Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε το Σάββατο 17 Μαΐου 2025 για πρώτη φορά στην ιστορία της στην πόλη των Σκοπίων, με έργα Μωρίς Ραβέλ και Αιμίλιου Ριάδη, τιμώντας την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του σπουδαίου Γάλλου δημιουργού και παράλληλα τα 90 χρόνια από τον θάνατο του μεγαλύτερου Θεσσαλονικιού συνθέτη και μαθητή του Ραβέλ.
Ήταν μία συναυλία φιλίας και συνεργασίας των λαών που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς το κοινό των Σκοπίων γέμισε το North Macedonia Philharmonic Hall, ενώ στο τέλος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με standing ovation. Τη συναυλία παρακολούθησε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία συνεχάρη θερμά τους συντελεστές μετά το πέρας της συναυλίας, ενώ προχώρησε και σε μία δήλωση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook χαρακτηρίζοντας τη συναυλία ως «αληθινή μουσική πανδαισία», ενώ τόνισε πως η εκδήλωση «ενθουσίασε το κοινό και απέδειξε την τεράστια δύναμη της Τέχνης ως πολιτιστικής διπλωματίας» ευχόμενη να επαναληφθούν σύντομα τέτοιες «αξέχαστες βραδιές». Το παρών στη συναυλία έδωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών της γείτονας χώρας Μπουχάρ Οσμάνι που με τη σειρά του συνεχάρη θερμά τους πρωταγωνιστές της βραδιάς.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας που δημιούργησε ο μαέστρος της συναυλίας Βλαδίμηρος Συμεωνίδης από την όπερα «Γαλάτεια» του Ριάδη. Ακολούθως βγήκε στη σκηνή η Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου με το εντυπωσιακό της φόρεμα από τους Έλληνες σχεδιαστές Deux Hommes ερμηνεύοντας τα «Πέντε δημοφιλή ελληνικά τραγούδια» του Ραβέλ (σε ενορχηστρώσεις Ραβέλ και Ρόζενταλ), ενώ τη διαδέχτηκε στη σκηνή ο κορυφαίος πιανίστας από τη Βόρεια Μακεδονία Simon Trpčeski στο «Κοντσέρτο για πιάνο σε σολ μείζονα» του Ραβέλ. Πριν ξεκινήσει την υπέροχη ερμηνεία του ο σολίστ μίλησε στο κοινό με συγκίνηση αναφερόμενος στη συνεργασία αυτή και στην πολύπλευρη σημασία της. Σειρά είχε το τραγούδι «Θεσσαλονίκη» από τον κύκλο «Γιασεμιά και μιναρέδες» του Ριάδη (επιμέλεια: Γ. Σακαλλιέρος) με την Μυρτώ Παπαθανασίου να επιστρέφει στη σκηνή και «Τέσσερα τραγούδια για φωνή και πιάνο» του ‘Έλληνα συνθέτη σε ενορχήστρωση Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, για να ολοκληρωθεί το κυρίως πρόγραμμα με το διάσημο χορογραφικό ποίημα «La Valse» του Ραβέλ.
Η ορχήστρα ανταποκρίθηκε στην καθολική αποθέωση με ένα encore έκπληξη, αφού χάρισε στο κοινό το «Ράικο», ένα παραδοσιακό κομμάτι που ενορχήστρωσε για συμφωνική ορχήστρα ο εξάρχων της Κ.Ο.Θ. Αντώνης Σουσάμογλου, εξ αφορμής της συγκεκριμένης συναυλίας, αφού κατά δήλωσή του «αποτελεί ιδανική γέφυρα πολιτισμού και φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, με μια μουσική που αναγνωρίζουν αμφότεροι ως παραδοσιακή τους». Πριν παιχτεί το «Ράικο» απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους των καλλιτεχνών επί σκηνής και ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης ξεκινώντας με τα λόγια «Η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα» οδηγώντας έτσι το κοινό σε ακόμη δυνατότερα χειροκροτήματα.
Με την ιστορική αυτή εμφάνιση προστέθηκε ένας ακόμη σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα των επιτυχημένων πρόσφατων εμφανίσεων της Κ.Ο.Θ. στις γειτονικές χώρες, μέσω προγραμμάτων όπως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη συναυλία, αλλά και του προγράμματος «Θεσσαλονίκη-Σόφια, Βαλκανική Γέφυρα Πολιτισμού», που χρηματοδοτείται από τα Υπουργεία Πολιτισμού Ελλάδας και Βουλγαρίας σε άλλες περιπτώσεις. Μέσω αυτών των δράσεων η Κ.Ο.Θ. προάγει τον Ελληνικό Πολιτισμό εκτός συνόρων, αλλά και φιλοξενεί στη χώρα μας καλλιτέχνες των χωρών αυτών, αποδεικνύοντας πως ο Πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει ως καταλυτικός παράγοντας σύσφιξης των σχέσεων των λαών και να οδηγήσει στην ανάπτυξη δεσμών φιλίας και αγαστής συνεργασίας μεταξύ τους.
Το έργο της Κ.Ο.Θ. υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.