Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025: Χιλιάδες θεατές - 12 sold out παραστάσεις

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Το μνημείο του Επταπυργίου γέμισε από θεατές, τέχνη και ελπίδα

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025 ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη δυναμική του, ως κορυφαίου θεσμού της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέσα στο υποβλητικό μνημείο του Επταπυργίου, εκεί όπου η ιστορία στέκει όρθια εδώ και αιώνες, η τέχνη βρήκε ξανά τον χώρο της: να εκφραστεί και να  συγκινήσει.

Οι πέτρες του μνημείου έγιναν σκηνή και σκηνικό και λειτούργησαν  ως ζωντανός συνομιλητής κάθε παράστασης, προσθέτοντας κύρος, ιστορική μνήμη και σιωπηλή δύναμη.

Σε μια δύσκολη εποχή για την ανθρωπότητα, με πολέμους και αβεβαιότητα, το φετινό φεστιβάλ αφιερώθηκε στην ειρήνη, στο φως και στη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας. Το κοινό ανταποκρίθηκε με εντυπωσιακή θέρμη: και το μνημείο του Επταπυργίου γέμισε από θεατές, τέχνη και ελπίδα.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης εγκαινίασε το φεστιβάλ στις 21/6 στην εκδήλωση με τίτλο «Με Φως και Ειρήνη», με ένα πρόγραμμα υψηλής αισθητικής, υπό τη διεύθυνση του Κορνήλιου Μιχαηλίδη. Η βραδιά κορυφώθηκε με την εκτέλεση των Βασιλικών Πυροτεχνημάτων του Χέντελ, ενώ ο ουρανός της πόλης φωτίστηκε με οικολογικά πυροτεχνήματα,  σε μια τελετουργική υπόσχεση για ειρήνη.

Λίγα μόλις μέτρα από το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Σταύρος Κουγιουμτζής, το Φεστιβάλ Επταπυργίου φιλοξένησε μια συναυλία-μυσταγωγία, τιμώντας τη μνήμη του. Με τίτλο «Κάπου νυχτώνει… κύριε Σταύρο», τα έργα του παρουσιάστηκαν στις 23/6 με νέες διασκευές από τους Plaza Ensemble και τους εξαιρετικούς ερμηνευτές Ανδρέα Καρακότα, Ανδριάνα Μπάμπαλη και Έλσα Μουρατίδου, σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, συγκίνηση και σεβασμό στο ήθος του δημιουργού.

Στις 30/06-01/07 σειρά είχε η βραδιά ποίησης "Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα". Μια παράσταση-σταθμός για το φετινό φεστιβάλ, σε κείμενα και λογοτεχνική μελέτη της Άννας Μυκωνίου.

Η Μαρία Φαραντούρη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Μέλα Γεροφώτη, ο Γρηγόρης Βαλτινός και μια πλειάδα εξαιρετικών συντελεστών, υπό τη σκηνοθεσία του Αθανάσιου Κολαλά, ύφανε ένα ποιητικό σύμπαν όπου η μουσική, ο λόγος, η κίνηση και η σιωπή έγιναν μια αδιαίρετη εμπειρία.

Το κοινό παρακολούθησε σιωπηλό, με συγκίνηση και ενδιαφέρον, το νήμα της ζωής του Ανδαλουσιανού ποιητή, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την τραγική του δολοφονία το 1936.

7f1c.jpg

Στις 6, 7, 9/ 07 σε τρεις sold-out βραδιές στο Επταπύργιο, γεμάτες υπέροχα τραγούδια, κέφι και συγκίνηση, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη- με την μοναδική και αναλλοίωτη φωνή της, συνοδευόμενη από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τίμησε τη Βίκυ Μοσχολιού. Εξαιρετικές ενορχηστρώσεις και συγκινητικές προσωπικές αφηγήσεις, συνέθεσαν ένα ανθρώπινο και αληθινό αφιέρωμα. Η παρουσία της κόρης της Βίκυς και των εγγονιών της, πρόσθεσε ακόμη βαθύτερο συμβολισμό σε αυτές τις βραδιές.

Με φρεσκάδα και χιούμορ, οι “Θεσμοφοριάζουσες” του Αριστοφάνη στις 14, 15, 17/07, σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Τέτουλα και Εύης Σαρμή κατέκτησαν το θεατρόφιλο κοινό του Φεστιβάλ Επταπυργίου.

Μια σύγχρονη ανάγνωση της αριστοφανικής κωμωδίας, με ευρηματικές σκηνοθετικές επιλογές και δυνατές ερμηνείες από νέους καλλιτέχνες, που απέδειξαν πως η αρχαία κωμωδία παραμένει ζωντανή, επίκαιρη και απολαυστική.

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τίμησε τον Γιώργο Ανδρέου, με δύο τρίωρες συναυλίες-κατάθεση ψυχής στις 21 και 22/7. Ολόκληρη η καλλιτεχνική του οικογένεια βρέθηκε στην  σκηνή: Νταλάρας, Τσαλιγοπούλου, Τσανακλίδου, Θηβαίος, Κότσιρας, Φάμελλος, Ζερβουδάκης, Παχίδης, Λεγάκη, Αχαλινωτόπουλος, και ερμήνευσαν τραγούδια από το σύνολο της δημιουργίας του. Μαζί τους η Συμφωνική  ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τον Τάσο Συμεωνίδη. Η δεύτερη βραδιά ήταν αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου, με τον οποίο ο Ανδρέου είχε συνεργαστεί στενά. Το κοινό, γοητευμένο από το εύρος των ακουσμάτων — από το τραγούδι έως τη θεατρική και κινηματογραφική μουσική — παρακολούθησε με βαθιά συγκίνηση μια μουσική γιορτή ζωής και δημιουργίας. Ήταν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε έναν δημιουργό που συνεχίζει να φωτίζει με το έργο και το ήθος του.

Και η αυλαία έπεσε με την παράσταση «Σώματα και Αφηγήματα» από τους Bodyterranean μαζί με τον Γιάννη Χαρούλη στις 25, 26/07.

Μια παράσταση έξω από τα συνηθισμένα: Μουσική χωρίς όργανα, μαγεία χωρίς σκηνικά. Μόνο άνθρωποι — καλλιτέχνες με εντυπωσιακή κίνηση, εσωτερικό παλμό, φωνητικό πλούτο και υποκριτική εμβέλεια, που μετατράπηκαν σε ζωντανά μουσικά όργανα επί σκηνής. Μέσα στη θερινή ζέστη παρουσίασαν μια παράσταση-καλειδοσκόπιο ρυθμών και συναισθημάτων. Ο Γιάννης Χαρούλης εντάχθηκε απόλυτα στη σκηνική δράση, τραγουδώντας και συμμετέχοντας στις χορογραφίες, σε μια συνύπαρξη που αποθεώθηκε από το κοινό.

Ένα φεστιβάλ-θεσμός για τον πολιτισμό

7f1b.jpg

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025 απέδειξε πως, με συνέπεια, αισθητική και δυνατές καλλιτεχνικές επιλογές, η τέχνη μπορεί να γίνει αντίσταση, φως και κοινή εμπειρία.

Όπως δήλωσαν  η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκωνίου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου Αθανάσιος Κολαλάς:

«Το Φεστιβάλ Επταπυργίου δεν είναι πια απλώς ένα όραμα. Είναι ένα ζωντανό σώμα πολιτισμού που αναπνέει, μεγαλώνει, φωτίζει και συγκινεί. Ένα παιδί που γεννήθηκε από μια τρελή ιδέα, και σήμερα μεγαλώνει με αφοσίωση και αγάπη – χάρη στους ανθρώπους που το αγκάλιασαν: τους ακούραστους συνεργάτες, τους εμπνευσμένους καλλιτέχνες, το θερμό και σταθερό κοινό που γεμίζει κάθε χρόνο το Επταπύργιο με προσμονή και συγκίνηση.

Από την πρώτη στιγμή, κύρια μέριμνά μας ήταν ο απόλυτος σεβασμός στο μνημείο. Το φρούριο του Επταπυργίου δεν είναι απλώς ο φυσικός μας χώρος – είναι συνομιλητής και σύμμαχος. Είναι το ζωντανό παρελθόν που φωτίζει το παρόν και συνοδεύει κάθε μας καλλιτεχνική ανάσα. Γι’ αυτό και τίποτα δεν θα είχε υπάρξει χωρίς τη σταθερή στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα. Θερμές ευχαριστίες και στην Περιφερειάρχη μας, κα Νανά Αηδονά, για την πίστη και τη στήριξή της. Με τη διακριτική της καθοδήγηση και την αποφασιστικότητά της, έδωσε στην τέχνη τον χώρο που της αξίζει και στον πολιτισμό τον ρόλο που του αρμόζει. 

Ευχαριστούμε  από καρδιάς όσους στηρίζουν το Φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ δεν είναι μόνο τέχνη. Είναι μια πράξη βαθιάς μνήμης και πίστης στο μέλλον. Χρόνο με τον χρόνο, στόχος μας είναι να απαλύνουμε τις ζοφερές μνήμες που βαραίνουν το παρελθόν του τόπου και να παραδώσουμε το Επταπύργιο στη συλλογική μνήμη των επόμενων γενιών, όχι πια ως τόπο εγκλεισμού και σιωπής, αλλά ως χώρο ανοιχτό στη ζωή, στον πολιτισμό, στην τέχνη και στο όραμα. Ένα φως που γεννιέται μέσα από τις σκιές – και τις μεταμορφώνει.

Το φετινό ταξίδι ολοκληρώθηκε. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2026».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τέλος 12 χλμ καλωδίων στο Σέιχ Σου – Πλήρως υπόγειο το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ
Ολοκληρώθηκε το σημαντικό έργο ύψους άνω των 8 εκατ. ευρώ – Πότε θα ολοκληρωθεί η αποξήλωση του εκτός τάσης εναέριου δικτύου
Θεσσαλονίκη: Τέλος 12 χλμ καλωδίων στο Σέιχ Σου – Πλήρως υπόγειο το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ
Συστάσεις Κομισιόν στην Ελλάδα - Για 1.236 φοροαπαλλαγές, ακίνητα, ΙΧ και diesel
Θέτει ζήτημα «πράσινων» φόρων στα ορυκτά καύσιμα και το diesel κίνησης, ενώ επανέρχεται στο εύρος των φορολογικών εξαιρέσεων
Συστάσεις Κομισιόν στην Ελλάδα - Για 1.236 φοροαπαλλαγές, ακίνητα, ΙΧ και diesel
Θανάσης Λυγγερίδης: Είναι μια τεράστια δίκη για την Ελλάδα, κρίνονται τα πάντα
Ο πατέρας του δολοφονημένου αστυνομικού ζητά να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες - «Δεν θέλω να πιστέψω ότι θέλουν να κουκουλώσουν τη δίκη»
Θανάσης Λυγγερίδης: Είναι μια τεράστια δίκη για την Ελλάδα, κρίνονται τα πάντα