Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έδεσσα: Πώς να μειώσουμε τη χρήσης της πλαστικής σακούλας

Τα παιδιά είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένα σε περιβαλλοντικά ζητήματα σύμφωνα με έρευνα

"Μπαίνεις σε ένα φαρμακείο για να αγοράσεις ένα κουτί ασπιρίνες. Η φαρμακοποιός το βάζει σε σακούλα. Παίρνεις τη σακούλα; Δεν παίρνεις τη σακούλα και βάζεις το κουτί στην τσέπη;" Στο ερώτημα αυτό, μεταξύ άλλων, απάντησαν πάνω από 800 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων της Πέλλας, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργήθηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και το Μάρτιο από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας – Γιαννιτσών. "Οι μαθητές διαπιστώθηκε ότι έχουν μια αρκετά θετική στάση απέναντι στο θέμα της μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας, καθώς στην πρώτη φάση της έρευνας απάντησαν σε ποσοστό 67,3% ότι δεν θα έπαιρναν τη σακούλα ενώ μόλις σε ποσοστό 32,7% ότι θα την έπαιρναν", επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου, Σοφία Θεοδωρίδου, με αφορμή την έρευνα που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά σε δύο φάσεις. Η πρώτη έγινε στα τέλη του περασμένου χρόνου και η δεύτερη μετά από μια παρέμβαση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με τις σχολικές δραστηριότητες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας.

Στην δεύτερη φάση της έρευνας, που έγινε μετά την παρέμβαση, τα ποσοστά διαφοροποιήθηκαν σε μικρό βαθμό προς το θετικότερο και αυτό, κατά την κ. Θεοδωρίδου, οφείλεται στο γεγονός ότι μικρής διάρκειας παρεμβάσεις, όπως αυτές που έγιναν, δεν οδηγούν σε καλλιέργεια συμπεριφορών και στάσεων, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτούνται συστηματικές και διαρκείς στο χρόνο δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας.

Αντίστοιχα ερωτήματα υποβλήθηκαν στους μαθητές για τη χρήση της πλαστικής σακούλας στο μανάβικο, ή το σούπερ μάρκετ, την χρήση των κάδων ανακύκλωσης, για τα πλαστικά μπουκάλια του νερού, τη διάθεση των μαθητών να μειώσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας και να ενημερώσουν για το θέμα αυτό τους φίλους, τους συγγενείς και την οικογένειά τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, άλλωστε, το γεγονός ότι και στις δύο φάσεις της έρευνας τα παιδιά αναγνωρίζουν, σε ποσοστά άνω του 76%, ότι ευθυνόμαστε όλοι μας για την ευρεία χρήση του πλαστικού. Ακολουθούν το κράτος, με ποσοστά περίπου στο 15% και ο δήμος, με ποσοστά κοντά στο 8%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ