Κώστας Χάρδας - Για μία δημιουργική προσέγγιση στην ερμηνεία, εργαστήριο
01/4 – 03/4 Δημήτρης Γιάκας - Masterclass vocal coaching
06/4 Λίνα Τσέρνου - Μικροί πειρατές, εργαστήριο για παιδιά (3 έως 6 ετών)
08/4 Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης - Το όραμα και ο φόβος του ερμηνευτή, εργαστήριο
08 – 10 Δημήτρης Τουφεξής - Masterclass πιάνου

Διαγωνισμός [11-15/4] Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσ/νικης & Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
11 - 12/4 1ος κύκλος διαγωνισμού
13/4 2ος κύκλος διαγωνισμού
15/4 3ος κύκλος διαγωνισμού (τελικός) .       

afisa_12o_festibal_pianoy_thessalonikis.jpg

Περισσότερα: www.tpf.gr     

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr.

Φωτογραφίες: @yannisgutmann

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζελένσκι: Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την επικείμενη τριήμερη εκεχειρία
Πιστεύουμε ότι χωρίς αυξημένη πίεση, η Ρωσία δεν θα λάβει πραγματικά πρακτικά μέτρα για να τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ζελένσκι: Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την επικείμενη τριήμερη εκεχειρία