Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ανοιχτοί Ορίζοντες» με γνωστούς, αλλά και νέους δημιουργούς

Θα προβληθούν μεταξύ άλλων και ταινίες των Αδερφών Νταρντέν, Φατίχ Ακίν, Σουσάνε Μπίερ και Όλε Κρίστιαν Μάντσεν

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τις καινούριες παραγωγές των Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, Φατίχ Ακίν, Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Ναόμι Καβάσε, Αμπντεραμάν Σισακό, Σουσάνε Μπίερ, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν και Κρίστιαν Πέτσολντ θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων οι

«Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί από 31 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2014.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όχι μόνο τολμηρές κινηματογραφικές φωνές του παγκόσμιου ανεξάρτητου σινεμά, αλλά και τις δουλειές νέων δημιουργών.

Και μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν είναι οι επίσημες υποψηφιότητες των χωρών τους για το ξενόγλωσσο βραβείο της αμερικανικής ακαδημίας.

Όπως η ταινία των αδερφών Νταρντέν «Δυο μέρες, μία νύχτα», όπου οι δημιουργοί χτίζουν ένα επίκαιρο κοινωνικό δράμα στο γνώριμο ύφος τους, με την εξαιρετική ερμηνεία της Μαριόν Κοτιγιάρ, και είναι η επίσημη υποψηφιότητα του Βελγίου για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Η Ρωσία προτείνει φέτος στην κατηγορία του ίδιου βραβείου το «Λεβιάθαν» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, μια δεξιοτεχνικά δοσμένη ταινία κοινωνικής κριτικής που θέτει καίρια ερωτήματα για το καθεστώς Πούτιν. Παράλληλα, η ταινία «Τιμπουκτού» του Αμπντεραμάν Σισακό (υποψηφιότητα της Μαυριτανίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ) εστιάζει στην κατάληψη του βόρειου Μάλι από τους τζιχαντιστές το 2012, αποτυπώνοντας με αξιοσημείωτη βιρτουοζιτέ και ποιητικότητα τον εθνικό διχασμό.

Πολυσυζητημένη λόγω του θέματός της, η ταινία «Η μαχαιριά» του Φατίχ Ακίν, με επίκεντρο την γενοκτονία των Αρμενίων και πρωταγωνιστή τον Ταχάρ Ραχίμ, ολοκληρώνει την άτυπη τριλογία του σκηνοθέτη με τίτλο «Αγάπη, Θάνατος και Διάβολος». Ο Φατίχ Ακίν θα παραβρεθεί στο 55ο Φεστιβάλ για να παρουσιάσει την ταινία του.

Μια αινιγματική ιστορία ενηλικίωσης με πρωταγωνιστές δύο εφήβους, βρίσκεται στον πυρήνα της ταινίας «Το δεύτερο παράθυρο» της Ναόμι Καβάσε, η οποία διερευνά με φιλοσοφική διάθεση θεματικές όπως η ζωή, ο θάνατος και η αληθινή αγάπη. Από την άλλη, η Σουσάνε Μπίερ στην ταινία της «Μια δεύτερη ευκαιρία» καταθέτει ένα δυνατό δράμα όπου μια τραγωδία πυροδοτεί αμείλικτα ηθικά διλήμματα για τον κεντρικό ήρωα, έναν νέο αστυνομικό ντετέκτιβ που βλέπει τη ζωή του να καταρρέει. Με φόντο το μεταπολεμικό Βερολίνο, ο γερμανός σκηνοθέτης Κρίστιαν Πέτσολντ αναμοχλεύει τις ιστορικές μνήμες των Ναζί στη νέα ταινία του με τίτλο «Φοίνικας». Στο χθες και συγκεκριμένα στη δεκαετία του ’60 διαδραματίζεται και η ταινία «Μια σταλιά» του Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, ο οποίος βασίζεται σε αληθινά γεγονότα για να αφηγηθεί μια μοιραία ερωτική ιστορία.

Η ενότητα «Currents» / «Ρεύματα» των «Ανοιχτών Οριζόντων» προτείνει ταινίες που αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο. Το σπονδυλωτό φιλμ «Κουβέντες με τους Θεούς», είναι μια πανοραμική διερεύνηση πολιτισμών και θρησκειών σε σκηνοθεσία, μεταξύ άλλων, των Γκιγιέρμο Αριάγα, Μίρα Ναΐρ, Εμίρ Κουστουρίτσα και Άμος Γκιτάι. Σε πειραματικούς δρόμους κινούνται και οι «Μεταμορφώσεις» του Κριστόφ Ονορέ, μια ανατρεπτική εκδοχή του ομώνυμου ποιήματος του Οβίδιου, το μοντέρνο βωβό φιλμ «Τεστ» του Αλεξάντερ Κοτ, καθώς και το ατμοσφαιρικό Σλιμανέ του Χοσέ Α. Αλαγιόν.

Τέλος με φόντο την Τεχεράνη, εκτυλίσσεται η ταινία «Σήμερα» του Ρεζά Μιρκαριμί, η οποία αποτελεί την υποψηφιότητα του Ιράν για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Το πλήρες πρόγραμμα της ενότητας «Ανοιχτοί Ορίζοντες» θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης για Νομική: «Κύριε πρύτανη, είναι η σειρά σας να κάνετε τη δουλειά σας»
Οι εικόνες που αντίκρισαν οι αστυνομικοί και είδαμε όλοι είναι άθλιες, είπε ο πρωθυπουργός για την κατάληψη της Νομικής
Μητσοτάκης για Νομική: «Κύριε πρύτανη, είναι η σειρά σας να κάνετε τη δουλειά σας»
Ναυάγιο στην Κωνσταντινούπολη: Δεν θα πάει ούτε ο Ζελένσκι – «Η Ρωσία δεν είναι σοβαρή»
Ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντήσει Ρώσους διαπραγματευτές, χωρίς όμως την παρουσία ούτε του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ναυάγιο στην Κωνσταντινούπολη: Δεν θα πάει ούτε ο Ζελένσκι – «Η Ρωσία δεν είναι σοβαρή»