Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο

Τη θλίψη και την οργή τους εξέφρασαν, με ανακοίνωσή τους, τα μέλη του προεδρείου της συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το ασπρόμαυρο γκράφιτι στο κτίριο του Πολυτεχνείου, από την πλευρά της οδού Στουρνάρη.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το εκτεταμένο γκράφιτι στους τοίχους του ιστορικού κτιρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας, η εισαγγελικής έρευνα θα αναζητήσει τους υπαιτίους για την διάπραξη του, πλημμεληματικού βαθμού, αδικήματος της «διακεκριμένης φθοράς σε αντικείμενο που χρησιμεύει για κοινό όφελος».

Νωρίτερα, τη θλίψη και την οργή τους εξέφρασαν, με ανακοίνωσή τους, τα μέλη του προεδρείου της συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ για «τους πρόσφατους βανδαλισμούς στο ιστορικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας».

Εδώ και λίγες ημέρες οι εξωτερικοί τοίχοι του κεντρικού κτιρίου του Πολυτεχνείου είναι καλυμμένοι με ένα τεράστιο ασπρόμαυρο γκράφιτι.

«Οι βανδαλισμοί των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων τείνουν να γίνουν δυστυχώς μέρος της καθημερινότητάς τους. Η θλιβερή εικόνα του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ αποτελεί την αποκορύφωση των απαράδεκτων αυτών πράξεων» τονίζει η ανακοίνωση.

«Οι δράστες βεβήλωσαν ένα ιστορικό κτίριο, μνημείο της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και των δημοκρατικών αγώνων αυτού του τόπου. Δείχνοντας έλλειψη πολιτισμού και σεβασμού στην Ιστορία, πλήττουν με τις πράξεις τους ηθελημένα και συνειδητά το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η μαύρη και αποκρουστική εικόνα του κτιρίου των οδών Πατησίων και Στουρνάρη βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματική εικόνα του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου, το οποίο, παρά τα πενιχρά μέσα που του διαθέτει η Πολιτεία, αναδεικνύει την αριστεία, παρέχει ανταγωνιστική εκπαίδευση στους φοιτητές του και διακρίνεται για την έρευνά του» συμπληρώνει η ανακοίνωση της συνόδου πρυτάνεων.

Επίσης, οι πρυτάνεις υπενθυμίζουν τις προτάσεις τους για τα θέματα προστασίας των ΑΕΙ. «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει επανειλημμένα επισημάνει στην Πολιτεία το θέμα της φύλαξης των Πανεπιστημίων τα οποία, με τις συνεχείς μειώσεις στους τακτικούς προϋπολογισμούς τους και την υποστελέχωσή τους σε διοικητικό προσωπικό μέσω της διαθεσιμότητας και όχι μόνο, είναι ανήμπορα να αντιδράσουν» αναφέρει.

«Η Σύνοδος, μέσω των αποφάσεών της, έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων των Πανεπιστημίων. Καλούμε τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων να ανταποκριθεί σε αυτές. Ελπίζουμε στην ανταπόκριση του πρωθυπουργού -απόφοιτου του ΕΜΠ- καθώς και του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού Θρησκευμάτων -ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ- ώστε να αποτραπεί η πολύμορφη υποβάθμιση που υφίστανται τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια» σημειώνουν οι πρυτάνεις στην ανακοίνωση τους» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το θέμα του γκράφιτι έφτασε μέχρι και τη Βουλή, με ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Θεόδωρου Φορτσάκη, που επαναφέρει το ζήτημα της αποτελεσματικής φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων.

Εξάλλου ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το γκράφιτι στο κτίριο του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο απεικόνισε την κρίση στη χώρα, στην πόλη, στην οδό Στουρνάρη. Η σκοτεινιά του αναδύεται από το ζοφερό μικροκλίμα της περιοχής.

Ταυτοχρόνως, το γκράφιτι κατέλαβε επιθετικά το ΕΜΠ και βανδάλισε το αρχιτεκτονικό μνημείο. Αλλοίωσε όχι μόνο τη μορφολογία του, αλλά και την ιστορική του φυσιογνωμία. Επιπλέον έφθειρε τα μάρμαρα, ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, στενά συνδεδεμένο με την ευρύτερη περιοχή, μέσω του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του κεντρικού του κτιρίου, ανησυχεί για την κλιμακούμενη αποσάθρωση του αστικού ιστού και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για αναβάθμιση μαζί με όλους τους θεσμικούς φορείς και τις κοινωνικές συλλογικότητες. Και ασφαλώς θα διαθέσει στο ΕΜΠ την τεχνογνωσία των συντηρητών του για την αποκατάσταση των μαρμάρινων στοιχείων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ