Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αύξηση εσόδων και θεατών για το ΚΘΒΕ

Με αύξηση του αριθμού των θεατών αλλά και των εισιτηρίων που κόπηκαν κλείνει η χειμερινή θεατρική περίοδος στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με αύξηση του αριθμού των θεατών αλλά και των εισιτηρίων που κόπηκαν κλείνει η χειμερινή θεατρική περίοδος στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ωστόσο το αντίκρισμά τους είναι μικρότερο, λόγω των χρεών του παρελθόντος που πρέπει να πληρωθούν. «Πολλά έσοδα πηγαίνουν σε χρέη του παρελθόντος και η επιχορήγηση δεν έρχεται πάντα στην ώρα της από το υπουργείο Πολιτισμού. Την ίδια στιγμή πρέπει εμείς να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Γιάννης Βούρος. Πάντως, τόνισε πως είναι αρραγές το μέτωπο διοίκησης και εργαζομένων.

Συνοψίζοντας, την περίοδο από 06/10/2013 έως 01/06/2014 έγιναν 14 παραγωγές, 5 συμπαραγωγές, 3 εκπαιδευτικά προγράμματα, 9 εκπαιδευτικές δράσεις, 7 συμμετοχές διεθνούς δραστηριότητας, 18 παράλληλες εκδηλώσεις και μία μεγάλη χειμερινή περιοδεία. Τις παραστάσεις παρακολούθησαν

167.198 θεατές- αύξηση 39,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ 1.442 θεατές είδαν τις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. Τα έσοδα ήταν 1.145.123, 02€ (αυξημένα κατά 34,2 % σε σχέση με πέρυσι).

Παράλληλα 438 σχολεία επισκέφθηκαν ομαδικά το ΚΘΒΕ και 39.832 μαθητές παρακολούθησαν τις παραστάσεις της Παιδικής και Νεανικής Σκηνής. Επίσης 227 σχολεία υποδέχτηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και 5.772 μαθητές σε συμμετείχαν σε αυτά.

Καλοκαιρινές παραγωγές

Φέτος, πέρα από την καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ που θα είναι οι «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη - «ένα έργο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, ένα κείμενο όπου ξετυλίγεται η φιλοσοφία και ιδεολογία της περιόδου που γράφτηκε», όπως ανέφερε η σκηνοθέτης, και που θα ανεβεί στο Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη (16-19 Ιουλίου) ενώ θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου (15-16/8) και θα περιοδεύσει σε όλη τη χώρα- έχουν προγραμματιστεί και άλλες παραστάσεις.

Η αρχή έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή του ΚΘΒΕ στις δράσεις του περιοδικού Παράλλαξη με την «Άλλη όχθη». Στο ΘΕΑ-TRO του αιθρίου του Βασιλικού Θεάτρου παίζεται η μουσικοθεατρική παράσταση «UP ΟΛΑ» που κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.30 θα στήνεται μπροστά στα μάτια των θεατών.

Από τις 24/06 θα ξεκινήσει η καλοκαιρινή παραγωγή «Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα» σε σκηνοθετική επιμέλεια Γιάννη Τσιακμάκη(σημ. θα παίζεται από τις 19:30 μέχρι τις 20:30 σε όλη τη Θεσσαλονίκη κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη). Όπως είπε ο ίδιος «θα περιλαμβάνει 20 παιδικά τραγούδια ενωμένα με θεατρικές γέφυρες. Θα παίζουν και θα τραγουδούν 10 ηθοποιοί χωρίς μικρόφωνο και τρεις μουσικοί».

Στις 2/7 στο Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου θα ξεκινήσουν οι παραστάσεις για το έργο «Δώδεκα…», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Βασίλη Ισσόπουλου που με αφορμή ένα έγκλημα δείχνει τις σχέσεις των ανθρώπων και τα μυστικά τους. Έως 1/8 κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21.00.

Στις 3/7 στο Θέατρο Κήπου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων: «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου Δήμου Θεσσαλονίκης 2014» θα κάνει πρεμιέρα το μιούζικαλ “Godspell”, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη που είναι βασισμένο στο λόγο του ευαγγελιστή Ματθαίου. «Κρατήσαμε τον κοινωνικό χαρακτήρα και κάναμε διασκευή σε μια προσπάθεια να το συνδυάσουμε με τα σημερινά δεδομένα», σημείωσε ο σκηνοθέτης.

Η παράσταση θα παιχθεί και στις 4/7 στον ίδιο χώρο, στις 9–13/7 στην Προβλήτα Α΄ ΟΛΘ, στις 20–23/8 στη Μονή Λαζαριστών (Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών) και στις 28/8 στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (Μερκούρεια) με ώρα έναρξης 21.30.

Τι θα δούμε τη νέα χρονιά

Τσέχωφ, Πίντερ, Μολιέρο, Κεχαϊδη και Χαβιαρά, Ιάκωβο Καμπανέλλη, καθώς και έργα όπως του Στρατή Πασχάλη και του Αλέξανδρου Ρήγα που γράφτηκαν ειδικά για τη δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας θα δούμε στις αίθουσες του Κρατικού Θεάτρου τη νέα χρονιά. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επτά έργα που ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, ενώ θα υπάρχουν και επαναλήψεις περσινών παραγωγών.

Στο Βασιλικό Θέατρο η αυλαία θα ανοίξει στις 23/10 με το «Alexander the Great. A Rock Opera» του Κώστα Αθυρίδη, με τον ίδιο να σκηνοθετεί μαζί με τον Γιάννη Βούρο. Πρόκειται για τη μουσικοθεατρική παραγωγή του έργου του Αθυρίδη που είχε παρουσιαστεί παλαιότερα στην πόλη μας και τώρα θα ανεβεί ανανεωμένο.

Στην ίδια σκηνή θα παιχτεί το Νοέμβρη το «Συνέβη και του χρόνου» (Absurd Person Singular) του Άλαν Έικμπορν σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι και θα ακολουθήσουν ο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου σε μετάφραση-σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη (Ιανουάριος) και ο «Βόιτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ σε σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη (Απρίλιος).

Στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου θα φιλοξενηθούν «Τα τέσσερα κοριτσάκια» του Πάμπλο Πικάσο σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου (27 Αυγούστου-7 Σεπτεμβρίου), παράσταση που πριν λίγους μήνες είχε ανεβεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα παρουσιαστεί από 14/11 έως 14/12/2014 το «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, μουσική Gustav Mahler-Μίκη Θεοδωράκη (μετάκληση της 5ης ΕΠΟΧΗΣ /ΤΕΧΝΗΣ). Το Δεκέμβρη θα ανεβεί ο «Δον Κιχώτης» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ σε μετάφραση από την Ταμίλα Κουλίεβα και σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη και τον Μάρτη θα παιχθεί «Ο Γλάρος» του Αντόν Τσέχωφ σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου και σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου.

Στο Νέο Υπερώο της ΕΜΣ θα επαναληφθεί τον Οκτώβρη «Η αρρώστια της νιότης» του Φέρντιναντ Μπρούκνερ σε μετάφραση-σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη, τον Δεκέμβρη σειρά θα έχει «Η προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ σε μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή και τον Φλεβάρη η «Παράνομη οδήγηση» της Πάολα Βόγκελ σε μετάφραση Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη.

Τραγούδια του Τσιτσάνη

Η επιτυχημένη συνταγή της μουσικοθεατρικής λαϊκής παράστασης ακολουθείται στη Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός και για αυτή τη χρονιά. «Σερσέ λα φαμ» λέγεται το έργο που έγραψε ειδικά για το ΚΘΒΕ ο Στρατής Πασχάλης που με οδηγό τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τη γυναίκα θα ξεναγεί το κοινό στο σύμπαν του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη. Έναρξη από τον Οκτώβρη με τη Σοφία Σπυράτου να υπογράφει σκηνοθεσία και χορογραφία.

Άρωμα ελληνικό στο Μικρό Θέατρο

Ελληνικά έργα θα φιλοξενήσει και φέτος το Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Η έναρξη θα γίνει τον Νοέμβρη «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και το συγκεκριμένο έργο θα κάνει τον Φλεβάρη μεγάλη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα με το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης.

Ειδικά για το ΚΘΒΕ ο Αλέξανδρος Ρήγας έγραψε το έργο «Ο κύβος του Ρούμπικ» το οποίο και θα σκηνοθετήσει τον Γενάρη.

Στην ίδια σκηνή θα ανεβεί για πρώτη φορά από το ΚΘΒΕ «Ο Κάτω Παρθενώνας» του Μηνά Βιντιάδη σε σκηνοθεσία Παντελή Χούρσογλου (Απρίλιος). Επίσης στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και «Η Αυτοκρατορία» (I Have your Data) του Γιώργου Βέλτσου σε σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινού (Ιανουάριος) όμως αναζητείται η σκηνή που θα το φιλοξενήσει.

«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» του Ιουλίου Βερν σε σύλληψη ιδέας-Θεατρική διασκευή Στέλιου Χατζηαδαμίδη και σκηνοθεσία Τατιάνας Μύρκου θα ανεβεί από την Παιδική και Νεανική Σκηνή από τον Οκτώβρη στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων τη σκυτάλη θα πάρει «Ο Καρυοθραύστης», σε συνεργασία με γνωστή χοροθεατρική ομάδα της πόλης

Η Νεανική Σκηνή θα παρουσιάσει το «Godspell» από τον Οκτώβρη στη Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός.

Στην Καλαμαριά

Το ΚΘΒΕ μεταφέρει φέτος στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», για μερικές ακόμα παραστάσεις, τις παραγωγές «Το τίμημα» (Νοέμβριος) και η «Αρρώστια της νιότης» (Δεκέμβριος). Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς θα παρουσιασθεί, επίσης, τον Δεκέμβριο, και το μιούζικαλ «Godspell».

Εκπαιδευτικά και εξωστρέφεια

F@ce_Φό-ΡΑ θα ονομάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ που ανανεώνεται προκειμένου «να εστιάσει στο φαινόμενο του ηλεκτρονικού εκφοβισμού» και απευθύνεται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συνεχίζονται οι κοινωνικές δράσεις «Θέατρο κατ’ οίκων» και «Κοινωνικό θεατροπωλείο», αλλά και η σειρά θεματικών εκδηλώσεων με τίτλο «Big Days».

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του θεάτρου θα γίνουν παρουσίες στη Νορβηγία («Ορυχείο Ίψεν»), στην Αυστρία (Lysistrata project), στο Εργαστήριο της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης στο Πόρτο, στα Δημήτρια Utopia in progress, στο πρόγραμμα “Terrorisms” (Τρομοκρατίες) της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης (με το «Το Τίμημα») και στο Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (Creative Europe) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βραβεία διαγωνισμών

-Στο διαγωνισμό για τη μεταφορά του μυθιστορήματος του Ηλία Βενέζη «Αιολική γη» το βραβείο απονέμεται στο κείμενο με τίτλο “Αιολική Γη” που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο Λένα Νικολάου από την Ελένη Σιταρά (σημ. πιθανότατα με αυτό θα ανοίξει η χρονιά 2015-2016).

Για τον διαγωνισμό με θέμα: τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ η Επιτροπή έκρινε ότι κανένα από τα έργα που υποβλήθηκαν δεν διαθέτει την αρτιότητα που θα δικαιολογούσε την απονομή του βραβείου. Ωστόσο θα απονείμει τιμητική διάκριση (έπαινο) στο έργο «Άγνωστες λέξεις», που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο Δημήτρης Χαρίσης (με συγγραφέα τον κ. Δημήτρη Ψαθόπουλο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ