Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Το νουάρ, το καθαρό, ασπρόμαυρο, αμερικάνικο, αυτό του ’30, ’40 και ‘50 «τα είπε όλα» από τότε. Κι ας έχει στην πλάτη του μερικές δεκαετίες, είναι φρέσκο και αρυτίδωτο. Και μας μεταφέρει ιστορίες που αν και διαδραματίζονται στο παρελθόν, φαίνονται σαν να γράφτηκαν για το σήμερα.
Το κινηματογραφικό αυτό είδος είναι ο πρωταγωνιστής στο νέο βιβλίο του Κέντρου Μελετών και Ερευνών για το Σινεμά (ΚΕ.Μ.Ε.Σ.), με την υπογραφή του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου και τίτλο «Στις ομίχλες του νουάρ: Η κινηματογραφική προσέγγιση της κρίσης».
«Διαβάζοντας αυτή τη μελέτη θα καταλάβετε σύντομα πως η σημερινή παγίδα είχε καταγραφεί προ δεκαετιών. Απλά αδιαφορήσαμε για μια ακόμη φορά. “Άσε μωρέ, η ζωή δεν είναι σινεμά”. (Ή μήπως είναι;», αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου ο κ. Δερμεντζόγλου.
«Η κατάθεση των 33 (για να θυμίζουν άραγε τις στροφές του βινυλίου, που κι αυτό παραπέμπει σε μακρινές εποχές που θυμόμαστε πια με νοσταλγία;) ταινιών του άλλοτε πονεμένου αυτού “δευτεροκλασάτου” είδους της έβδομης τέχνης γίνεται μέσα από της ψυχής τους χτύπους», τονίζει σε σημείωμά του για την έκδοση ο κριτικός κινηματογράφου Δημοσθένης Ξιφιλίνος, που έχει αναλάβει και την επιμέλεια της έκδοσης.
Οι επιλογές των ταινιών έγιναν με βάση τις «αδυναμίες» του συγγραφέα, και με το ποιες από αυτές μας βοηθούν να καταλάβουμε γιατί είναι επίκαιρο το νουάρ στα σημερινά χρόνια της κρίσης.
Στις 122 σελίδες του και στα πέντε κεφάλαιά του ο αναγνώστης θα συναντήσει μια ανθολόγηση κορυφαίων αμερικανικών κλασικών νουάρ. Μέσα από το σύντομο και περιεκτικό λόγο και τις φωτογραφίες που πλαισιώνουν κάθε φιλμ, θα μάθει για το κινηματογραφικό αυτό είδος και παράλληλα θα αντιληφθεί το πώς πρόβλεψε τη σύγχρονη κρίση και κατέγραψε τα ηθικά και οικονομικά της κίνητρα.
Στην έκδοση πρόλογο έχει γράψει ο κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Κολιοδήμος.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΡΩΔΙΟΣ (κεντρική διάθεση: βιβλιοπωλείο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ, Ερμού 63).