Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η Παιδική Σκηνή ΚΘΒΕ στέλνει μήνυμα κατά της ξενοφοβίας

Με την παράσταση «Μια Γιορτή στου Αλ-Νουρί» που έχει πρεμιέρα αύριο στο Βασιλικό Θέατρο

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ο Τάκης Παπαδάκης με τα δύο του παιδιά φτάνουν στο κάμπινγκ που παραθερίζουν κάθε χρόνο. Αυτή τη φορά όμως, το μέρος που στήνουν τη σκηνή τους, το έχουν προλάβει κάποιοι άλλοι. Ποιοι είναι αυτοί οι ξένοι;

Πώς είναι να ζεις δίπλα στο διαφορετικό; Τελικά πόσο ίδιοι και πόσο διαφορετικοί είμαστε από τους άλλους;

Αυτά συμβαίνουν στο έργο «Μια Γιορτή στου Αλ-Νουρί» (Volker Ludwig) του Φόλκερ Λούντβιχ που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, από την Παιδική Σκηνή του σε μετάφραση-διασκευή-σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, από την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, στο Βασιλικό Θέατρο.

alnuri.jpg

Ο κ. Κουκαλάνι είχε καταπιαστεί και στο παρελθόν με το ίδιο κείμενο. «Η ιστορία μένει ίδια, όπως και η χρησιμότητα του έργου. Βέβαια τότε είχε τον τίτλο “Μια γιορτή στο Παπαδάκη” και είχε γραφτεί για Έλληνες μετανάστες του 1973. Αν το σκεφτεί κανείς θα μπορούσαν να είναι οικονομικοί μετανάστες, αλλά και πολιτικοί πρόσφυγες μιας και τότε είχαμε Χούντα. Σήμερα οι Έλληνες του τότε είναι στη θέση που ήταν παλαιότερα οι Γερμανοί: με τις προκαταλήψεις τους και τους φόβους τους απέναντι στους μετανάστες. Το 2011 που ανεβάσαμε το έργο οι μετανάστες ήταν Ιρανοί. Και σήμερα είναι Σύροι. Η δύναμη του έργου είναι το πώς μιλάει για την διαπαιδαγώγηση σε θέματα προκαταλήψεων και ρατσισμού. Πλάθει τις ίδιες συνειδήσεις σε παιδιά και ενήλικες. Από όλα τα έργα του είδους του κοινωνικού θεάτρου θεωρώ πως αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό στην εμψύχωση για να μετατοπιστεί η στάση ζωής ενός ατόμου», δήλωσε ο σκηνοθέτης σε μια τηλεφωνική μας συνομιλία.

Τόνισε πως το κύριο θέμα που θίγεται είναι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός προς άλλες φυλές και εθνότητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο αυτό γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το Θέατρο Grips του Βερολίνου -θέατρο γνωστό στη χώρα μας από τη μεταφορά ενός άλλου έργου τους, του «Μορμόλη».

Αναφορικά με την επίσκεψη του συγγραφέα του έργου Φόλκερ Λούντβιχ με αφορμή την αυριανή πρεμιέρα της παράστασης ο κ. Κουκαλάνι σημείωσε πως οι δυο τους είναι φίλοι από το 2011 και έχουν μια συχνή επικοινωνία.

alnuri1.jpg

Στην πόλη μας ο ιδρυτής του θρυλικού θεάτρου Grips του Βερολίνου και εισηγητής του αντιαυταρχικού θεάτρου και του θεάτρου της χειραφέτησης για παιδιά και νέους, θα παρακολουθήσει τη γενική δοκιμή για εκπαιδευτικούςσήμερα, και την πρεμιέρα της παράστασης, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στις 11:00, στο Βασιλικό Θέατρο. Μετά τη γενική δοκιμή και την πρεμιέρα της παράστασης θα ακολουθήσουν ανοιχτές συζητήσεις.

Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του ΚΘΒΕ με τίτλο «ΜεΤαΘεατρικά» και θα είναι οι πρώτες της φετινής σεζόν. 

alnuri2.jpg

Παράλληλα, σήμερα Σάββατο 1 Φεβρουαρίου (από 16:30 έως 19:30), θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας για θεατροπαιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο, σχετικά με τον τρόπο και τις μεθόδους του θεάτρου GRIPS και της εκπροσώπησης του στην Ελλάδα από τη «Συντεχνία του Γέλιου».

Για αίτηση συμμετοχής στο εργαστήριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν το βιογραφικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Θα επιλεγούν από τον σκηνοθέτη και τον συγγραφέα 15 συμμετέχοντες, ενώ οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν το εργαστήριο ως παρατηρητές.

Η παράσταση παίζεται Κυριακές 11πμ. Είσοδος 8 και 10€. Πληροφορίες-Κρατήσεις σχολείων: Τ. 2315 200011 & 2315200012. Διάρκεια: 80' (με διάλειμμα).

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης". 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη