Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κρεστενίτης: Οι Θεσσαλονικείς να παλέψουν για το νερό

Τι δήλωσε ο Γ. Κρεστενίτης, πρόεδρος της ΕΥΑΘ – Προσφυγή στη δικαιοσύνη από εργαζομένους

«Επαφίεται σε όλους μας, όσοι πράγματι πιστεύουμε ότι το νερό πρέπει να είναι κοινό αγαθό και οι εταιρείες να παραμένουν σε δημόσιο έλεγχο, να το πρoασπιστούμε και σήμερα. 'Αρα, λοιπόν, η αντιμετώπιση αυτής της απειλής της ιδιωτικοποίησης του νερού δεν είναι κάτι που επαφίεται ούτε σε μια διοίκηση εταιρείας, ούτε σε έναν που έχει κάποια στιγμή μια νομοθετική δικαιοδοσία, αλλά είναι, νομίζω, μια υποχρέωση ως πολιτών, όλων μας, να την ενστερνιστούμε καταρχήν και να παλέψουμε γι' αυτή" τόνισε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας 'Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), Γιάννης Κρεστενίτης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) που ασχολήθηκε με το θέμα της ΕΥΑΘ.

Απευθυνόμενος στους δημάρχους, ο κ Κρεστενίτης τόνισε: "η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνεργαστεί στο εσωτερικό της και με τους πολίτες για να αποτρέψει αυτή τη διαδικασία. Και αν, παρ΄ ελπίδα, φτάσει η ώρα, αυτά που κάποιοι σχεδιάζουν να προσπαθούν να τα υλοποιήσουν, η αυτοδιοίκηση να έχει τέτοιες εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις, που ακόμη και αυτές οι απευχόμενες διαδικασίες θα οδηγηθούν σε άλλη κατεύθυνση".

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ σημείωσε ότι η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει να πορευτεί στη λογική της προάσπισης του νερού ώς κοινό αγαθό, που πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο και αναφέρθηκε στα σχέδια της εταιρείας για την ανάπτυξή της. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η αύξηση του στελεχιακού δυναμικού, καθώς, όπως είπε, βρίσκεται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ το θέμα των 150 νέων θέσεων εργασίας, αλλά και η επέκταση του διυλιστηρίου του νερού για να αυξηθεί η παροχή από τον Αλιάκμονα.

Κοινή προσφυγή κατά της μεταφοράς ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, γνωστοποίησε ότι το σωματείο, σε επαφή με τα κινήματα και την ΕΥΔΑΠ, θα κάνει κοινή προσφυγή κατά της μεταφοράς των δύο εταιρειών στο υπερταμείο. Τόνισε ότι το νερό θα είναι πάντα στο στόχαστρο, υπογράμμισε τη σημασία του δημοψηφίσματος που έγινε για το νερό της Θεσσαλονίκης και ανέφερε ότι ο αγώνας δε θα σταματήσει. Στο θέμα αναφέρθηκαν ακόμη η προσωρινή γραμματέας του νέου κλαδικού σωματείου εργαζομένων, Αναστασία Πουλημένου, το μέλος του "Σώστε το νερό" Γιάννα Τζώκου και ο Λάζαρος Αγγέλου από την "Κίνηση 136".

Μετά τις τοποθετήσεις αυτές και τη συζήτηση που ακολούθησε, το Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του νερού ως δημόσιου αγαθού και εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε ενέργεια και κίνηση προς την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ αλλά και στον νόμο που ψηφίστηκε για την ΕΥΑΘ και το υπερταμείο.

Νωρίτερα στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε: "θέση δική μας είναι να μην προχωρήσει περαιτέρω η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, να σταματήσει ως έχει και να ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον αυτής της συγκεκριμένης εταιρείας η οποία είναι και κερδοφόρα, δεν είναι ζημιογόνα. Το νερό δεν πωλείται απεφάνθησαν οι Θεσσαλονικείς με δημοψήφισμα, το οποίο έγινε και από τους εργαζόμενους και από κινήσεις που ήταν κατά της ιδιωτικοποίησης με πρωτοστάτες και τους δήμους μας και από αυτό βγήκε αυτό το συμπέρασμα. Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε αυτό και στηρίζουμε αυτή τη θέση και σήμερα. Κάποιοι οι οποίοι άλλα έλεγαν χθες και άλλα λένε σήμερα, αυτοί παραδίδονται στην κρίση των πολιτών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ