Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Πεντακόσιες σαράντα τρεις αρχαιότητες από 21 ελληνικά δημόσια μουσεία θα ταξιδέψουν για δύο χρόνια στον Καναδά και στις ΗΠΑ για την έκθεση «Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Consortium of North American Museums με επίσημο εκπρόσωπο το Canadian Museum of History στην Οττάβα – Gatineau.
Η αφετηρία θα γίνει από το Μουσείο Point a Calliere, Montreal Archaelogy and History Complex στο Μόντρεαλ (12 Δεκέμβρη 2014 έως 26 Απρίλη 2015) και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οττάβα (5 Ιουνίου έως 12 Οκτωβρίου 2015). Στις ΗΠΑ θα φιλοξενηθεί στο Field Museum στο Σικάγο (24 Νοέμβρη 2015- 10 Απριλίου 2016) και στο National Geographic στην Ουάσινγκτον (26 Μαΐου 2016 – 9 Οκτώβρη 2016).
Κεντρικός θεματικός άξονας είναι οι Έλληνες ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα, με αφετηρία τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, κεντρικό σημείο αναφοράς τον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα, ιδιαίτερη μνεία στους επώνυμους αριστοκράτες της πρώιμης εποχής του σιδήρου και καταλήγοντας σε επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και ιστορικές φυσιογνωμίες όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Το χρονολογικό πλαίσιο καλύπτει από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από το 6000 π.Χ. περίπου μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έχει ταξιδέψει ποτέ στον Καναδά και στις ΗΠΑ.
«Πρόκειται για μια μεγαλόπνοη και φιλόδοξη διοργάνωση», ανέφερε η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων κα Ελένη Κόρκα, εκπροσωπώντας τον υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα.
Στο γεγονός ότι αρκετά από τα εκθέματα προέρχονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εστίασε ο Πρέσβης του Καναδά στην Ελληνική Δημοκρατία κ. Ρόμπερ Πεκ και τόνισε πως η συγκεκριμένη έκθεση μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για να επισκεφθούν την πόλη Καναδοί τουρίστες. Εξάλλου πρόσθεσε πως το καλοκαίρι η πατρίδα του θα συνδέεται με 16 πτήσεις εβδομαδιαίως με τη Θεσσαλονίκη.
Στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τον τουρισμό αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης λέγοντας πως δημιουργούνται υποχρεώσεις από πλευράς της πόλης μας ώστε να μπορέσει να δεχτεί περισσότερους επισκέπτες και να αναδείξει την πολιτιστική της κληρονομιά. Παράλληλα ζήτησε συγνώμη από τον Πρέσβη «για τους ανεγκέφαλους συμπολίτες μας που βανδαλίζουν το μνημείο που υπάρχει στο πάρκο Καναδά (σημ. βρίσκεται στην οδό Μακένζυ Κινγκ)».
Μίλησε γενικότερα για τα αρχαία στην πόλη μας. «Κάτω από την επιφάνεια της Θεσσαλονίκης κρύβεται ένας μακραίωνος πολιτισμός», σχολίασε και πρόσθεσε πως πρέπει να δοθούν λύσεις σε θέματα όπως αυτό με τις αρχαιότητες στο σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό.
Τέλος εξέφρασε την ελπίδα η παρούσα έκθεση να ξεπεράσει αυτή που έγινε το 2011-2012 στο Λούβρο που είχε συγκεντρώσει 400.000 επισκέπτες.
Στις εννέα ενότητες της έκθεσης αναφέρθηκε από την πλευρά της η Γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δρ Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, ενώ δήλωσε πως ως αντίδωρο το Καναδικό Μουσείο Ιστορίας στην Οττάβα θα προσφέρει την έκθεση Χάιντα -που προβάλλει την τέχνη των αυτοχθόνων στον Καναδά- για να παρουσιαστεί σε ένα ελληνικό μουσείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 12 Δεκέμβρη οπότε και θα εγκαινιαστεί η έκθεση θα αρχίσει να λειτουργεί και το σχετικό applicaton για android και iphone με δυνατότητα για τον χρήστη να δει εκθέματα, να πραγματοποιήσει διαδραστικές δράσεις, αλλά και να συμβουλευτεί χάρτες.
Για τα ορυχεία χρυσού
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του πάνω στο θέμα λειτουργίας ορυχείων Χρυσού από Καναδέζικη εταιρεία ο κ. Ρόμπερ Πεκ τόνισε πως «ο χρυσός υπήρχε στην περιοχή της Μακεδονίας πριν πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση του Καναδά αναμένει από κάθε εταιρεία της που λειτουργεί στο εξωτερικό να σέβεται τους νόμους της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται. Κατά τη γνώμη μου μπορεί να συνυπάρξει η προστασία του περιβάλλοντος με την εκμετάλλευση ορυχείων χρυσού, ειδικά αυτή την εποχή που η Ελλάδα έχει ανάγκη τις θέσεις εργασίας».
Σε ερώτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα τόνισε πως ελπίζει να βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Η Ολυμπιάδα στην Αμφίπολη;
Την εκτίμησή του ότι στον τάφο της Αμφίπολης βρίσκεται θαμμένη η Ολυμπιάδα έκανε ο αρχαιολόγος και επιμελητής Δυτικών Πολιτισμών στο καναδικό Μουσείο Ιστορίας της Οτάβας Τέρενς Κλαρκ λίγο πριν την έναρξη της παρουσίασης για την έκθεση “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great”. «Aν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα μάντευα ότι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, καθώς υπάρχουν αρκετές ενδείξεις στην κατεύθυνση αυτή», σημείωσε.
Είπε πως και μόνο αυτά που έχουν βρεθεί ως τώρα είναι εξαιρετικά.
«Αυτό καθεαυτό το μνημείο είναι πολύ σημαντικό, ασχέτως με ποιο κομμάτι της ιστορίας θα συνδεθεί τελικά», δήλωσε και πρόσθεσε πως κάτι σπουδαίο υπάρχει πίσω από την τέταρτη είσοδο.