Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ιστορίες συνύπαρξης «ζωντανεύουν» στη Νέα Παραλία

Εικαστικοί και performers σχολιάζουν με τα έργα τους σε υπαίθρια έκθεση στον Κήπο των Γλυπτών την θέση της τεχνολογίας αλλά και το μέλλον του πλανήτη

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Πώς συνυπάρχουμε με την φύση; Πόσο η τεχνολογία επηρεάζει τις ζωές μας;

Η «Συνύπαρξη» είναι το θέμα της έκθεσης εικαστικών και παραστατικών τεχνών «Paraliart 2- Εφήμερη τέχνη», που διοργανώνει για 2η φορά ο σύλλογος “Οι Φίλοι Της Νέας Παραλίας” με την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στον Κήπο των Γλυπτών το Σαββατοκύριακο 10-11 Μαΐου.

Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία προβάλει την ένταξη της εφήμερης τέχνης στο αστικό τοπίο και σηματοδοτεί τον διάλογο με την πόλη.

«Είναι η δεύτερη φορά που κάνουμε αυτή την έκθεση. Η πρώτη είχε γίνει πριν δέκα χρόνια με πρωτοβουλία των Φίλων της Νέας Παραλίας. Τότε είχαμε απευθυνθεί σε φοιτητές σχολών καλών τεχνών. Τώρα έγινε open call του συλλόγου σε όποιον θα ήθελε να συμμετάσχει είτε είναι φοιτητής ή εικαστικός ή απλός πολίτης, σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο. Αυτό που θα δείτε είναι εφήμερη τέχνη. Μια υπαίθρια έκθεση. Και ό,τι παρουσιάζεται θα είναι εκτεθειμένο στην φθορά των καιρικών συνθηκών και το χρόνου», ανέφερε στο «ΤyposThes» η Μαρία Μαυρίδου μέλος του ΔΣ των Φίλων της Νέας Παραλίας.

Εστιάζοντας στην θεματική της έκθεσης είπε πως «η συνύπαρξη έχει πολλές διαστάσεις και έννοιες. Ξέρουμε πχ πως στην πόλη μας έχουμε διαφορετικές διαστρωματώσεις, βυζαντινή, νεότερη κλπ. Υπάρχει συνύπαρξη πολλών στοιχείων. Αυτό που είδα στα έργα των παιδιών είναι ότι σε αρκετά από αυτά γίνεται αναφορά στην συνύπαρξη ανθρώπου και τεχνολογίας, αλλά και στο οικολογικό μήνυμα για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη. Για να φτιάξουν τα έργα τους χρησιμοποίησαν πολλά υλικά και διαφορετικές υφές. Συνολικά θα δείτε 15 έργα και 4 performances, από 33 καλλιτέχνες, φοιτητές από σχολές Καλών Τεχνών, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, ατομικά αλλά και σε επίπεδο ομάδας, που επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή με καλλιτεχνική επιμέλεια του Μπερνάρ Κουόμο».

Ευχή μόνο των διοργανωτών είναι ο καιρός να είναι σύμμαχός τους.

Πρόσθετα μέλη, ιδιαίτερα κοστούμια και μεταλλικά μέρη αυτοκινήτου

performance.jpg

Στιγμιότυπο από προηγούμενη παρουσίαση της performance

Ένα πρόσθετο μέλος ακυρώνει τον αγκώνα και το γόνατο από τη δεξιά πλευρά του ανθρώπινου σώματος, αναδιαμορφώσει τη σωματική κίνηση και θυμίζει αυτή συστημάτων μηχανών, ένα ιδιαίτερο κοστούμι μάς καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει ταυτότητα και ανθρώπινη παρουσία, ενώ μεταλλικά απορρίμματα ενός αυτοκινήτου ενσωματώνονται στο σώμα, παραμορφώνοντας το. Πρόκειται για τρεις performance του εργαστηρίου performance τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η Επιμελήτρια των έργων και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κυρία Αγγελική Αυγητίδου ανέφερε σε τηλεφωνική μας συνομιλία: «Συμμετέχουμε με τρεις live performances που συζητούν θέμα συνύπαρξης. Τα έργα των τριών δημιουργών συζητούν τη μετα-ανθρώπινη (post-human) κατάσταση, βασισμένα στο έργο της Donna Haraway, ως κατάσταση όπου η μηχανή και η τεχνολογία διαμορφώνει τη σωματικότητα της και τη σχέση μας με τους άλλους και επαναδιαπραγματεύεται την ταυτότητα και το φύλο. Προερχόμενη από μια φεμινιστική μετα-ανθρώπινη προσέγγιση, η Haraway δεν μιλά μόνο για την “αυξανόμενη ρευστότητα” των ανθρώπων σε σχέση με τις νέες δομές εξουσίας, αλλά αμφισβητεί ακόμη και το τι σημαίνει “άνθρωπος”. Οι “μεταμορφώσεις” της σωματικότητας των περφόρμερ δημιουργούν εικόνες και καταστάσεις που μπορούν να εκληφθούν ως πρόσκληση ή απώθηση διάδρασης, επικοινωνίας και ενδεχόμενες πολλαπλές απαντήσεις στα ζητήματα “η συνείδηση της ύπαρξής μου” και “η ύπαρξη των πραγμάτων έξω από μένα”. Γίνεται σχόλιο για το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πώς συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους. Δημιουργούνται νέα σώματα και μπαίνει το κομμάτι τεχνολογίας». 

performance2.jpg

Πλακέτες υπολογιστών και φυτά

«Συμμετέχω με μια εγκατάσταση. Είναι ένα έργο από πλακέτες παλιών υπολογιστών και σε αυτές έβαλα πάνω κάποια φυτά. Δημιούργησα μια σύνθεση που αποτυπώνει τη σκληρότητα του αστικού τοπίου και την εύθραυστη επιμονή του φυσικού στοιχείου να επιβιώσει μέσα σε αυτό. Ένα σχόλιο για τις τσιμεντένιες πόλεις και το λιγοστό πράσινο που προσπαθεί να βρει χώρο και να αναπνεύσει. Η τεχνολογία, σαν δεύτερο δέρμα, μας τυλίγει. Οικεία, ασφαλής, λειτουργική – και όμως περιοριστική. Η εγκατάσταση δεν καταγγέλλει. Παρατηρεί. Θέτει ερωτήματα: Πού τελειώνει η χρησιμότητα και πού ξεκινά η εξάρτηση; Μπορούμε να συνυπάρξουμε με το ψηφιακό χωρίς να χάνουμε το φυσικό; Κάτω από τα κυκλώματα, μήπως ακόμη ανθίζει κάτι;», ανέφερε στο «ΤyposThes» η εικαστικός κυκλικής οικονομίας Λιζέτα Φώτογλου για το installation και την performance με τα οποία συμμετέχει.

Στην performance η ηθοποιός Νεφέλη Μπένου θα φοράει ένα ρούχο που η εικαστικός έφτιαξε από ανακυκλώσιμα υλικά- σιλικόνη που υπάρχει μέσα στα πληκτρολόγια.

«Καθισμένη στο έδαφος, περιτριγυρισμένη από κινητά τηλέφωνα και πλήκτρα πληκτρολογίου, με αργές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η ηθοποιός θα αγγίζει τα διάσπαρτα αντικείμενα γύρω της, αλληλεπιδρά με τις δομές, ακολουθεί την άκαμπτη ροή μιας μηχανικής καθημερινότητας. Καθώς ο χρόνος περνά, το σώμα της ενσωματώνει τη ρουτίνα. Γίνεται μηχανικό. Τα δάχτυλά της γλιστρούν πάνω σε μια αόρατη οθόνη, το βλέμμα της απορροφάται από μια ψηφιακή πραγματικότητα. Ο θεατής αναγνωρίζει τις ίδιες κινήσεις που κάνει κάθε πρωί: απενεργοποίηση του ξυπνητηριού, γρήγορη ματιά στα μηνύματα, περιήγηση σε ένα ατέλειωτο ρεύμα πληροφοριών», εξήγησε η κυρία Φώτογλου για να συμπληρώσει πως «Η τεχνολογία συχνά δρα ως καταφύγιο και ως φυλακή γιατί είμαστε εξαρτημένοι από αυτή».

Όσο για την πρωτοβουλία είπε πως «είναι πολύ όμορφο που θα γίνει σε έναν ανοιχτό χώρο όπου από τη μία υπάρχουν οι ήχοι του νερού και της θάλασσας και από την άλλη είναι η παραλιακή με την κίνηση και τις κόρνες των ΙΧ. Αυτή η αντίθεση είναι πολύ ωραία. Αν κάποιος γίνει παρατηρητής βλέπει αυτή την συνύπαρξη. Η φύση από τη μία, το ζωντανό δηλαδή στοιχείο, και από την άλλη τσιμέντο και τούβλα. Που τα χρειαζόμαστε για να ζήσουμε, απλώς δεν πρέπει να χάνουμε την επαφή με τη φύση γιατί αυτό είναι που έχουμε ανάγκη».

Τι πρέπει να ξέρετε

Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα στις 7.30μμ.

Η έκθεση θα λειτουργεί Σάββατο από τις 9πμ ως το ηλιοβασίλεμα και Κυριακή  9πμ-8μμ.

Οι performances θα παρουσιαστούν: σήμερα 12.30 και 8.00μμ και την Κυριακή 12.30 και 7 μμ.

Οι δημιουργοί ή ομάδες δημιουργών που συμμετέχουν είναι:

1. Λιζέττα Φώτογλου

2. Kapa26artteam: Σύνη Βυζοβίτου, Πώλα Γιάννα, Ιουλία Κακουλίδου, Νικολέτα Τσικώτη

3. Sarkis Hambaryan

4. Ειρήνη Μητούδη, Θεοχάρης Μπικηρόπουλος

5. Αθηνά Δράγκου, Σύνθια Γεροθανασίου

6. Ρένα Νικολαϊδου

7. Ελπίδα Τσιώλη

8. Βαΐα Στολικίδου , Βασιλική Μαρία Σιδηροπούλου

9. Ιάσονας Χανδράκης , Σταμάτης Κακνής , Μαρία-Άννα Τεστέμπαση , Αθανασία Ούλιου

10. Κωνσταντία Βλαχίδου

11. Κωνσταντία Τομπουλίδου, Μάριος Γκούζος

12. Ειρήνη Βαμβουκάκη -Αντριάνα Τυροπώλη

13. Αλέξανδρος Μπαντόγιας, Ξένια Κόστιτς-Κόλτζου, Ευαγγελία Λιόντου

14. Μακρίνα Προύσαλη

15. Δήμητρα Δοξάκη

Οι περφόρμερς που συμμετέχουν είναι:

1. Σεμίραμις Πηνελόπη Λαπούδη

2. Νίκος Λιάκος

3. Δημήτρης Ιατρού

Με την επιμέλεια της Αγγελικής Αυγητίδου

Παρουσίαση: Σάββατο στις 20.00 και Κυριακή στις 19.00

4. Νεφέλη Μπένου σε συνεργασία με τη Λιζέττα Φώτογλου

Παρουσίαση: σήμερα και αύριο στις 12.30.

Κριτική επιτροπή: Δημήτρης Ζουρούδης, Αναστασία Παπαδοπούλου, Μαρία Μαυρίδου.

Οργανωτική επιτροπή: Κυριάκος Χατζηϊωάννογλου, Μαρία Στεφανούρη, Αρετή Κονδυλίδου, Εφη Μαυρίδου, Ευαγγελία Μίχου, Ασημίνα Ψύρρα, Αντώνης Καράγιωργας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

METRO: Στηρίζει 3η χρονιά εργαζομένους που θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους
Η εταιρεία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τρία ακόμη ζευγάρια εργαζομένων της
METRO: Στηρίζει 3η χρονιά εργαζομένους που θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους