Συναυλία θα πραγματοποιήσει το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής του ΑΠΘ το Σάββατο 28/3 και ώρα 21.00 στην Αίθουσα ΣΟΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ - αίθουσα δοκιμών Κ.Ο.Θ. (πρώην ΠΑΛΛΑΣ - Λεωφόρος Νίκης 73) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τίτλος της; «Όπερα και ψυχανάλυση».
Σε μια συναυλία που δοκιμάζει με ακραίο τρόπο τα όρια της ανθρώπινης φωνής, η σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη και ο συνθέτης Ιωσήφ Βαλέτ στο πιάνο παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με σκηνές και άριες από το “Κάστρο του Κυανοπώγωνα” του Μπάρτοκ, τους “Πόθους του Εγώ” του Βαλέτ, τις όπερες “Ο Νίξον στην Κίνα” του Άνταμς και “Τα Μυστήρια του Μακάβριου” του Λίγκετι. Ιδιαίτερη στιγμή του προγράμματος η “Σεκουέντσα ΙΙΙ” για σόλο φωνή του Μπέριο.
Συμμετέχει ο βαρύτονος Λευτέρης Χασανίδης.
BÉLA BARTÓK (1881 – 1945)
Έκτη πόρτα από την όπερα «Το κάστρο του Κυανοπώγωνα»
ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΕΤ (1968)
«Οι πόθοι του Εγώ» (οι άριες από τη μονόπρακτη όπερα «Ego»)
JOHN ADAMS (1947)
This is prophetic, από την όπερα «Ο Νίξον στην Κίνα»
PHILIP GLASS (1937)
Αποσπάσματα από τη σουίτα για σόλο πιάνο «Ο Ορφέας στην κρεβατοκάμαρα» (αρ. 2 και 7, σε μεταγραφή P. Barnes)
LUCIANO BERIO (1925 – 2003) Sequenza III για φωνή
GYÖRGY LIGETI (1923 – 2006)«Μυστήρια του Μακάβριου» (τρεις άριες από την όπερα «Le Grand Macabre»)
Το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής
Tο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής (Contemporary Music Lab) ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 από τον καθηγητή σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Μιχάλης Λαπιδάκη. Όπως αναφέρεται στο ιδρυτικό του καταστατικό, Tο Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής (Ε.Σ.Μ.) ιδρύθηκε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με σκοπό την εξυπηρέτηση ερευνητικών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών ανάγκων του Τμήματος και ιδίως της Κατεύθυνσης Σύνθεσης σε Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό επίπεδο. Παράλληλα όμως στόχος του Ε.Σ.Μ. είναι να υπερβεί τα ακαδημαϊκά όρια της αποστολής του και να φέρει τη σύγχρονη μουσική, δηλαδή, τη μουσική του 20ού και του 21ου αιώνα, στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Το Ε.Σ.Μ. τα τελευταία δύο χρόνια, συνεργαζόμενο, κατά κύριο λόγο, με το dissonArt ensemble έχει διοργανώσει δέκα συναυλίες σύγχρονης μουσικής σε χώρους όπως η αίθουσα δοκιμών της Κ.Ο.Θ. “Σόλων Μιχαηλίδης”, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πολιτιστικό Ίδρυμα, έχει συμμετάσχει στα Εργαστήρια Σύνθεσης στο Μ.Μ.Θ. και έχει διοργανώσει σεμινάρια σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού στο Τ.Μ.Σ. Έχει παρουσιάσει τη μουσική σημαντικών συνθετών της εποχής μας για πρώτη φορά στην Θεσαλονίκη όπως μεταξύ άλλων Γιώργο Απέργη, Salvattore Sciarrino και Morton Fledman. Από το 2011 η Music Foundation Ernst von Siemens χρηματοδοτεί το έργο «Εκπαιδευτικές δραστηριότητες έρευνας, ερμηνείας και εκτέλεσης σύγχρονης μουσικής» του Εργαστηρίου Σύγχρονης Μουσικής.