Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Το ΚΘΒΕ δεν είναι οικονομικό ναυάγιο»

Ανέφερε χθες ο Γιάννης Βούρος παρουσιάζοντας τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει και τον προγραμματισμό μέχρι και τις αρχές του 2016

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Το ΚΘΒΕ δεν είναι οικονομικό ναυάγιο. Θέλει απλώς την επιχορήγηση στην ώρα του», σημείωσε μεταξύ άλλων χθες ο διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Γιάννης Βούρος παρουσιάζοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ενώ μίλησε και για τον προγραμματισμό μέχρι και τις αρχές του 2016.

Η χρονιά που φεύγει, σύμφωνα με τα όσα είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, είναι κερδοφόρα. Τα έσοδα από τα εισιτήρια είναι 743.140 ευρώ. Σημειώθηκε μια αύξηση κατά 60%», σημείωσε ο ίδιος. Και πρόσθεσε πως η σκηνή που συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο ήταν στη Μονή Λαζαριστών. Ανέφερε πως το Κρατικό Θέατρο μπορεί να επιβιώσει με την επιχορήγησή των 5.800.000 ευρώ, αρκεί αυτή να έρχεται στην ώρα της.

Αναφερόμενος στα χρέη που έχει το ΚΘΒΕ είπε πως είναι 6,5 εκ. ευρώ. Τα 2,5 εκατ. ευρώ ήταν προς το ΙΚΑ με το οποίο έγινε πλέον νέα ρύθμιση, 1,2 εκατ. ήταν της Όπερας, 800 χιλ. είναι του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα Δημήτρια και 1,1 εκατ. ευρώ η επιστροφή του ΦΠΑ. «Απομένει λοιπόν 1 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η περίφημη μαύρη τρύπα του ΚΘΒΕ...», τόνισε.

Το «μικρό ατόπημα» του Σκουρολιάκου

Χαρακτήρισε «μικρό ατόπημα» την αναφορά του κ. Σκουρολιάκου σχετικά με κάποιες παραγωγές που δεν είναι δυνατόν να αποσβέσουν το κόστος παραγωγής. «Ευτυχώς, απαντήθηκε από τον ίδιο τον υπουργό ότι με βάση το νόμο δεν έχει καμία υποχρέωση το ΚΘΒΕ να αποσβένει τις παραγωγές που προγραμματίζει και υλοποιεί. Άλλωστε, σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήταν επιχορηγούμενο, δεν θα έμπαινε στη λογική να έχει μέση τιμή εισιτηρίου 9,70 ευρώ, και βεβαίως έτσι δεν θα υλοποιείτο και το πρόγραμμα ενός υπουργείου που θέλει ένα κρατικό θέατρο να παράγει τέτοια θεάματα που δεν είναι εύκολο να παρουσιαστούν από ιδιωτικούς θιάσους. Αυτός είναι ο προορισμός ενός κρατικού θεάτρου» συμπλήρωσε ο κ. Βούρος.

Να γίνει έλεγχος

«Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς» σημείωσε, και αναφέρθηκε σε δημόσιες τοποθετήσεις περί οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων σε δημόσιους φορείς. «Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνονται, δίνει την εντύπωση ότι όλοι όσοι έχουμε κάποια θέση στη δημόσια διοίκηση, είμαστε εν δυνάμει κλέφτες, απατεώνες, διεφθαρμένοι» είπε και κάλεσε τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και όποιον άλλον αρμόδιο εμπλέκεται στον έλεγχο του δημοσίου χρήματος να κάνει έλεγχο στο Κρατικό Θέατρο από 1/6/2013 μέχρι και σήμερα. Περίοδο δηλαδή που είναι ο ίδιος στην καλλιτεχνική διεύθυνση.

«Όμως έωλες εκφράσεις που μεταφράζονται κατά το δοκούν, για τη δική μου θητεία δεν γίνονται δεκτές» συμπλήρωσε.

«Η αλήθεια υπάρχει. Το ψέμα πρέπει να εφευρεθεί», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως ο απολογισμός της χρονιάς που έφυγε είναι εγκεκριμένος και ψηφισμένος. Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει σύντομα ένα ΔΣ στο Θέατρο.

Ποιοι οι στόχοι

«Λίγες σκηνές και μικρά θέατρα ή ένα ΚΘΒΕ με έργα και παραγωγές που δε βλέπει κάποιος στους ιδιωτικούς θιάσους; Χρέος δικό μου είναι να υπηρετήσω αυτό που λέει ο νόμος: παραγωγές που ο πολίτης δεν μπορεί να δει σε ιδιωτικούς θιάσους» δήλωσε επαναλαμβάνοντας την πρόταση που κατέθεσε στον υπουργό και στη γ.σ. των εργαζομένων. Υποστήριξε ότι όλες οι σκηνές πρέπει να μείνουν στο ΚΘΒΕ, αλλά τόνισε ότι θα ήταν ευχής έργον το ετήσιο ενοίκιο των 125.000 ευρώ στους Λαζαριστές και τα 18.000 ευρώ μηνιαίο ενοίκιο στην ΕΜΣ να μπουν σε άλλο κωδικό και να πληρώνονται απευθείας από την πολιτεία.

Τέλος, έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής του εσωτερικού κανονισμού, ώστε να μπορεί το ΚΘΒΕ να εξοικονομεί δαπάνες προσλαμβάνοντας το απαραίτητο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ (καθαρίστριες, φύλαξη).

Τέσσερις παραγωγές και ένα φεστιβάλ το καλοκαίρι

Τέσσερις παραγωγές και ένα φεστιβάλ περιλαμβάνονται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμού του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα θα δούμε:

-την «Ιφιγένεια στην χώρα των Ταύρων», σε μετάφραση –σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (έναρξη από το Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη 8, 9 &10 Ιουλίου- και στην Επίδαυρο 7 & 8 Αυγούστου),

-την «Απολογία Σωκράτους- με τη δύση του ήλιου» στα αρχαία ελληνικά (με υπέρτιτλους) σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα με έναρξη από 25/6 στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, και με την υποστήριξη του Σωματείου «Διάζωμα»,

-από 24/6 στο Θέατρο Δάσους το έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος», που γράφτηκε από τον Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή στα 1843, αμέσως μετά το «μνημόνιο» με τους δανειστές εκείνης της εποχής. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλατζόπουλος και πρωταγωνιστούν: Αστέρης Πελτέκης, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Τάσος Πεζιρκιανίδης.

-«Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα» για δεύτερη χρονιά, σε ανοιχτούς χώρους της πόλης και σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσιακμάκη.

-και το «1ο Φεστιβάλ Δάσους» από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου με θέατρο, μουσική και χορό.

Δέκα παραγωγές το χειμώνα

Για το χειμώνα προβλέπονται δέκα παραγωγές. Ανάμεσά τους «Ο Γλάρος» που θα είναι η εναρκτήρια πρεμιέρα στο Θέατρο της ΕΜΣ στις 28/10 και θα συνεχίσει κανονικά την πορεία του (σημ. παίχθηκε μόνο για μία παράσταση και οι υπόλοιπες ακυρώθηκαν λόγω των κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν ηθοποιοί του ΚΘΒΕ). Επίσης με το Κλιμάκιο θα περιοδεύσει η παράσταση «Ωχ τα νεφρά μου» που είδαμε πριν λίγους μήνες στη Μικρή Σκηνή της Μονής Λαζαριστών, ενώ στις παραστάσεις για το 2015-2016 εντάσσεται και ο «Κάτω Παρθενώνας» (από 30/10) που μετατοπίστηκε χρονικά (ήταν να ανεβεί στο πρώτο εξάμηνο του 2015).

Από τις καλοκαιρινές παραγωγές, το έργο «Του κουτρούλη ο γάμος» θα συνεχιστεί και σε κλειστή σκηνή, στη Μονή Λαζαριστών από 2/10.

Στην παιδική σκηνή, στο Βασιλικό Θέατρο θα ανεβεί από 11/10 «Ο μυστικός κήπος» της Φράνσις Χόντγκσον Μαρνέτ σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη, και από τις 6/11 στο ίδιοι θέατρο θα παρουσιαστεί «Ο αυτόχειρας» του Νικολάι Έντμαν σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Και τα δύο έργα ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

Από τις 29/1/2016 θα παρουσιαστεί ο «Βόϊτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Στην ΕΜΣ, μετά το «Γλάρο» τη “σκυτάλη” θα πάρει ο «Μάκμπεθ» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δημητριάδη (από 22/1/2016).

Στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών θα ανεβεί το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road» σε διασκευή- σκηνοθεσία Στέλιου Χατζηαδαμίδη (από 9/10). Και στη Μικρή Σκηνή μετά τον «Κάτω Παρθενώνα», θα φιλοξενήσει από 18/12 το έργο «Σωτηρία Μπέλου – Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτσισσας» σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου.

Ακόμη θα συνεχιστούν οι θεματικές εκδηλώσεις Big Days με αφιερώματα σε συγγραφείς των οποίων τα έργα περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το «Θέατρο κατ’ οίκον». Στους στόχους του ΚΘΒΕ είναι να υλοποιηθεί η Ακαδημία Αρχαίου Δράματος για την Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη και ο Διαγωνισμός συγγραφής θεατρικού έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ