Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο ΠΑΜΑΚ επιστήμονες από ΗΠΑ, Ευρώπη και Βαλκάνια

Συνέδριο για τα δίκτυα εξουσίας στα Βαλκάνια από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τα κοινωνικά δίκτυα στα Βαλκάνια από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα και ο τρόπος, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία με την οποία μετασχηματίστηκαν σε δίκτυα εξουσίας είναι οι βασικές θεματικές, που διερευνούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια στο 3ο Διεθνές Συνέδριο των «Βαλκάνιων Κόσμων».

Το συνέδριο διοργανώνει το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Σπουδών Nοτιοανατολικής Eυρώπης (Αssociation Internationale d'Etudes du Sud-Est Europeen), από σήμερα έως τις 8 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Balkan Worlds III: Power Networks in the Imperial and Post-Imperial Balkans, 18th-20th c.» είναι το τρίτο κατά σειρά που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Τα δίκτυα εξουσίας είναι το ζήτημα το οποίο καλούμαστε να εξετάσουμε. Θα ερευνήσουμε τις σχέσεις κοινωνικών δικτύων (εμπορικών δικτύων, εκκλησιαστικών δικτύων, δικτύων της διασποράς, επιστημονικών και ακαδημαϊκών δικτύων) με την πολιτική εξουσία, δηλαδή κάτω από ποιες συνθήκες ένα κοινωνικό δίκτυο συνδέεται με αυτήν, θέλει να την αλλάξει, να την αμφισβητήσει ή να τη διατηρήσει ακόμη στην παλαιά της μορφή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, Δημήτρης Σταματόπουλος.

«Το συνέδριο είναι καινοτόμο θεωρητικά και παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες διαστάσεις της ιστορίας των Βαλκανίων, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι από τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων θα αναδυθούν και οι διαφορές στους ρόλους που διαδραμάτισαν τα κοινωνικά δίκτυα την περίοδο της Αυτοκρατορίας, σε σχέση με την περίοδο των εθνικών κρατών. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στις κοινωνικές επιστήμες χρησιμοποιείται κατά κόρον η έννοια αυτή, δεν είναι άσχετο με την κυριαρχία της "κοινωνία της πληροφορίας". Αυτή η "πληροφοριακή" διάσταση της έννοιας του δικτύου θα δώσει τη δυνατότητα για έναν ευρύτερο θεωρητικό αναστοχασμό» επισήμανε ο κ. Σταματόπουλος.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα ξεκινήσει στις 7 το βράδυ στο Αμφιθέατρο Τελετών με την ομιλία της Karen Barkey, καθηγήτριας του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας (Berkeley) με θέμα «Μελετώντας τα Δίκτυα στην Ιστορία: Παραδείγματα από τη Συγκριτική Μελέτη των Αυτοκρατοριών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ