Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πολιτιστική γειτονιά με σεμινάριο κινηματογράφου – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Μία ακόμη κυψέλη πολιτισμού προστίθεται στην «Πολιτιστική Γειτονιά» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Μία ακόμη κυψέλη πολιτισμού και καλλιτεχνικής έκφρασης προστίθεται στην «Πολιτιστική Γειτονιά» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Πρόκειται για τα σεμινάρια κινηματογράφου, που αρχίζουν τον Φεβρουάριο και θα εισάγουν τους συμμετέχοντες στο μαγικό κόσμο της έβδομης τέχνης με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος να παραχθεί μία ταινία!

Το σεμινάριο έχει σκοπό να εισάγει τους ενδιαφερόμενους στη θεωρία, στην ιστορία, στην αισθητική και την τεχνική του κινηματογράφου. Με παραγωγικό τρόπο θα συνδυαστούν τόσο το θεωρητικό όσο και το τεχνικό μέρος αυτής της τέχνης, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να εφαρμόσουν τη θεωρία στην πράξη σε μια δική τους ταινία. Η κινηματογραφική αυτή παραγωγή θα προβληθεί σε ειδική τελετή και θα προωθηθεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Ο εμπλουτισμός των δράσεων και των εργαστηρίων της «Πολιτιστικής Γειτονιάς» υλοποιεί στην πράξη τη φιλοδοξία της δημοτικής αρχής, η οποία, όπως δηλώνουν ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης, είναι ο χώρος να μετατραπεί σε κοιτίδα καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας και εκπαίδευσης.

Τα μαθήματα

Τα μαθήματα θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο με την ολοκλήρωση της ταινίας. Θα διδάξουν η Αναστασία Χριστοφορίδου, σκηνοθέτης-μοντέρ και ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα προβάλλονται αποσπάσματα ελληνικών και ξένων ταινιών. Οι ταινίες θα αναλύονται ως παραδείγματα των θεωρητικών και τεχνικών θεμάτων που θα συζητούνται σε κάθε συνεδρία. Οι συμμετέχοντες θα συζητούν και θα αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους για να εξασκηθούν τόσο στην ανάλυση όσο και στη σύνθεση της κινηματογραφικής τέχνης.

Παράλληλα, θα γίνεται πρακτική άσκηση των θεωρητικών γνώσεων με τη συμμετοχή όλων και με τη διακριτική παρακολούθηση των διδασκόντων. Στο τέλος, θα παραχθεί μία ταινία, με την ισότιμη συμμετοχή όλων όσοι παρακολούθησαν το σεμινάριο. Όλοι θα εξασκηθούν στη χρήση της κάμερας και στο μοντάζ, όπως και στη συγγραφή του σεναρίου και τη σκηνοθεσία της ταινίας.

Η ύλη των μαθημάτων αφορά την ιστορία του κινηματογράφου, την αισθητική, το σενάριο, τη σκηνοθεσία, την κατεύθυνση των ηθοποιών, τη χρήση της κάμερας και του φωτισμού, τον ήχο, το μοντάζ και την παραγωγή της ταινίας.

Τα μαθήματα θα είναι τρίωρης διάρκειας και θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα στην «Πολιτιστική Γειτονιά». Πέντε θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους δημότες-κατοίκους Θεσσαλονίκης, με δωρεάν συμμετοχή. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης στο τέλος του σεμιναρίου.

Τμήματα και εργαστήρια

Να σημειωθεί ότι στην Πολιτιστική Γειτονιά, που αναπτύσσεται κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών της Θεσσαλονίκης μεταξύ των οδών Ακρίτα, Ελπίδος, Μετεώρων και Αλ. Παπαδοπούλου, στο πάρκο «Ελπίδος» στις Συκιές, χώρος που αναπλάστηκε με σεβασμό στην αρχιτεκτονική παράδοση και την ιστορία, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διευρυμένος κύκλος δραστηριοτήτων και δράσεων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει εκπονήσει η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών για την περίοδο Οκτώβριος 2015-Ιούνιος 2016, λειτουργούν ήδη 13 τμήματα-εργαστήρια, στα οποία διδάσκουν ειδικοί καλλιτέχνες και άνθρωποι των τεχνών. Συγκεκριμένα λειτουργούν τα εξής τμήματα-εργαστήρια:

• Αγιογραφία ενηλίκων,

• Κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά για ενήλικες,

• Ψηφιακή φωτογραφία για ενήλικες και μαθητές 3ης Γυμνασίου και Λυκείου,

• Κεραμική-αγγειοπλαστική: Τμήμα ενηλίκων και τμήμα για παιδιά νήπια και Α΄ Δημοτικού,

• Θεατρικά εργαστήρια ενηλίκων,

• Προετοιμασία για δραματικές σχολές,

• Κατασκευή παραδοσιακών μουσικών οργάνων για ενήλικες,

• Σκίτσο για ενήλικες και μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου,

• Γκράφιτι για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου,

• Εισαγωγή στην κηποτεχνική για μαθητές και ενηλίκους,

• Ζωγραφική ενηλίκων με μικρή οικονομική συνεισφορά,

• Κατασκευή κοσμημάτων για ενήλικες

• Πρώτες Βοήθειες και Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών: Μαθήματα και εκπαίδευση από την ΕΔΟΜΑΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαλκίδα: Την ξυλοκόπησε με μπουνιές και κλωτσιές μέσα στη μέση του δρόμου
Κάποιος περαστικός ειδοποίησε την αστυνομία και αμέσως στο σημείο έφτασαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ με αποτέλεσμα την σύλληψη του άνδρα
Χαλκίδα: Την ξυλοκόπησε με μπουνιές και κλωτσιές μέσα στη μέση του δρόμου
Κραυγή απόγνωσης στον Βόλο: «19η μέρα μετά την πλημμύρα και είμαστε βούρκος»
Σύμφωνα με την ανάρτηση Βολιώτισσας, η περιοχή είναι ακόμη σαν «βούρκος» και δεν μπορούν να βγουν έξω από τα σπίτια τους
Κραυγή απόγνωσης στον Βόλο: «19η μέρα μετά την πλημμύρα και είμαστε βούρκος»