Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ημέρα Γαλλοφωνίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με προβολές γαλλόφωνων ταινιών

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ημέρα Γαλλοφωνίας η σημερινή για το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –Εικόνες του 21ου Αιώνα. Στο πλαίσιό της θα προβληθούν οι γαλλόφωνες ταινίες «Μόνες με τις ιστορίες μας» του Χούμπερτ Ζάουπερ(Ολύμπιον, 13.00), στο έργο του οποίου πραγματοποιεί αφιέρωμα η φετινή διοργάνωση, «Το καταφύγιο» του Φερνάν Μελγκάρ (Ολύμπιον, 15.45), «Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Έρσης Σωτηροπούλου» του Νικολά Oτεμάν (Τώνια Μαρκετάκη, 17.30) και «Η αυτοκρατορία των οσμών» του Κιμ Νουέν (Φρίντα Λιάππα, 18.00).

Η ταινία του Χούμπερτ Ζάουπερ «Μόνες με τις ιστορίες μας» αναφέρεται στη βία που υφίστανται στη Γαλλία, μία στις δέκα γυναίκες από το σύντροφό τους.

Οι τρεις ηρωίδες, η Αριέλ, η Κριστίν και η Μισέλ, αφηγούνται τα όσα δεν είπαν ποτέ στους οικείους κι αγαπημένους τους, για να μας βοηθήσουν να δούμε・ για να κάνουν τα αόρατα ορατά.

Στη βραβευμένη ταινία του Φερνάν Μελγκάρ, θα γίνουμε μάρτυρες του δύσκολου έργου της «ταξινόμησης των φτωχών», αναφορικά με το πώς επιλέγεται η είσοδος σε ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για αστέγους στη Λωζάννη. Ακόμα κι αν το καταφύγιο μπορεί να στεγάσει 100 ανθρώπους, μόνο 50 είναι οι «επίλεκτοι» στους οποίους θα επιτραπεί η είσοδος και θα δοθεί ένα ζεστό γεύμα κι ένα κρεβάτι. Οι υπόλοιποι γνωρίζουν πως η νύχτα θα είναι ατελείωτη…

Στο δικό του ντοκιμαντέρ ο Νικολά Oτεμάν κάνει ένα σχόλιο πάνω στις ελληνικές και ευρωπαϊκές ταυτότητες, μέσα από τα λόγια, την τέχνη, τις αναμνήσεις, αλλά και τους περιπάτους τριών διάσημων Ελλήνων συγγραφέων: του Χρήστου Χρυσόπουλου, του Πέτρου Μάρκαρη και της Έρσης Σωτηροπούλου. Ο καθένας τους μιλά για τη δική του γενιά και την ιστορία όπως τη βίωσε. Πίσω από τις λέξεις, οι συγγραφείς μάς δείχνουν την επείγουσα ανάγκη για ενοποίηση ενός τοπίου που μοιάζει παράταιρο, ταραγμένο και ρευστό.

Τέλος, στην « Αυτοκρατορία των οσμών» οι κεντρικές αφηγήσεις μάς ταξιδεύουν στον κόσμο των οσμών. Πολλές από αυτές διακρίνονται από σασπένς, ρίσκο που αψηφά το θάνατο και/ή από την τρέλα ενός ταξιδιού/μιας αναζήτησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ημέρα Γαλλοφωνίας – TV5 Monde, γίνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το TV5 Monde.

Ένα «ζωντανό ντοκιμαντέρ»

Μια αλλιώτικη κινηματογραφική εμπειρία έζησαν το βράδυ τις Κυριακής όσοι βρέθηκαν στο κατάμεστο Ολύμπιον. Εκεί πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Μέτρο Πάντων / The Measure of All Things», σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η ομώνυμη ταινία του Σαμ Γκριν προβλήθηκε με τον σκηνοθέτη να κάνει παράλληλη αφήγηση επί σκηνής, καθώς και με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την εξαμελή ορχήστρα yMusic (που έπαιξε μια μίξη κλασικής και ποπ μουσικής). Ο αμερικανός δημιουργός (σημ. ήταν υποψήφιος το 2004 για Όσκαρ με το ντοκιμαντέρ του The Weather Underground) αποκαλεί το συγκεκριμένο είδος δράσης «ζωντανό ντοκιμαντέρ». Κάτι που βρίσκεται

ανάμεσα στην performance, τον κινηματογράφο και τη διάλεξη, όπως εξηγεί.

Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν για έργα του πχ στο The Love Song of R. Buckminster Fuller, με μουσική από το συγκρότημα Yo La Tengo.

Στο «Μέτρο Πάντων» ο δημιουργός έχοντας ως έμπνευση το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, την γνωστή εκδοτική σειρά που άρχισε να κυκλοφορεί το 1955 με πρωτοβουλία μιας εταιρίας παρασκευής μπίρας, παρουσίασε στοιχεία από τις ζωές διαφόρων κατόχων ρεκόρ.

Από τον πιο ψηλό άνδρα στον κόσμο, που έχει ύψος 2.36 μ. και κατάγεται από τη Μογγολία, μέχρι τον γηραιότερο ζωντανό οργανισμό στη γη (ένα 5.000 ετών πεύκο στη Νότια Καλιφόρνια), και από τον άνθρωπο που χτυπήθηκε τις περισσότερες φορές (επτά) από κεραυνό και επέζησε, μέχρι τη γυναίκα με τα μακρύτερα νύχια.

Πώς είναι άραγε να βρίσκεσαι στο πιο ήσυχο μέρος στον κόσμο; Ή τι έκανε έναν Κινέζο να σταματήσει να λέει τα ψηφία του αριθμού «π». Και ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα των βιβλίων Γκίνες;

Η ταινία του Σαμ Γκριν προβληματίζει, συγκινεί και δείχνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να πετύχει πολλά, αρκεί να το θελήσει (ίσως και αν έχει και την τύχη με το μέρος του).

Δείτε σήμερα

-Στις 15:00 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου «Φασισμός Α.Ε.». O δημιουργός σε αυτό συνεχίζει στα βήματα του Debtocracy και του Catastroika, όπου περιέγραψε τα αίτια της κρίσης χρέους, τις επιπτώσεις του μνημονίου, την κατάλυση της δημοκρατίας και το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας.

-Στο Οppression της Μυρτώς Συμεωνίδου και του Νίκου Πανιεράκη που θα προβληθεί στις 20.30 στη Φρίντα Λιάππα παρουσιάζονται μερικά μόνο από τα εκατοντάδες περιστατικά που δείχνουν ότι ένα από τα θύματα της κρίσης στην Ελλάδα είναι η ελευθεροτυπία.

-«Η μεγάλη κομμουνιστική ληστεία» του Αλεξάντρου Σόλομον προβάλλεται στις 13.00 στον Παύλο Ζάννα με θέμα τη ληστεία που έγινε στην Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας το 1959.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ