Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Παράδοξη Πατρίδα» και «Βιρούνγκα» νικητές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Περισσότεροι από 50.000 θεατές τίμησαν τη φετινή διοργάνωση

ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η «Παράδοξη Πατρίδα» του Νίκου Ασλανίδη, και το «Βιρούνγκα» του Ορλάντο φον Άινζιντελ, κέρδισαν τα βραβεία κοινού για ελληνική και ξένη ταινία αντίστοιχα, το βράδυ του Σαββάτου στο Ολύμπιον, στην τελετή λήξης του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Μάλιστα το «Βιρούνγκα» κέρδισε και το βραβείο της WWF.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο για την «Παράδοξη Πατρίδα» ο κ. Ασλανίδης είπε πως η ομάδα του αποτελούνταν κυρίως από απολυμένους της ΕΡΤ και έκαναν αυτό το ντοκιμαντέρ σε μια προσπάθεια καταγραφής της ιστορικής μνήμης του τόπου.Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία ενός άνδρα, του Στάθη, του οποίου η οικογένεια δολοφονήθηκε από τους Ναζί.

Αντίστοιχα ο δημιουργός της ταινίας «Βιρούνγκα» Ορλάντο φον Άινζιντελ σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στην τελετή τόνισε μεταξύ άλλων: «Η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ ήταν ένα δύσκολο, επικίνδυνο και συχνά πολύ τρομακτικό ταξίδι. Η σκέψη μας βρίσκεται στους γενναίους φύλακες του πάρκου Βιρούνγκα, που ήταν τόσο γενναιόδωροι, επιτρέποντάς μας να μοιραστούμε μαζί τους τη δουλειά που κάνουν, η οποία θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους. Όσα συμβαίνουν στο πάρκο Βιρούνγκα, πιστεύουμε ειλικρινά ότι έχουν επιπτώσεις σε όλη την ανθρωπότητα. Οφείλουμε να προστατέψουμε τους τελευταίους ορεσίβιους γορίλες του πλανήτη και δεν πρέπει να αφήσουμε μνημεία παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς όπως το πάρκο Βιρούνγκα να πέσουν θύματα των συμφερόντων πετρελαϊκών εταιρειών. Ελπίζουμε ότι χάρη σε αυτό το βραβείο η ταινία να συνεχίζει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί το κοινό για τη μάχη που εκτυλίσσεται στη Βιρούνγκα».

Να αναφέρουμε πως το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί έναν δασοφύλακα που φροντίζει τους γορίλες, τον υπεύθυνο του πάρκου και μία νεαρή δημοσιογράφο. Ο εμφύλιος πόλεμος απειλεί την ηρεμία του πάρκου, ενώ μία ξένη πετρελαϊκή εταιρεία θέλει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου που υπάρχουν στη λίμνη του πάρκου.

Για ντοκιμαντέρ κάτω των 45 λεπτών βραβεία κοινού Fischer της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έλαβαν η ελληνική ταινία «Ολυμπία», σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ψυλλάκη (Αναφέρεται στην ιστορία μιας 33χρονης που, όντας έγκυος 3 μηνών, μαθαίνει ότι έχει καρκίνο. Αποφασίζει να κρατήσει το παιδί και η ταινία παρακολουθεί τέσσερις ημέρες από τη ζωή της), και η ξένη «Φλόγα» των Dress Code - Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ, από ΗΠΑ και Βουλγαρία(στην οποία οι δημιουργοί προσπαθούν να βρουν τους λόγους πίσω από την απόφαση ενός 37χρονου να αυτοπυρποληθεί).

Περισσότεροι από 50.000 θεατές

Ανοίγοντας τη βραδιά ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκη κ. Εϊπίδης μίλησε για τη δυναμική πορεία του θεσμού, «Παρά τις αντιξοότητες της εποχής και τις δεινές οικονομικές συνθήκες». Είπε πως στις αίθουσες ήρθαν –περισσότεροι από 50.000 θεατές, ενώ για να τιμήσει την έναρξη μιας νέας συνεργασίας με τη ΔΕΘ, για τη στήριξη της Αγοράς του Φεστιβάλ, έδωσε τιμητικό βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη το οποίο παρέλαβε ο πρόεδρός της κ. Αναστάσιος Τζήκας.

Ο τελευταίος είπε ότι από την πλευρά τους θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για νέες συνεργασίες με φορείς, «γιατί το Φεστιβάλ κάνει μια εξαιρετική δουλειά και πρέπει να το βοηθήσουμε όλοι».

Τα υπόλοιπα βραβεία

Βραβεία FIPRESCI

α) «Αρκαδία χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή (Ελληνική)

β) «Κάθε πρόσωπο έχει όνομα» του Μάγκνους Γκέρτεν (Ξένη)

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας

«Ασήμι στο νερό, αυτοπορτρέτο της Συρίας» των Οσάμα Μοχάμεντ και Ουϊάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν (Γαλλία-Συρία).

Βραβείο WWF

«Βιρούνγκα» του Ορλάντο φον Άινζιντελ

Βραβείο Docs in Progress

«Ο πιο μακρύς δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου (μεταφράζεται σε 15.000 ευρώ σε υπηρεσίες)

Βραβείο EDN

Στον Caspar Sonnen, new media coordinator του IDFA και επιμελητή του DocLab του IDFA (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ).

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 27 Μαρτίου 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ