Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

13η ΔΕΒΘ: Ξεκίνησε η «γιορτή» βιβλίου της Θεσσαλονίκης

Για τη μελλοντική αποκλειστική διοργάνωσή της από την πόλη μας αναφέρθηκαν φορείς που την εγκαινίασαν ενώ η Περιφέρεια ανακοίνωσε πως διασφάλισε τη χρηματοδότησή της μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020)

Σε πρωτεύουσα του βιβλίου αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη, που φιλοξενεί από σήμερα και μέχρι τις 15 Μαΐου την 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒΘ), σε μια μεγάλη «γιορτή» του πολιτισμού.

Η 13Η ΔΕΒΘ, όπου συμμετέχουν 300 εκδότες από την Ελλάδα και 20 άλλες χώρες, εγκαινιάστηκε σήμερα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία και κεντρικό θεματικό αφιέρωμα «Οι Πρόσφυγες τότε και σήμερα».

Μοναδικό σχήμα για την ανάπτυξη διαλόγου ανάμεσα στους λάτρεις του βιβλίου και τους επαγγελματίες του εκδοτικού κλάδου χαρακτήρισε τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ο υπουργός Μεταφορών και συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας, κ. Μαξίμ Σοκολόφ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Ευχαρίστησε μάλιστα την ελληνική πλευρά για τη δυνατότητα που δόθηκε στη Ρωσία να συμμετάσχει στην έκθεση ως τιμώμενη χώρα. «Χαιρετίζω τη διεξαγωγή μιας τέτοιας έκθεσης στην Ελλάδα, σε μια χώρα που συνέβαλε στον παγκόσμιο πολιτισμό, τη φιλοσοφία, την τέχνη και τη λογοτεχνία» τόνισε.

Το πού βρίσκεται σήμερα ο πολιτισμός μας και πού οδεύει καταδεικνύει η μεγάλη συμμετοχή εκδοτών, αλλά και ο πλούτος των νέων βιβλίων στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, εγκαινιάζοντας τη φετινή διοργάνωση. Μάλιστα, ο κ. Μάρδας ανέφερε πως όσο κι αν οδηγούμαστε σε όλο και μεγαλύτερη ψηφιοποίηση της οικονομίας, το βιβλίο θα είναι πάντα βιβλίο.

Σε χαιρετισμό της που αναγνώσθηκε, καθώς δεν κατάφερε να παραστεί, η υφυπουργός  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σημείωσε πως η έκθεση αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας και προσέγγισης των ανθρώπων, ενώ τόνισε πως ο τόπος μας αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμού, γνώσης και πνεύματος.

Την τεράστια πολιτιστική σημασία που έχει για όλη την Ελλάδα ο θεσμός της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Τόνισε μάλιστα πως η συμβολική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και το βιβλίο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε να τεθεί υπό την αιγίδα του δήμου. Κάλεσε δε την Πολιτεία να ξανασκεφθεί ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για την έκθεση αυτή και να θέσει τη διοργάνωσή της  σε νέα βάση, που θα επιτρέπει στους τοπικούς θεσμούς να έχουν πρωτεύοντα ρόλο. 

Για τη μελλοντική στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον θεσμό της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης, διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι η Περιφέρεια διασφάλισε τη χρηματοδότησή της μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020).

Την ευχή του την επόμενη χρονιά να μπορέσει η πόλη να διοργανώσει μια ιδιαίτερα καλή έκθεση βιβλίου, που να είναι απολύτως «παιδί» της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε από την πλευρά του ο δήμαρχος του κεντρικού δήμου, κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Τον φετινό ιδανικό συνδυασμό της Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου Θεσσαλονίκης, μιας αγαπημένης έκθεσης, όπως τη χαρακτήρισε, με μια αγαπημένη χώρα, τη Ρωσία, στον τιμώμενο ρόλο, τόνισε τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plateia-navarinou-thessaloniki-akinita
Τι αλλάζει στα στεγαστικά: Δάνεια σε νέους έως 45 ετών έως και στο 90% της αξίας του ακινήτου
Προϋποθέσεις ευκολότερης χορήγησης στεγαστικών δανείων σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων δημιουργεί το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των νοικοκυριών της...
Τι αλλάζει στα στεγαστικά: Δάνεια σε νέους έως 45 ετών έως και στο 90% της αξίας του ακινήτου
Έτοιμο στα τέλη του 2026 το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο
Τι δήλωσε στην TV100 η υπεύθυνη Διεύθυνσης της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ελιάννα Κονιάλη
Έτοιμο στα τέλη του 2026 το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο