Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η «Κάρμεν» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η όπερα του Μπιζέ ανεβαίνει στο πλαίσιο των φετινών Δημητρίων σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Trondheim Symfoniorkester

 

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Το δυισμό του ιδανικού κόσμου της Όπερας και της σύγχρονης ανάγνωσης της ιστορίας του Μπιζέ, μεταφέρει επί σκηνής η «Κάρμεν» που θα παρουσιάσει στο κοινό της πόλης το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 12, 15 και 17 Οκτωβρίου (Αίθουσα Φίλων Μουσικής) σε συμπαραγωγή με το Δήμο Θεσσαλονίκης / Διεύθυνση Πολιτισμού - Τουρισμού και της Trondheim Symfoniorkester, και στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Michal Znaniecki χθες εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου πως το έργο αυτό μιλά για δύο κόσμους: τον φτωχό και άσχημο με τους άστεγους και τον ιδανικό κόσμο της όπερας. Από τη μία υπάρχει η αισιόδοξη πλευρά της Micaela και από την άλλη το δαιμονικό στοιχείο που αντιπροσωπεύει η Κάρμεν. Πρόσθεσε πως ενώ την πρώτη φορά που ανέβασε αυτή την όπερα ήθελε να μιλήσει για το πώς να βρεις την ελευθερία σου, στο τωρινό του ανέβασμα, το οποίο προσάρμοσε ανάλογα με τις δυνατότητες του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μιλά για το πώς χάνεις την ελευθερία σου.

Έκανε λόγο για μια παράσταση που συνδυάζει τη σύγχρονη ματιά που επιθυμούν να δουν οι νέοι, με μια πιο παραδοσιακή για τους μεγαλύτερους.

Στο ρόλο της Κάρμεν αναφέρθηκε η Μαρισία Παπαλεξίου λέγοντας πως μπορεί να είναι δύσκολος, όμως είναι αυτός που ονειρεύονται όλες οι μέτζο σοπράνο. Πρόσθεσε πως «σήμερα βρίσκει κανείς πολλές γυναίκες που επιλέγουν να ζήσουν ελεύθερες και που κάποια στιγμή οι συγκυρίες τις οδηγούν να μπουν στη σύμβαση πχ ενός γάμου».

Ως μια όπερα που παραμένει σύγχρονη τη χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, ενώ η Λίζα Ξανθοπούλου που θα διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης (στις 12 και 17/10) είπε πως η ιστορία βασίζεται σε ένα υπαρκτό πρόσωπο και τόνισε πως όσο ζούσε ο συνθέτης δεν δέχτηκε τα εύσημα για αυτό το έργο.

«Αυτή η παράσταση σηματοδοτεί το ρόλο των Δημητρίων για το πώς θέλουμε να παράγουμε πολιτισμό», τόνισε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Έλλη Χρυσίδου.

Τέλος ο κ. Λαζαρίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ζήτημα με το χρέος που έχει προκύψει από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ποσό μεγάλο, που ωστόσο δεν διευκρίνισε το ακριβές μέγεθός του), είπε: «Και οι δύο ζητούμε τη συνεργασία όμως πρέπει αυτές οι συνεργασίες να γίνονται επί ίσοις όροις».

Η σκηνοθεσία είναι του Michal Znaniecki, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Luigi Scoglio, η χορογραφία της Diana Theocharidis, οι φωτισμοί του Bogumil Palewitz. Συμμετέχουν: Χορωδία Θεσσαλονίκης "Μαίρης Κωνσταντινίδου" (Μουσική διδασκαλία χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου), Παιδική Χορωδία "Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης" (Μουσική διδασκαλία χορωδίας: Σωτήρης Αλεβίζος) και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση των Λίζα Ξανθοπούλου (12 και 17.10.14) και Χάρη Ηλιάδη (15.10.14).

Είσοδος: 40, 30, 20 και 10 ευρώ. Έναρξη 19.30.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι τιμές ακινήτων «τραβούν την ανηφόρα» - Οι περιοχές «πρωταθλήτριες» ακρίβειας
H σταθερή αύξηση των τιμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια δεν τις έχει ακόμη οδηγήσει, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, σε επίπεδα “πλαφόν”
Οι τιμές ακινήτων «τραβούν την ανηφόρα» - Οι περιοχές «πρωταθλήτριες» ακρίβειας