Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: O αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής θα μιλήσει σε μαθητές

Σε εκδήλωση του Δήμου Παύλου Μελά και του 5ου Γυμνασίου Σταυρούπολης

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής θα φιλοξενηθεί και θα μιλήσει τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18.00, στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», σε εκδήλωση που διοργανώνει το 5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης με την υποστήριξη του Δήμου Παύλου Μελά (Τμήμα Παιδείας και Τμήμα Πολιτισμού Αθλητισμού).

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, το Δημοτικό Συμβούλιο και η σχολική κοινότητα της πόλης, θα καλωσορίσουν τον Aκαδημαϊκό, διαστημικό επιστήμονα, εκπαιδευτικό και πρωτοπόρο ερευνητή, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, όπως οι θρυλικές αποστολές Voyager 1 και 2.

Ο Σταμάτιος Κριμιζής, ο άνθρωπος που «ταξίδεψε» σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος  δήλωσε σε μια  συνέντευξη:

«αυτού του είδους τα σενάρια μόνο σε όνειρα εμφανίζονται και ξεχνιούνται το πρωί.

Κατά κάποιο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια ζω το όνειρο της ζωής μου.

Γιατί για μένα η επίσκεψη του Ήλιου, των οκτώ πλανητών, του Έρωτα και του Πλούτωνα, ήταν μια πραγματική φανταστική εμπειρία».

Η Διεθνής  Αστρονομική  Ένωση (International Astronautical Union) έστειλε το δικό του όνομα στον ουρανό, μετονομάζοντας τον Αστεροειδή 1979 UH,  σε 8323 KRIMIZIS,  χαρίζοντάς του μια θέση στην αιωνιότητα.

Είναι ο άνθρωπος που όταν επί προεδρίας Κλίντον, του πρότειναν τη θέση του Διευθυντή της NASA αυτός αρνήθηκε, «διότι αυτή ήταν μια διοικητική θέση και θα με έβγαζε όλως διόλου από την επαφή με την επιστημονική δουλειά μου…».

Ετοιμάζει για τον Ιούλιο του 2018 μια ονειρεμένη αποστολή… Με τον Solar Probe Plus, τον Ηλιακό Εξερευνητή, ο οποίος θα εκτοξευτεί και θα φτάσει στην δυνατή κοντινή απόσταση από την επιφάνεια του Ήλιου. Είναι η πρώτη αποστολή της ανθρωπότητας σε ένα άστρο, τον Ήλιο μας. Και αυτός θα μεταφέρει δεδομένα που είναι αδύνατον να τα παρακολουθήσει κανείς με τηλεσκόπια από μακριά.

Δίπλα στον Βαν Άλεν, ο Σταμάτης μετατράπηκε από ένας απλός φυσικός σε έναν άνθρωπο που ονειρεύεται πώς λειτουργεί η φύση, οι πλανήτες… πώς ενεργοποιείται η ύλη και πώς αντιδρούν τα μαγνητικά πεδία. Το μότο του Βαν Άλεν ήταν πως «πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να σταθεί τυχερός» κι αυτό ακριβώς έκανε κι ο ίδιος ο Κριμιζής, δουλεύοντας σκληρά ώστε να αποκτήσει τις γνώσεις που απαιτούνται για την ανακάλυψη του καινούργιου.

Με τη μετριοφροσύνη που χαρακτηρίζει τους πραγματικά σημαντικούς ανθρώπους λέει απλά πως ήταν μεγάλη συγκυρία να βρεθεί στο σωστό χρόνο, στο σωστό τόπο, με τους σωστούς ανθρώπους για να κάνουν αυτού του είδους την πρωτοποριακή δουλειά. Ήταν απλώς τυχερός…

Η επιστημονική προσφορά του Δρ Κριμιζή έχει αναγνωριστεί από πολλούς  επιστημονικούς  οργανισμούς όπως την Αμερικανική Εταιρεία Φυσικής (American Physical Society), που τον εξέλεξε Διακεκριμένο Μέλος (Fellow) για εξαιρετική προσφορά στην καταγραφή και ερμηνεία του πλάσματος στις μαγνητόσφαιρες των πλανητών και στην ηλιόσφαιρα, το 1983, όπως και στην Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση (ACU), to 1980. Έχει βραβευθεί από τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτών και την Ακαδημία AHEPA το 1994. Στο Παγκόσμιο Διαστημικό Συνέδριο του 2002 του παρεδόθη το Βραβείο Διαστημικών Επιστημών COSPAR , την υψίστη τιμητική διάκριση που η παγκόσμια διαστημική επιστημονική κοινότητα έχει δώσει.

Το 1993 εξελέγη μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας (International Academy of Astronautics), είναι συνεργαζόμενο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα και βραβεύθηκε επίσης από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.

Το καλοκαίρι του 2016,  ο διακεκριμένος Έλληνας αστροφυσικός της NASA και ακαδημαϊκός, δρ Σταμάτης Κριμιζής, τιμήθηκε με μία ακόμη σημαντική διάκριση: το Space Flight Award, το οποίο έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στο Neil Armstrong, τον John Glenn, τον James Van Allen, τον Burt Rutan, φέτος, επίσης, στον James Lovell (Apollo 13). Σε πρόσωπα δηλαδή που έχουν κάνει τομές στη διαστημική και αεροναυτική. Στην ίδια τελετή, ο κ. Κριμιζής παρέλαβε και το Distinguished Public Service Medal, το οποίο είναι η μεγαλύτερη τιμή της ΝΑSΑ για άτομα που δεν ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό της.

Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να στείλουν αντιπροσωπεία μαθητών (5-10 ατόμων ) με την συνοδεία εκπαιδευτικών για την τήρηση των νομίμων διατάξεων.

5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης

Περικλέους & 17ης Νοεμβρίου, Σταυρούπολη, 56431, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τηλ. 2310-650002, Φαξ. 2310-650506

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: Προειδοποιήσεις για επίθεση στη Ράφα – «Θα έφερνε καταστροφή στη Μέση Ανατολή»
Για μια εξέλιξη που θα φέρει την καταστροφή στη Μέση Ανατολή, προειδοποιούν οργανώσεις αρωγής
Γάζα: Προειδοποιήσεις για επίθεση στη Ράφα – «Θα έφερνε καταστροφή στη Μέση Ανατολή»
Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο γραφείο του
Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται επειδή δεν επιτρέπεται σε 4 φοιτητές να δώσουν εξετάσεις στην εξεταστική του Ιουνίου
Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο γραφείο του
Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους συλληφθέντες
Από την ομάδα των κατηγορουμένων που βρέθηκαν σήμερα στα δικαστήρια, τρεις αντιμετωπίζουν μόνο κατηγορίες σχετικά με ναρκωτικά
Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους συλληφθέντες