Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δέσποινα Μπισχινιώτη: «Τα έργα του Σουρή είναι διαχρονικά και επίκαιρα»

Η ηθοποιός παίζει στο «Ελλάς, γελάς…» που από σήμερα επιστρέφει στη σκηνή

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Η βραβευμένη παράσταση «Ελλάς, γελάς…» επιστρέφει δριμύτερη για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Σοφούλη(Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη). Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 στις 21.00. Πρόκειται για μια παράσταση που απαρτίζεται από τέσσερα μονόπρακτα του Γεωργίου Σουρή. «Τα έργα του Σουρή είναι ένας παλιός καθρέφτης που αποκαλύπτει σημερινές ουλές, το πρόσωπό μας στο τότε και στο τώρα» μας είπε η ηθοποιός Δέσποινα Μπισχινιώτη. Η ίδια σχολίασε τα κακώς κείμενα της νεοελληνικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής που δεν έχουν αλλάξει από την εποχή του Σουρή, και είπε πως για να χρειάζεται μια εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπιών. Μας μίλησε για τους ρόλους που παίζει στην παράσταση, ενώ μοιράστηκε και τα όνειρά της σχετικά με το θέατρο.

 

-Επιστροφή για το «Ελλάς, γελάς». Τι θα δούμε στη σκηνή;

-Πρόκειται για μια παράσταση που περιλαμβάνει τα τέσσερα σατιρικά μονόπρακτα του Γεωργίου Σουρή «Ο Αναπαραδιάδης», «Δεν έχει τα προσόντα», «Η Επιδημία» και «Η Περιφέρεια». Ο «Της Αριστοφάνης» Γεώργιος Σουρής, σατιρικός ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και εκδότης του 19ου αιώνα, υπήρξε δημοφιλής στο ευρύ κοινό ήδη από την εποχή του,  γνωστός κυρίως από την έκδοση της έμμετρης εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Ο Ρωμηός». Τα θεατρικά έργα του Σουρή είναι γραμμένα σε έναν απολαυστικό δεκαπεντασύλλαβο ομοιοκατάληκτο στίχο και σε μια γλώσσα που συνιστά ευφυή μίξη δημοτικής και καθαρεύουσας. Το «Ελλάς, γελάς…», μέσα από την ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά του Παύλου Δανελάτου, με μουσική, χορό και κοστούμια που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο, συνδέει το χθες με το σήμερα.

4.jpg

-Η παράσταση αγκαλιάστηκε από το κοινό. Γιατί; Και τι είναι αυτό που κάνει τον Σουρή να ξεχωρίζει;

-Το «Ελλάς, γελάς…» γέμισε το θέατρο, αγαπήθηκε από τους θεατές και τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Κοινού και το βραβείο Κοστουμιών στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2018. Μετά το τέλος κάθε παράστασης, άνθρωποι όλων των ηλικιών μάς μιλάνε για το πόσο γέλασαν, αλλά και για τον προβληματισμό και τα διαφορετικά συναισθήματα που βίωσαν κατά τη διάρκεια της παράστασης. Τα έργα του Σουρή είναι διαχρονικά και άκρως επίκαιρα. Η σάτιρά τους στρέφεται κατά πάντων, εναντίον των ισχυρών πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων αλλά και εν γένει του τύπου του «Νεοέλληνα», που δρα με γνώμονα το ατομικό συμφέρον χωρίς να ενδιαφέρεται για το σύνολο. Τα κείμενα αυτά λοιπόν, καθώς δεν χαρακτηρίζονται από λαϊκιστικό πνεύμα, ασκούν σκληρή κριτική μέσω του χιούμορ σε όλους τους συνυπεύθυνους για τη ζοφερή κοινωνικοπολιτική ελληνική πραγματικότητα. Τα έργα του Σουρή είναι ένας παλιός καθρέφτης που αποκαλύπτει σημερινές ουλές, το πρόσωπό μας στο τότε και στο τώρα.

ellas.jpg

-Στο έργο περιγράφονται με κωμική ματιά η πολιτική διαφθορά και διαπλοκή καθώς και η κοινωνική και ηθική παρακμή της κοινωνίας. Τι έχει αλλάξει από τότε; Έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος;

-Τα κακώς κείμενα της νεοελληνικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής, οι πελατειακές σχέσεις, η ρουσφετολογία, η επιδίωξη του «βολέματος», η μικροαστική νοοτροπία εξακολουθούν να υφίστανται, παρά την πάροδο σχεδόν 140 χρόνων από τη συγγραφή των έργων του Σουρή. Για να «μάθει» κάποιος από τα λάθη του παρελθόντος, δεν χρειάζεται πρωτίστως να σταθεί απέναντι στον εαυτό του και σας επιλογές του; Καθώς δεν συμμερίζομαι σας αντιλήψεις περί ουσιοκρατίας και αμετάβλητων χαρακτηριστικών «εγγεγραμμένων» στο ελληνικό DNA, πιστεύω στην ανθεκτικότητα των ιζηματοποιημένων συμπεριφορών, στη δυσκολία σας αλλαγής. Για να επέλθει σας αυτή, χρειάζεται μια εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπιών, κάτι που μάλλον αποτελεί ατομική αλλά και συλλογική ευθύνη.

 

-Μιλήστε σας για τη δική σας συμμετοχή στην παράσταση…

-Στην παράσταση υποδύομαι μια μοδίστρα που έχει τον διακαή πόθο να γίνει σύζυγος δημοσίου υπαλλήλου, τη γυναίκα σας υποψήφιου βουλευτή που προωθεί την εκλογή του με κάθε τρόπο, καθώς και την ανιψιά σας πλούσιου τοκογλύφου, σας φαντασίαν ασθενούς. Τα υπόλοιπα επί σκηνής…

 

-Ποια τα επόμενα βήματά σας; Και ποια τα όνειρά σας;

-Η συμμετοχή σε μια θεατρική παράσταση πιθανόν το καλοκαίρι είναι στα σχέδιά μου. Παράλληλα, σκοπεύω να ολοκληρώσω τη διατριβή μου στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το όνειρό μου είναι να εξακολουθήσω να είμαι ενεργή στον χώρο του θεάτρου, συμμετέχοντας σε παραστάσεις που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει, που αποτελούν ξεχωριστό βίωμα τόσο για τον θεατή όσο και για τον ηθοποιό.

 

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία / Σκηνικό: Παύλος Δανελάτος, Μουσική: Κωστής Βοζίκης, Κίνηση / Χορογραφίες: Μέλπω Βασιλικού, Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης, Κοστούμια: Φαίη Αποστολίδου, Μακιγιάζ: Έφη Βότσου. Παίζουν: Διογένης Γκίκας, Βίκυ Γρηγοριάδου, Γιάννης Μαστρογεωργίου, Δέσποινα Μπισχινιώτη, Κωνσταντίνος Πετρίδης, Σταμάτης Στάμογλου. Φιλική συμμετοχή: Χρύσα Μπολλάτι, Λευτέρης Παναγιωτίδης.

 

Χρήσιμα

Παραστάσεις: 17-18, 24-25 Νοέμβρη & 1-2 Δεκέμβρη

Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00

Είσοδος: 10€ (προπώληση), 12€ (ταμείο θεάτρου), Μαθητικό/Φοιτητικό/Ανέργων/Πολυτέκνων/Ατέλειες: 8€. Προπώληση viva.gr

Πληροφορίες –κρατήσεις: 2310423925                                           

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ