Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη: «Πριν ανοίξουμε φτερά» στο Αριστοτέλειον

Θεσσαλονίκη: «Πριν ανοίξουμε φτερά» στο Αριστοτέλειον
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Με τον Δημήτρη Καταλειφό

Το Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης , τηλ. 2310 262 051) φιλοξενεί από τις 19 Δεκεμβρίου 2025 μία από τις πιο συγκινητικές και βαθιά ανθρώπινες θεατρικές παραστάσεις της χρονιάς, το έργο «Πριν ανοίξουμε φτερά» του βραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Φλοριάν Ζελέρ, σε σκηνοθεσία της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους.

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο θεατρικό κείμενο που ακουμπά ευαίσθητα θέματα όπως η φθορά της μνήμης, η οικογενειακή φροντίδα και η απώλεια. Ο Ζελέρ, με τη χαρακτηριστική του δεξιοτεχνία, που ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στη συγκίνηση και το χιούμορ, φωτίζει τις λεπτές ισορροπίες στα αέναα δίπολα της ζωής: το παρόν και το παρελθόν, την ευθύνη και την ελευθερία, την απώλεια και την αγάπη.

Ο Αντρέ και η Μαντλέν ζουν μαζί μια ζωή. Όμως κάτι αρχίζει να αλλάζει: η μνήμη διαρρηγνύεται, ο χρόνος διπλώνεται και το διαμέρισμά τους γίνεται ένας λαβύρινθος. Οι κόρες τους προσπαθούν να τους στηρίξουν, αλλά τί κάνεις όταν αυτός που αγαπάς αρχίζει να χάνεται μπροστά στα μάτια σου; Ο Ζελέρ, με λεπτότητα και ευαισθησία, γράφει ένα βαθιά ανθρώπινο έργο για την αποσύνθεση - και την αντοχή - της αγάπης. Μπορεί να υπάρξει αγάπη χωρίς μνήμη; Τι σημαίνει να φεύγεις όταν ακόμη είσαι παρών; Ποια αλήθεια αξίζει περισσότερο, η υποκειμενική ή αντικειμενική; Το έργο είναι αποκαλυπτικό και όχι διδακτικό. Σε προκαλεί να θυμηθείς πριν μάθεις, να αισθανθείς πριν καταλάβεις.

Τον κεντρικό ρόλο του Αντρέ αναλαμβάνει ο Δημήτρης Καταλειφός, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου. Πλάι του, ένα εκλεκτό σύνολο ηθοποιών που δίνουν πνοή στους χαρακτήρες του Ζελέρ: η Ζωή Ρηγοπούλου, η Μαρκέλλα Γιαννάτου, η Φιόνα Γεωργιάδη, ο Σαράντος Γεωγλερής και η Ντίνα Αβαγιανού. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουν έναν ζωντανό μικρόκοσμο γεμάτο αγάπη, αγωνία και τρυφερότητα.

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους υπογράφει μια σκηνοθετική προσέγγιση με στόχο την ανάδειξη της λεπτότητας και του υπόγειου συναισθηματικού παλμού του έργου, σε συνεργασία με μια ομάδα καταξιωμένων συνεργατών: τη Νατάσσα Παπαστεργίου στα σκηνικά, τον Αλέξανδρο Αλεξάνδρου στους φωτισμούς, τη Νινέτα Ζαχαροπούλου στα κοστούμια και τον Ηλία Παπαχαραλάμπους στη μουσική.

Μετάφραση:Αντώνης Γαλέος, Σκηνοθεσία: Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μουσική επιμέλεια: Ηλίας Παπαχαραλάμπους, Σκηνικά: Νατάσσα Παπαστεργίου, Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Κοστούμια: Νινέτα Ζαχαροπούλου, Video art: Κάρολος Πορφύρης, Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Ψυλλάς, Βοηθός σκηνογράφου: Μαριάνθη Ράδου, Φωτογραφίες & Graphic design: Γκέλυ Καλαμπάκα.

Δημήτρης Καταλειφός

Ζωή Ρηγοπούλου

Μαρκέλλα Γιαννάτου

Φιόνα Γεωργιάδη

Σαράντος Γεωγλερής

Ντίνα Αβαγιανού

Social Media: Renegade Media

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παρασκευή : 21.00

Σάββατο : 18.00 &  21.00

Κυριακή : 19.00.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: MORE.COM & Ταμείο Θεάτρου (2310 262 051)

Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Ταγαρη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτισμός

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Πέθανε στον ύπνο του γυμναστής - Έτρωγε βδομάδες μόνο junk food για ένα challenge

Θεσσαλονίκη: Στη Βουλή για τρίτη φορά τον Νοέμβριο το θέμα της Μαρίνας Αρετσούς