Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι 6 δράσεις συνεργασίας με την Αγία Πετρούπολη

Πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας υπεγράφη με την ΠΚΜ - Ποιους τομείς αφορά ...

Πρωτόκολλο και τριετή οδικό χάρτη συνεργασίας (2017-2020) υπέγραψαν χθες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κυβερνήτης Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάβτσενκο, στη διάρκεια του επιχειρηματικού φόρουμ «KYRIL SYNERGY: Αγία Πετρούπολη – Κεντρική Μακεδονία: Νέες κατευθύνσεις συνεργασίας», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη σπουδαιότητα αυτής της συνεργασίας, η οποία ανοίγει νέους δρόμους, με αμοιβαία οφέλη και για τις δυο περιοχές. «Πρόκειται για μια συνεργασία, για την οποία έχω εργαστεί από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσω να εργάζομαι, γιατί πιστεύω στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών μας. Περνάμε σήμερα πλέον, από την προετοιμασία στην υλοποίηση, μιας ιδιαίτερα σημαντικής πρωτοβουλίας, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου και του Οδικού Χάρτη για την ανάπτυξη της συνεργασίας, μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2017-2020. Ξεκινάμε σήμερα ένα τριετές πρόγραμμα δράσεων, με το οποίο πρώτον ενισχύεται η επιχειρηματικότητα σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα και δεύτερον προωθούνται υπηρεσίες και προϊόντα με αμοιβαία ωφέλεια. Ταυτόχρονα κάνουμε ένα σημαντικό και αποφασιστικό βήμα εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας, φέρνοντας κοντά τους επιχειρηματίες από τις δύο Περιφέρειες, τόσο με τις τράπεζες του φόρουμ, όσο και με τις B2B συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας καλωσορίζοντας την πολυμελή ρωσική αποστολή, με επικεφαλής τον κ. Πολτάβτσενκο.

Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, προωθούνται επτά συγκεκριμένοι και αμοιβαίοι στόχοι:

1.Ενίσχυση των εξαγωγών του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. 

2.Αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών.

 3.Ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού. 

4.Συμμετοχή σε δράσεις διάδοσης του πολιτισμού.

 5.Ανάδειξη του έργου των εκπαιδευτικών, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων. 

6.Παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων επιστήμης και τεχνολογίας.

7.Προώθηση των  αειφόρων επενδύσεων και της αειφόρου ανάπτυξης.

«Οι πέντε θεματικές του φόρουμ, με αντικείμενο την αυτοδιοίκηση, την παιδεία τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, τον τουρισμό, την υγεία, την επιχειρηματικότητα και τον αγροτικό τομέα, συνιστούν τους πέντε πρώτους άξονες της συνεργασίας που παίρνει σήμερα σάρκα και οστά. Θα ακολουθήσουν, το αμέσως επόμενο διάστημα, πολλά ακόμα πεδία και πολλές ακόμα πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Πολτάβτσενκο

Ο κ. Πολτάβτσενκο από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας ενώ για τους επιμέρους τομείς συνεργασίας είπε ότι υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες στο χώρο του πολιτισμού ενώ για το χώρο του τουρισμού σημείωσε ότι μπορούν να προωθηθούν ο επιχειρηματικός τουρισμός, ο πολιτιστικός και ο πνευματικός τουρισμός που έχει σχέση με τις κοινές ορθόδοξες αξίες της Ελλάδας και της Ρωσίας.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό που τόνισε ο φίλος μου Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που έχει σχέση με συνεργασία στον τομέα της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών. Ναι σήμερα ζούμε σε μια δύσκολη εποχή. Υπάρχουν ορισμένες διακυμάνσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής οι οποίες δυσχεραίνουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αλλά κανένας δεν εμποδίζει και δεν απαγορεύει στις περιφέρειες διαφόρων χωρών να συνεργάζονται στον τομέα της επιστήμης, της εκπαίδευσης και των καινοτομιών και νομίζω ότι έχουμε να προσφέρουμε πολλά πράγματα ο ένας στον άλλον και είναι μια από τις κατευθύνσεις που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε πολύ», συμπλήρωσε ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης.

Στο επιχειρηματικό φόρουμ συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδροι Ενώσεων Ξενοδόχων της περιοχής, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων από τις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι επιχειρήσεων όλων των τομέων παραγωγής.

Οι δράσεις ανά τομέα

Στο Πρωτόκολλο και τον Οδικό Χάρτη Τριετούς Συνεργασίας Αγίας Πετρούπολης – Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υπέγραψαν οι κ.κ. Πολτάβτσενκο και Τζιτζικώστας εξειδικεύονται οι δράσεις ανά τομέα:

 Α. Πολιτισμός και Τέχνη

Με τη συνεργασία των φορέων πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του πολιτιστικού κέντρου “Ρώσικο Σπίτι” της Περιφέρειας Αγίας Πετρούπολης, θα υλοποιηθούν:

-Ελληνορωσικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο.

-Ελληνορωσικό Φεστιβάλ Πολιτισμού.

-Αθλητικά γεγονότα.

-Οργάνωση Πολιτιστικού Κέντρου Βυζαντινού Πολιτισμού στην Αγία Πετρούπολη και τη Θεσσαλονίκη με στόχο την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στις δύο χώρες.

-Ανακήρυξη έτους 2017 σε Έτος Αγίας Πετρούπολης-Ρωσίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Έτος Κεντρικής Μακεδονίας-Ελλάδας για την Αγία Πετρούπολη ως συνέχεια του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.

 Β. Βιομηχανία Επιχειρηματικότητα και Εμπόριο:

Με τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αγίας Πετρούπολης και την υποστήριξη του Κέντρου Ενημέρωσης και Επιχειρηματικής Συνεργασίας Αγίας Πετρούπολης – Ελλάδας που ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, θα προωθηθούν άμεσες και στοχευμένες επιχειρηματικές συμφωνίες:

-Καθιέρωση μιας ετήσιας διοργάνωσης Ελληνορωσικού Φόρουμ Επιχειρηματιών και συχνότερων θεματικών επιχειρηματικών συναντήσεων.

-Ενημέρωση για το νομικό πλαίσιο των επιχειρηματικών συναλλαγών.

-Ελληνική ή Ρώσικη εκπροσώπηση σε κλαδικές εκθέσεις.

-Προώθηση συνεργασίας ρώσικων φορέων με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με στόχο την εκπόνηση ενός προγράμματος κάλυψης των φαρμακευτικών αναγκών.

 Γ. Εκπαίδευση, επιστήμη και τεχνολογία:

Με τη συνεργασία των φορέων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αγίας Πετρούπολης, προωθούνται οι συνέργειες ανταλλαγής τεχνογνωσίας στους εξής τομείς:

-Ιατρική Τεχνολογία.

-Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός.

-Ελληνική και Ρώσικη γλώσσα.

-Ορθοδοξία και Βυζάντιο.

-Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 Δ. Τουρισμός:

Ο τομέας του τουρισμού υποστηρίζεται άμεσα και περιφερειακά μέσω των λοιπών δράσεων. Με γνώμονα την αξιοποίηση των θεματικών διαδρομών και των δύο πλευρών και στόχους τη διευρυμένη τουριστική περίοδο και την ένταξη περισσότερων περιοχών, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:

-Ταξίδια εξοικείωσης.

Ε. Πρωτογενής παραγωγή:

Τα προϊόντα κάθε περιοχής θα προωθηθούν μέσω των φορέων τους με τους εξής τρόπους:

-Συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων ομιλητών αντίστοιχα σε διοργανώσεις με θέμα την υγιεινή διατροφή.

-Προώθηση τοπικών προϊόντων.

-Προώθηση πιστοποιημένων προϊόντων όπως το «Καλάθι αγροτικών προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας».

-Προώθηση άμεσων συνεργασιών φορέων παραγωγής με εταιρείες που παρέχουν διατροφή στους εργαζομένους τους και με εισαγωγικές εταιρείες.

-Συνεργασία με ξενοδοχεία για επιδείξεις μαγειρικής.

-Συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων επαγγελματιών σε φεστιβάλ οίνου και γαστρονομίας μέσω των φορέων τους.

ΣΤ. Τοπική αυτοδιοίκηση:

Στα πλαίσια ανταλλαγής καλών πρακτικών αειφορίας από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:

-«Φόρουμ Καποδίστρια».

-Ενίσχυση των αδελφοποιημένων περιοχών και προώθηση του θεσμού της αδελφοποίησης για τις υπόλοιπες περιοχές σύμφωνα με τα κοινά χαρακτηριστικά τους.

Εκτός των προαναφερθέντων, με την παρούσα συμφωνία υποστηρίζονται οι δράσεις που ενισχύουν την επιχειρηματική εξωστρέφεια, ενθαρρύνουν την καινοτομία, απαιτούν τις συνέργειες, εκτιμούν την ποιότητα και αξιοποιούν τις υπάρχουσες υποδομές σε όλες τους τις μορφές.

Οι δυνατότητες στους τομείς της υγείας και του τουρισμού

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον κ. Τζιτζικώστα, ο κ. Πολτάβτσενκο δήλωσε ακόμη ότι φέτος θα τεθεί σε λειτουργία στην Αγία Πετρούπολη μηχάνημα θεραπείας με πρωτόνια, που χρησιμοποιείται κατά του καρκίνου και θα μπορεί να υποδεχτεί ασθενείς και από την Ελλάδα.

Ο κ. Πολτάβτσενκο μίλησε επίσης για τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, λέγοντας ότι η Αγία Πετρούπολη για δεύτερη συνεχή χρονιά αναγνωρίζεται ως καλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. «Φέτος υπολογίζουμε ότι η Αγία Πετρούπολη θα υποδεχτεί πάνω από 7 εκατομμύρια τουρίστες. Επίσης αναπτύσσουμε τουρισμό προς πάσα κατεύθυνση όπως για παράδειγμα τον συνεδριακό τουρισμό» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Κεντρική Μακεδονία επισήμανε ότι είναι τόπος πολύ γνωστός στους Ρώσους πιστούς που επισκέπτονται το 'Αγιον Όρος, το οποίο χαρακτήρισε «μαργαριτάρι παγκόσμιας εμβέλειας» και «άγιο τόπο για όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς και τους ορθόδοξους χριστιανούς Ρώσους.

Τα τέσσερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΠΚΜ περιέγραψε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, στο γεγονός ότι η περιφέρεια συνορεύει με άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη στρατηγική θέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την πύλη όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Αιγαίο, στο αεροδρόμιο, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το πλέγμα των μεταφορών, το διεθνές εκθεσιακό κέντρο, τη ζώνη καινοτομίας και τις δομές υγείας της περιοχής, το 'Αγιον Όρος αλλά και τις δυνατότητες, που -όπως είπε- υπάρχουν για την υποστήριξη δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ